Koronakrisen har gjort at sykkelsalget har tatt av. Men hvem som kjøper syklene er overraskende.
For ett par dager siden møtte jeg naboene mine utenfor; stolt trillende på nye racersykler, ikledd skinnende kondomdrakt, pulsklokke, aerodynamisk hjelm og… ja, alt annet av utstyr du kan tenke deg. «Pling-pling!» ropte de fornøyd mot meg – før jeg ble innviet i historien om hvordan syklene kostet «nesten det samme som en liten bil!». Deretter tråkket de av gårde som det var sluttspurten i Birken.
Eller kanskje er det først nå vi har tid til å bli den nye Thor Hushovd?
Og mine naboer er definitivt ikke de eneste som har hoppet på sykkeltrenden i koronatider. Transaksjonsdataene peker nemlig opp, opp, opp – og hvis vi graver litt finner vi mang en gullgruve til økt sykkelinnsikt. Overordnet kan forklaringen på trenden være et ønske om å redusere offentlig transport, holde seg i aktivitet og / eller en touch av The Lipstick Effect («Ble ikke tur til Maldivene, men da kjøper jeg skikkelig bra sykkel!»). Eller kanskje er det først nå vi har tid til å bli den nye Thor Hushovd?
Men over til gullgruvene! For hva gjemmer seg bak en enkel transaksjonstrend som viser at omsetningen til sykkelbutikker generelt peker oppover fra og med uke 11? For eksempel den litt overraskende forskjellen mellom kjønn; det er nemlig kvinner som drar trenden oppover denne gangen.
Thorfrid Hushovd kommer på banen allerede i uke 10, og i uke 14 og 16 ligger salget hele 80 % over tilsvarende uker i 2019. I de samme ukene er beløp per transaksjon dobbelt så stort som i 2019. I uke 17 når omsetningen en topp på hele 120 % over 2019. Kvinner handler altså mer og de handler dyrere enn i 2019 – og det med god margin.
En hypotese er at kvinner planlegger sykkelkjøpet sitt i større grad
For menn går ikke salget over 2019-nivå før i uke 14. Etter uke 14 ligger også beløp per transaksjon godt over 2019-nivå, og totalt sett er omsetningen for menn dobbelt så stor som for kvinner (men har også historisk vært slik).
Menn opplever heller ikke «påskedippen», mens kvinner får en enorm dipp på hele 80 % – en hypotese er at kvinner planlegger sykkelkjøpet sitt i større grad, og dermed har alt på plass før påsken starter
Kanskje ingen overraskelser der?
Og så kan vi jo titte litt på aldersgruppene. Det er fortsatt ikke den yngre generasjonen som hopper på sykkelpedalene, ei heller de som står for høyest omsetning.
Aldersgruppen 18-29 år ligger faktisk lavest på omsetning, og aldersgruppen 40-49 har hele tre ganger så høy omsetning. Og det er aldersgruppene 50-69 år som står for den høyeste omsetningsveksten. Kanskje ingen overraskelser der?
Trondheim blir den store byvinneren med en peak på 200 % over 2019-nivåer
I tillegg har vi en hypotese om at et forsøk på å unngå kollektivtransport påvirker, og at trenden i stor grad var en storbyeffekt. Og det tror jeg vi kan konkludere med; sentrale Østlandet ligger hele 150 % over 2019-nivået, mens Trondheim blir den store byvinneren med en peak på 200 % over 2019-nivåer.
Er det flere som har kjøpt seg ny sykkel eller nytt utstyr?
Jeg avslutter med å si som naboene: pling-pling, og husk hjelm