Kontantenes fall

Krisen har gjort noe med kortbruket vårt.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

«Jeg forstår ikke helt disse nymotens greiene. Hva hvis jeg gjør feil? Jeg holder meg til det jeg kjenner best!», pleide bestemoren min å si mens hun rakte fram kontantene i butikken. Betalingsterminalen ga hun bare et skeptisk blikk.

Det har vært mye snakk om koronakrisen som et springbrett for det digitale skiftet – kanskje vil vi se tilbake på disse månedene som et eneste stort digitaliseringseksperiment? Nettundervisning, hjemmekontor og endeløse timer på Teams, Zoom og Skype er nå en del av hverdagen. Men en annen god indikator på det digitale (korona) skiftet kan være å se på hvor stor del av betalingene som foretas digitalt.

Norge troner denne digitaliseringsindikatoren; tall fra Norges Bank viser at 8-9% av betalinger på utsalgssteder våren 2019 ble gjort med kontanter. Til forskjell er Cash is king fortsatt gjeldende i mange land i Europa – i Tyskland gjøres fortsatt 70 % av kjøp med kontanter, og land som Italia og Spania ligger enda et godt hakk over.

Totalt for alle våre kunder er kontantuttaket i uke 18 gått ned 60 % sammenlignet med 2019.
Ine Oftedahl

Tallene våre viser ikke overraskende at aldersgruppen over 60 år bruker mest kontanter i Norge, faktisk opptil dobbelt så mye som øvrige aldersgrupper. Men fra uke 8 raser grafen nedover, og i uke 18 har kontantuttak for den eldste kundegruppen falt med 65 % og ligger ganske stabilt. Her ser vi at butikkenes egne oppfordringer til å bruke kort for å forhindre kontaktsmitte har hatt stor påvirkningskraft. Totalt for alle våre kunder er kontantuttaket i uke 18 gått ned 60 % sammenlignet med 2019.

Samtidig har vi en interessant «kriseeffekt» som kan ha hatt motsatt påvirkning på det totale utslaget. Norges Bank påpeker at det ofte blir økt etterspørsel etter kontanter i krisetider. Og vi har vel alle sett brosjyren som forteller at «Du er en del av Norges beredskap» - og som ber oss ha litt kontanter liggende i tilfelle krise. Og i tiden rett før krisen slo ut viser våre tall tendenser at flere kan ha følt et kaldt drag; Winter is coming…

En foreløpig konklusjon er likevel at kundene de siste to månedene har fått et dytt i den digitale retningen, blir vant med løsningene, og vil oppleve terskelen for å gå tilbake til kontanter som høyere. Nå blir den virkelige syretesten å følge utviklingen også etter koronakrisen for å se hvor stor den varige effekten blir. Forhåpentligvis er det en bestemor eller to der ute som oppdager at kortbetaling plutselig ikke var så vanskelig likevel.