Støtteordninger for deg som skal starte bedrift

Det finnes både private og offentlige støtteordninger som det kan lønne seg å vurdere. Her er listen:

UNDERSØK: – Se på hvilke offentlige og private organisasjoner som kan bidra med pengestøtte og stipender, sier oppstartslos Irene Høyland Berg. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. okt 2024
Artikkelen er flere år gammel

– Det kan ofte være dårlig med penger i en oppstartsfase og mange bruker egne oppsparte midler, forklarer oppstartslos Irene Høyland Berg i DNB.

Høyland Berg anbefaler alle gründere å se på hvilke offentlige og private organisasjoner som kan bidra med pengestøtte og stipender, og hun viser til følgende:

  1. Innovasjonspriser, gründerpriser og andre priser og konkurranser som du kan delta på.
  2. Finansiering fra Innovasjon Norge: Innovasjon Norge tilbyr både tilskudd og lån til de forskjellige fasene prosjektet ditt er inne i. Finansieringen skal bidra til innovativ utvikling og bærekraftig vekst ved å avlaste bedriften økonomisk.
  3. Kommunale næringsfond og fylkene kan ha stipendpenger, og bør utforskes. Sjekk din kommune og ditt fylke.
  4. NAV: Hos NAV kan du søke om å beholde dagpenger under etablering av egen virksomhet i inntil 12 måneder.
  5. Forskningsrådet tilbyr støtte til forsknings- og innovasjonsprosjekter og for å bygge kompetanse og nettverk. Med SkatteFUNN kan bedrifter få skattefradrag for utgifter i forbindelse med et forskningsprosjekt eller utviklingsprosjekt. Pilot Helse gir støtte til ambisiøse innovasjonsløp som skal bidra til bærekraft i helse- og omsorgstjenestene og samtidig verdiskaping i norsk helsenæring. Grønn plattform gir bedrifter og forskningsinstitutter økonomisk støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn vekst og omstilling.
  6. Business Angels – ressurspersoner som kan tilføre bedriften kapital, kompetanse eller nettverk, for eksempel Cofounder.no.
  7. Venturekapital – ventureselskaper investerer i bedrifter som er i etableringsfasen, og som har høyt vekstpotensial. Bidrar ofte med kompetanse og nettverk – i tillegg til penger. Les mer på nettsiden til Norsk Venturekapitalforening.
  8. Eksfin - finansierer norsk eksport og internasjonal vekst. Eksfin tilbyr statlige lån og garantier til norske eksportbedrifter, deres underleverandører og utenlandske kjøpere.
  9. Det offentlige tilbyr en rekke støtteordninger. Se Altinn.no sin oversikt over støtteordninger.
  10. Crowdlending eller lånebasert folkefinansiering er en metode der bedrifter kan låne penger direkte fra en gruppe investorer uten å gå gjennom en tradisjonell finansinstitusjon. Eksempler: FundingpartnerKameo
  11. Crowdfunding: Produktet eller tjenesten presenteres på en crowdfunding-nettside, der alle som liker ideen kan gi et beløp etter hjerte og lommebok. Eksempler: bidra.nokickstarter.com
  12. CrowdEquity, også kjent som equity crowdfunding, er en måte å skaffe kapital for din bedrift uten å ta opp ny gjeld. Det handler om å tilby eierskap i bytte mot investeringer. Eksempel: FolkeinvestDealflow
  13. Via Kulturdirektoratet kan du søke Kulturrådet, Fond for lyd og bilde og Statens kunstnerstipend, og egne tilskuddsordninger for kulturaktører.
  14. Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) gir støtte til næringslivet som skal stimulere til bruk av designmetodikk i idéfasen av innovasjonsprosjekter.  
  15. Handelens miljøfond har ulike prosjekter som søker å redusere plastforbruk.
  16. En type støttemulighet er legater og stipend. Legathåndboken inneholder et par tusen slike.
  17. Frifond er en støtteordning som gir tilskudd til landsdekkende, frivillige og demokratiske organisasjoner med barne- og ungdomsaktivitet.