Hun Investerer

Til kvinner som vil starte egen bedrift, spør vi: - Hva er det du er redd for?

– Kvinner kan med fordel være litt mer frempå. Vi utfordrer de litt, og deler av vår kompetanse, sier Kristin Berg Holter.

PRATE SAMMEN: – En viktig del av vårt arbeid er å diskutere forretningsideen med gründeren, sier Kristin Berg Holter, oppstartsrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

Berg Holter er oppstartsrådgiver i DNB og hjelper gründere i gang med å etablere nye bedrifter.

DNB ønsker å dele sin gründerkompetanse til alle dem som går med en drøm om å starte sin egen bedrift. Banken tilbyr ulike tjenester for å hjelpe gründere til å lykkes, blant annet gratis veiledning via dyktige oppstartsrådgivere.

En viktig del er å diskutere igjennom forretningsideen
Kristin Berg Holter

– Hva er det du er redd for?

Kristin Berg Holter opplever at mange av kvinnene hun rådgir om å starte egen bedrift er noe mer forsiktige enn menn.

– Kvinner er generelt mer beskjedne på egne vegne enn det menn er, og tenker i mindre skala enn menn. For eksempel når det gjelder hvor raskt bedriften skal vokse, hvor mange ansatte bedriften skal ha og hvor stor inntjeningen skal bli, sier Berg Holter.

De som lykkes er sjelden alene
Kristin Berg Holter

Noen kvinner forteller også at de er redde for å starte sin egen bedrift.

– Da spør jeg de helt konkret: Hva er det du er redd for? De svarer ofte «hus, mann og barn». De bekymrer seg for om de vil strekke til på hjemmebane om de satser på egen bedrift.

BESKJEDNE: – Kvinner er generelt mer beskjedne på egne vegne enn det menn er, og tenker i mindre skala enn menn, sier Kristin Berg Holter. Foto: DNB

Få forbilder

Berg Holter poengterer at du finner hele spekteret av gründer-personligheter blant kvinner og menn.

– Vår erfaring er likevel at en del kvinner trenger litt mer dialog med oss, og litt mer drahjelp for å ta steget ut i gründertilværelsen. En viktig del av vårt arbeid er å diskutere forretningsideen med gründeren, og gi tilbakemelding på hvordan de kan avklare om ideen har livets rett eller ikke, sier oppstartslosen.

Det er lov å tenke stort
Kristin Berg Holter

En utfordring for kvinner som ønsker å starte for seg selv, er at det er få forbilder fordi det også er relativt få kvinnelige gründere.

– Vår erfaring er at kvinnelige gründere har få kvinnelige forbilder. Målet for DNB er å være med å støtte de som vil starte for seg selv, slik at det blir et større mangfold blant gründere.

Ikke jobb alene

Berg Holter råder ingen gründere til å gjøre alt helt alene. Ved å jobbe sammen i et team øker muligheten til å lykkes.

– De som lykkes står sjelden alene. Det å gjøre alt alene er vanskelig, så ikke vær redd for å knytte deg til andre, sier hun.

Syv gode råd fra oppstartsrådgiverne i DNB

Oppsummert mener Berg Holter at følgende råd er viktige for å lykkes med oppstarten av sin egen bedrift:

  1. Det er lov å tenke stort – tenk litt større enn du tør. Da vil du ofte ende opp med å finne en gyllen middelvei som du kan lykkes med.
  2. Du må tørre å ta steget. Har du en idé og har tenkt å starte et selskap, må du ta et valg. Og, du må gå for det 100 prosent. Det er ikke noe poeng å starte et selskap om du ikke vil gå 100 prosent inn for å lykkes.
  3. Sett deg inn i  hvordan bedriften kan finansieres.
  4. Skaff deg gode nettverk. Vær nysgjerrig på om det finnes nettverk med kvinner rundt deg? Hos dem vil du få mye hjelp, støtte og råd.
  5. Vær mentor for hverandre. Finn deg en annen gründer og vær en god sparringpartner.
  6. Ta skatteetatens kurs for næringsdrivende – det kurset må du ta. Mange bedrifter går bra i starten, men går over ende fordi de ikke betaler skatt eller betaler skatt for sent.
  7. Tenk stort når du skal presentere ideen din for en investor. En investor vil aldri investere i en som ikke har tro på seg selv.