Bedriftsrådgivning fra A til Å

- Vi hjelper din bedrift med å lykkes

– Bedriftene som lykkes godt har ofte god økonomistyring.

TRENGER DIN BEDRIFT HJELP? - Våre rådgivere har stor erfaring i å hjelpe bedriftskunder med økonomistyring, sier Rigmor Bråthen i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 23. apr 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Rigmor Bråthen, regionbanksjef for DNBs bedriftsmarked i Trøndelag.

God økonomistyring er å ha gode budsjetter, ryddige regnskaper og ha full oversikt over økonomien. 

– Bruker du litt ekstra tid og ressurser på budsjettprosessen og føring av regnskapet, vil du lettere kunne gjennomføre bedriftens planer og unngå at du kommer i likviditetsskvis, sier hun.

Snakk med en bedriftsrådgiver

Banksjefen forteller at alle bedrifter som er kunder av banken, kan få hjelp med økonomien ved å snakke med en bedriftsrådgiver, enten på et av kontorene eller via kundesenteret på telefon. 

– Våre rådgivere har stor erfaring i å hjelpe våre bedriftskunder med økonomistyring, og det er bare å ta kontakt med oss, sier Bråthen.

Mobilbanken DNB Bedrift og DNB Regnskap

For små og mellomstore bedrifter har DNB de siste årene utviklet økonomistyringsverktøyet DNB Bedrift og regnskapsprogrammet DNB Regnskap.

– Med mobilbanken DNB Bedrift, som er en app, kan du hele tiden ha full oversikt over bedriftens økonomi, og raskt endre på aktiviteter slik at økonomien raskt kommer på fote igjen, sier Bråthen.

DNB Regnskap er et enkelt regnskapsprogram som er integrert med nettbank, og med bankavstemming blir mye automatisk ført og noe bokføring kan gjøres direkte i avstemmingen. 

DNBs Oppstartsloser

For deg som har lyst til å starte din egen bedrift, kan du ringe en av våre Oppstartsloser og få mange gode råd helt gratis.

– Oppstartslosene våre er hver uke i dialog med personer som drømmer om å starte for seg selv, og de som allerede har startet. De kan være en sparringpartner for å teste ut forretningsideen og markedsføringsplaner, og de kan gi deg gode råd om hvordan din bedrift kan vokse og utvikle seg, sier Bråthen.

7 gode råd for å lykkes

Her er banksjefens beste råd for å lykkes med å drive egen bedrift:

  1. Du må være 100 prosent dedikert til det du vil holde på med. For å lykkes må du bruke tid og energi.
  2. Lag en god forretningsplanBeskriv forretningsideen, hvem som er kundene og konkurrentene, og hvordan bedriften skal markedsføres. Lag planer for økonomien og sett opp budsjetter og avklar hvordan bedriften skal administreres, finansieres og hvordan penger skal tjenes. 
  3. Oppstartkapital og egenkapital har du behov for – planlegg for stramme økonomiske tider. Det finnes ulike støtteordninger. Sjekk Innovasjon Norge for etablererstipend og ta kontakt med næringsetaten i din kommune for å høre om deres støtteordninger.
  4. Hold kostnadene nede. Ikke bruk penger på ting du ikke trenger, skaff bedriften best mulig betalingsbetingelser og få inn utestående penger så raskt som mulig.
  5. Når bedriften er oppe og går, må du passe veldig godt på kontantstrømmene. Se på gapet mellom når du skal betale dine leverandører og når du får inn betalingene fra dine kunder. Innbetalinger fra de du har sendt faktura til og god kostnadskontroll vil sikre overlevelsen til din bedrift.
  6. Etter en stund med egen bedrift, er det lett å miste fokus på din originale forretningsidé fordi det ofte kommer nye ideer inn fra siden. Pass deg for at du mister fokus og gjennomføringskraft.
  7. Skaff deg medarbeidere eller rådgivere som har en annen kompetanse og ser problemstillinger fra andre synsvinkler enn deg selv.