- Ta kontakt tidlig slik at vi kan bidra med gode løsninger

- Nye smitteverntiltak vil påvirke en del bedrifter, og vi er opptatt av at bedriftene ikke venter for lenge med å ta kontakt.

HJELPER BEDRIFTENE: - Det finnes løsninger for bedrifter som kan få kortsiktige likviditetsbehov, sier Trond Prestø i DNB. Foto: DNB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. des 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Trond Prestø, som leder DNBs kundesenter for bedrifter.

- Det finnes mange gode løsninger for bedrifter som kan få kortsiktige likviditetsbehov. Vi gjør alltid individuelle vurderinger, og kan se på ulike løsninger som passer for deg og din bedrift, sier han.

Hjelper gjennom den tøffe økonomiske tiden

Stian Fjeldstad Eriksen, som leder finansieringsteamet på kundesenteret, er opptatt av at DNBs bedriftskunder ikke venter for lenge med å ta kontakt.

- Vi har forståelse for at bedrifter i mange bransjer nå vil få en mer utfordrende periode på bakgrunn av nye nasjonale tiltak, og da er det viktig at man tar kontakt tidlig slik at vi kan bidra med gode løsninger, sier Eriksen.

Eriksen forteller at de hjelper levedyktige bedrifter. 

- En levedyktig bedrift er en bedrift som i en normalsituasjon opplever etterspørsel etter varer og tjenester, og tjener penger. Bedrifter som sliter på grunn av restriksjonene har vi muligheter til å hjelpe, sier han.

Kundesenterets åpningstider

Prestø forteller at kundesenteret for bedriftskunder er åpent alle dager. Hverdager er åpningstidene kl. 07:00–23:00.

- Du kan ringe oss på telefon 915 04800, eller kontakte oss via chat og e-post, sier Prestø.

Avdragsfrihet, kassekreditt, factoring

Eriksen forteller at DNB kan blant annet hjelpe til med:

  • Avdragsfrihet i perioder kan vurderes for å bedre bedriftens likviditet
  • Kassekreditt er godt egnet der det er store svingninger i likviditeten til bedriften, og vi kan se på muligheten til å øke kassekreditten i en midlertidig periode 
  • Factoring kan være en løsning for de mellomstore bedriftene - her sikres raskere innbetaling ved at fordringene finansieres. Factoring er en kortsiktig driftskreditt som er et alternativ til en kassekreditt, med sikkerhet i kundefordringene
FINNER LØSNINGER: - Vi kan f.eks. bidra med avdragsfrihet på lån, sier Stian Fjeldstad Eriksen, leder av finansieringsteamet på kundesenteret i DNB. Foto: Ellen Dokk Holm

Regjeringens forslag til økonomiske hjelpetiltak

Regjeringen la tirsdag 14. desember fram flere tiltak for å hjelpe bedrifter og folk som blir rammet av de strenge koronatiltakene.

For bedrifter vil følgende gjelde:

  • Den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet blir forlenget, men justert. For perioden november-desember blir kravet til omsetningsfall senket fra 40 prosent i forrige periode, til 30 prosent. Maksimalt støttebeløp per bedrift/konsern blir redusert fra 20 millioner til 15 millioner kroner for tomånedersperioden. Det foreslås begrensninger på utbytte for de virksomhetene som mottar støtte. Tiltaket må godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA.
  • Garantiordningen for banklån til bedrifter blir gjeninnført. Staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel som følge av utbruddet av koronaviruset. Den maksimale løpetiden for garanterte lån under ordningen er seks år, inkludert eventuelle forlengelser.
  • Regjeringen vil vurdere muligheten for å gjøre det enklere for kriserammede bedrifter å søke utsettelser av skatte- og avgiftsinnbetalinger.
  • Det jobbes med en ny lønnsstøtteordning, som vil bli lagt fram etter nyttår.
  • Det varsles tiltak for luftfarten.

For arbeidstakere – tiltak som foreslås forlenget ut februar:

  • Kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere forlenges.
  • Rett til dagpenger til ledige og permitterte forlenges, uavhengig av hvor lenge de har mottatt ytelse.
  • Perioden for AAP-mottakere som er avklart for arbeid forlenges.
  • Forhøyet dagpengesats forlenges. Ordningen gir 80 prosent kompensasjon for den delen av dagpengene som er under 3 ganger grunnbeløpet.
  • Særreglene med dagpenger for lærlinger forlenges.
  • Ordningen med at man kan jobbe opp til 60 prosent av vanlig arbeidstid før man mister støtte forlenges. Normalt er grensen 50 prosent.

Kilde: Regjeringen.no