Ringvirkninger

Innovative drikker, økologi og sirkulær økonomi

Med fermentert og alkoholfri drikke laget av ville vekster fra norsk skog skaper Villbrygg ringvirkninger.

RINGVIRKNINGER: - Vi ser allerede at vår lille bedrift bidrar med direkte ringvirkninger, sier Cornelia Øiestad og Vanessa Krogh i Villbrygg. Foto: Hinda Fahre
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Villbrygg startet opp i 2018 og lager alkoholfri drikke av norske, kortreiste og ville vekster.

- Vi startet Villbrygg som en positiv kraft – som et svar på en frustrasjon på at noe godt må gå på bekostning av noe annet. Vi brenner for at det skal være lettere å ta gode valg når det gjelder drikke, sier Vanessa Krogh og Cornelia Øiestad, gründerne av selskapet. 

SANKER FRA SKOGEN: Granskudd og tunbalderbrå er noen av ingrediensene i Villbryggs drikker. Foto: Hinda Fahre

- Vår lille bedrift bidrar med direkte ringvirkninger

Fra oppstarten har de jobbet med konsept- og produktutvikling, samt bygget opp kontakter med bønder og sankere som leverer de ville vekstene til selskapet.

Nå skal vi ansette flere
Vanessa Krogh

- Først i fjor skalerte vi, og nå har vi ansatt et team og skal ansette flere. Vi ser allerede at vår lille bedrift bidrar med direkte ringvirkninger ved at vi vokser og det er veldig inspirerende, sier Krogh.

VILLE VEKSTER FRA SKOGEN: - Vi brenner for at det skal være lettere å ta gode valg når det gjelder drikke, sier Vanessa Krogh. Foto: Hinda Fahre

Ville vekster fra skogen

En viktig ingrediens i drikkene til Villbrygg er ville vekster som finnes i skogen vår.

- Vi bruker granskudd som smaker som skogssitrus med tanniner, ugresset tunbalderbrå som er i slekt med kamomille og smaker som blomsterananas, samt brennesle, bjørkeblader og ryllikblomst.

Vi bidrar til sterkere lokalsamfunn, lokal produksjon og sirkulære verdier
Vanessa Krogh

Gründerne har etablert avtaler med flere bønder som plukker vekstene for dem.

- Det skaper merverdi for bøndene, de har ikke dyrket vekstene, men høster de. Med dette bidrar vi til sterkere lokalsamfunn, lokal produksjon og sirkulære verdier.

SAMARBEID MED BØNDER: - Vi har fått med oss flere bønder som høster vekstene i skogen, sier Vanessa Krogh. Foto: Hinda Fahre

Hardt arbeid og mye engasjement

Villbrygg selger allerede sine drikker via Oda, Meny, Vinmonopolet, Michelin-restauranter, vanlige restauranter og barer.

- Vi produserer ikke i eget bryggeri, men leier oss inn på etablerte bryggerier, og har fått mye hjelp og verdifull kunnskap via disse, sier Krogh.

Vi bruker restprodukter fra ciderproduksjon
Vanessa Krogh

Gründerne forteller at hardt arbeid og mye engasjement har hjulpet de gjennom de første par årene.

- Drikkene våre blir til ved at vi bruker restprodukter fra ciderproduksjon, frukt og bær, sammen med de ville vekstene fra skogen.

900 INVESTORER: Nylig hentet Villbrygg 6 millioner kroner fra over 900 investorer, der 75 prosent av investorene er kvinner. Foto: Hinda Fahre

6 millioner kroner fra 900 investorer

Nylig hentet selskapet inn 6 millioner kroner fra over 900 investorer, der 75 prosent av investorene er kvinner.

- Vi synes det er utrolig gøy å ha med folket på det vi gjør, det er en så stor kraft med mange engasjerte investorer og ambassadører, sier Krogh.

Vi har lyst til å ha med oss folket videre
Vanessa Krogh

Framover kommer Villbrygg til å kommunisere videre med sine kunder via det som kalles «crowdworks».

- Vi har lyst til å ha med oss folket videre. Via Crowdworks kan vi kommunisere, holde folk oppdatert, og spørre om ting vi lurer på. På spørsmål om hvor vi bør selge inn Villbrygg fikk vi inn mer enn 100 tips.

Villbrygg har også fått tilskudd fra Innovasjon Norge, såkalt markedsavklaringsbistand og kommersialiseringstilskudd. 

Tokyo neste?

Gründerne jobber med å få godt fotfeste i Norge, men drømmer om å eksportere sine produkter.

- Om et par år sprer vi kanskje vingene våre og går ut i verden. Tenk så kult å kunne nyte smaken av norsk skog i Tokyo, sier Krogh.

FANTASTISKE RINGVIRKNINGER: - Dette er offentlige inntekter som finansierer mange ulike velferdsgoder, sier Rasmus A. Figenschou i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

- Skaper fantastiske ringvirkninger

- Jeg er så imponert over denne gründerbedriften. Med ønske om å utvikle nye alkoholfrie drikker, gode tanker om økologi og sirkulær økonomi har Krogh og Øiestad skapt en bedrift som allerede vokser og bidrar med ringvirkninger i form av arbeidsplasser og skatteinntekter til staten.

Det sier Rasmus A. Figenschou, banksjef for små og mellomstore bedrifter i DNB, og fortsetter:

Samlet gir dette verdiskaping i mange ledd
Rasmus A. Figenschou

- Norske bedrifter skaper fantastiske ringvirkninger i lokalsamfunnene, i form av direkte og indirekte verdiskaping. Bedriftene bidrar ikke bare direkte med skatter og avgifter, men også med en ringvirkningseffekt gjennom innkjøp av varer og tjenester fra underleverandører, forklarer Figenschou.

Han sier at dette samlet sett gir verdiskaping i mange ledd med påfølgende skatter og avgifter til stat og kommune.

- Dette er offentlige inntekter som i neste runde benyttes til å finansiere mange ulike velferdsgoder, slik som sykehus, skoler og veier, avslutter han.