DNB Liv har avdekket flere svindelforsøk innen yrkesskadeforsikring, og det er i hovedsak tre kjente metoder svindlerne bruker.
DNB Livsforsikrings (DNB Liv) portefølje har endret seg betydelig ved at personrisikoproduktene er solgt til Fremtind forsikring. Det totale svindelvolumet mot selskapet er derfor betydelig redusert ettersom en stor del av den avdekkede forsikringssvindelen tidligere var knyttet til disse produktene. Innen yrkesskadeforsikring økte imidlertid bedrageriene med 42 prosent sammenlignet med året før. Økningen skyldes sannsynligvis økt fokus i organisasjonen, men også økt salg av slike produkter.
Forsikringssvindel innen uføredekningene på bedriftsavtalene hadde et jevnt og stabilt volum i 2021. Forsikringssvindlerne benytter seg i all hovedsak av tradisjonelle metoder som å simulere sykdom, dikte opp skadehendelser, overdrive skadehendelser og lignende. Det er ikke avdekket sofistikerte angrep eller at organiserte kriminelle har utnyttet DNB Livs produkter til svindel.
Undersøkelser i Brønnøysundregistrene har en rekke ganger avslørt at kunder som hevder de er 100 prosent arbeidsuføre, og krever uføreerstatning, i virkeligheten eier og/eller driver selskaper med en så stor aktivitet at det er uforenlig med uføregraden. Innhenting av selskapenes regnskaper og søk i åpne kilder har ofte gitt ytterligere beviser på dette. I en rekke tilfeller har kunden selv publisert informasjon på egne profiler i sosiale medier som indikerer en helt annen arbeidsevne enn oppgitt til helsevesenet og DNB Liv. En metode avdekket i 2021 er at enkelte eiere og ansatte i mindre bedrifter med uføredekninger i bedriftsavtalene har oppgitt for høye lønninger ved tegning av avtalen. Det er sannsynlig at dette har blitt gjort for å kunne kreve en for høy uføreerstatning ved en fremtidig uførhet.
DNB Liv har i 2021 avdekket flere svindelforsøk innen yrkesskadeforsikring, og det er i hovedsak tre kjente metoder svindlerne har benyttet seg av:
DNB Liv registrerte i 2021 flere saker der norske selskaper tilsynelatende bevisst inngikk lovpålagte pensjonsavtaler uten å betale for disse. Ved å unnlate å betale for slike avtaler kan selskapene få en økonomisk fordel overfor lovlydige selskaper i anbudsprosesser.
Samtidig mister ansatte i disse selskapene sin rett til pensjonsopptjening og blir dermed bedratt av egen arbeidsgiver. Vi har i hovedsak registrert slike saker i tilknytning til mindre selskaper med dårlig økonomi innen bygg- og anleggsbransjen og i restaurantbransjen.
Bedrageritrusselen mot DNB Liv vil fortsatt være høy i 2022. Til tross for at forsikringsbransjen i Norge har avdekket noen færre forsøk på forsikringssvindel i 2021 enn året før, er det ingen indikasjoner på en generell nedgang i den totale bedrageritrusselen mot DNB Liv.
Det vurderes som meget sannsynlig at «vanlige kunder» vil stå bak de fleste forsøkene på forsikringssvindel mot DNB Liv i 2022. Videre er det meget sannsynlig at DNB Liv vil utsettes for svindelforsøk ved at antatt useriøse og kriminelle selskaper forsøker å etablere lovpålagte pensjons- og yrkesskadeforsikringsavtaler uten innbetaling.
Vi forventer at forsterket fokus på dette vil bidra til å avdekke flere slike saker i 2022. Det vurderes som lite sannsynlig at selskapet vil rammes av forsikringssvindel fra organiserte kriminelle miljøer.