Finansiering er viktig for enhver bedrift som har ambisjoner om å starte og vokse.
– Årlig hjelper vi veldig mange oppstartsbedrifter og mer etablerte bedrifter med ulike former for finansiering, sier Stian Fjeldstad Eriksen, leder for finansieringsteamet på DNBs kundesenter for bedrifter.
Han forteller om de syv vanligste formene for finansiering:
De første finansieringsbehov må i mange tilfeller finansieres ved hjelp av egenkapital. Det er dermed lurt å ha noe kapital når en skal starte for seg selv.
Et nedbetalingslån utbetales i sin helhet når en får lånet, og tilbakebetaling skjer i form av avdrag og renter (serie- eller annuitetsberegning) til avtalt tid, som oftest hver måned. Lån til næringsdrivende har ofte kortere løpetid enn det som gis til privatpersoner.
Et nedbetalingslån prises etter hva slags type risiko vi ser, hva slags sikkerhet banken får, hva slags erfaring banken har med kunden fra tidligere og hvor stor egenkapital bedriften har.
Dette er en rammekreditt knyttet til bedriftens konto for daglig drift, og kan utnyttes opptil et avtalt beløp. I motsetning til nedbetalingslån, så brukes ofte kassekreditt når det er likviditetsskvis. Om man for eksempel trenger likviditet i en periode (eksempel sesongvariasjoner) eller venter på fordringer og trenger å gjøre investeringer, da er kassekreditt et passende produkt.
En kassekreditt kan sammenlignes med et rammelån. Du betaler kun for det du har trukket opp av rammen (i tillegg kommer også en provisjon på en kassakreditt). For eksempel om du har et lån på 500.000 kroner, men bruker bare 300.000 kroner, da betaler du kun for det du bruker. Kassekreditt kan være litt dyrere enn et nedbetalingslån, men det gir fleksibilitet ved at du kan trekke opp og ned på lånet.
Leasing innebærer at banken kjøper og eier driftsmidlene, og bedriften har full bruksrett og betaler leie tilbake til banken. Dette gjør at bedriften kan investere i nytt, moderne utstyr eller erstatte utdatert utstyr til enhver tid, uten at det binder opp kapital eller sikkerheter som kan brukes til andre formål.
Vekstgaranti er en ny type lån der banken står som långiver, og Innovasjon Norge garanterer for lånet og dekker inntil 75 % av eventuelle tap. Garantien kan gis til små og mellomstore bedrifter som er raskt voksende eller innovative. Kravet er at bedriftene er kredittverdige, men mangler sikkerhet for å få banklån.
DNB har satt av 200 millioner kroner til innovative og raskt voksende bedrifter, fortrinnsvis innenfor teknologisektoren, kalt vekstlån. Vi som bank ønsker at flere vekstbedrifter får tilgang til vekstkapital.
Factoring er en kortsiktig driftskreditt som er et alternativ til en kassekreditt, med sikkerhet i kundefordringene. Banken kan forskuttere inntil 85 % av fordringene og forskutteringen utbetales dagen etter de er rapportert til banken.
Fordelen er at banken tar seg av fakturaoppfølgingen til bedriften. Factoring passer best for bedrifter som omsetter for over 10 millioner i året og sender ut 20-30 fakturaer i måneden.
Gründer og investor Anniken Fjelberg: – Det er ikke vanskelig å hente 500.000 kroner
Anita Krohn Traaseth: – Du må tørre å ta beslutninger for å sette retning