«Strømstøttelån»

Slik blir lånegarantiordningen for strømstøtte til bedrifter

- «Strømstøttelånet» vil gå til bedrifter som har likviditetsmangel som følge av økte strømpriser.

STRØMSTØTTELÅNET: - Ordningen gjelder for bedrifter som er kredittverdige under normale forhold, men har likviditetsmangel, sier Rasmus A. Figenschou. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. des 2022
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Rasmus A. Figenschou, som er banksjef for små og mellomstore bedrifter i DNB.

– Staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som trenger økt likviditet grunnet høye strømutgifter, sier banksjefen.

Ordningen gjelder for bedrifter som er kredittverdige under normale forhold
Rasmus A. Figenschou

Bedrifter kan søke om lånegarantiordningen fra 29. november 2022.

– Ordningen gjelder for bedrifter som er kredittverdige under normale forhold, men har likviditetsmangel som følge av uforutsette økte strømpriser. Samtidig oppfordrer jeg ethvert selskap til å tenke seg om før man påtar seg mer gjeld, sier Figenschou.

Skal finansiere driftsutgifter og investeringer

Formålet med lånet skal være å finansiere låntakers driftsutgifter eller investeringer, men ikke innfrielse eller nedregulering av gjeld. Lånet kan søkes om på dnb.no

– Vi legger opp til en sentral og fleksibel betjening for å gi kundene raske svar. Kundene søker digitalt på dnb.no, sier Figenschou.

Vi legger opp til en sentral og fleksibel betjening for å gi kundene raske svar
Rasmus A. Figenschou

– Lånet skal, så langt som mulig, få samme betingelser som et tilsvarende lån som bedriften ville hatt i en normal markedssituasjon.

Slik blir lånegarantiordningen til næringslivet

Regjeringen oppretter en lånegarantiordning som skal forvaltes av Eksfin. Det er bankene som har fått oppgaven med å motta og behandle søknader om slike strømlån. Ordningen gjelder for bedrifter som står overfor akutt likviditetsmangel som følge av økningen i strømkostnadene.

  • Som i lånegarantiordningen for covid-19, garanterer staten for 90 prosent av lånebeløpet.
  • Lånegarantiordningen åpnes 29. november 2022 og avsluttes 31. mars 2023.
  • Lånegarantiordningen kan benyttes av bedrifter som driver sin virksomhet i Norge, og ligger i strømprisområde (r) hvor gjennomsnittlig spotpris per kWh for månedene juli, august og september 2022, er minimum doblet fra samme periode i 2021. I tillegg må bedriften ha en såkalt strømintensitet* på minimum tre prosent i første halvår 2022.
  • Samlet lån under garantiordningen til hver bedrift kan ikke utgjøre mer enn det høyeste av:
    • 15 prosent av gjennomsnittlig årlig omsetning 2019, 2020 og 2021, eller de to siste regnskapsår hvis det kun foreligger to avsluttede årsregnskap, eller omsetning siste regnskapsår hvis det kun foreligger ett avsluttet årsregnskap.
    • 50 prosent av strømkostnad (strømforbruk og nettleie, eks. mva.) siste 12 måneder, eller hvis foretaket er nystartet og har hatt virksomhet kortere periode enn 12 måneder, 50 prosent av strømkostnadene i den perioden foretaket har vært i virksomhet.
    • Maksimalt lånebeløp per bedrift/konsern er 50 millioner kroner.
    • Løpetid på lånet er maksimalt 6 år, og maksimalt 36 måneders avdragsfrihet.
  • Strømstøttepakken har en samlet ramme på 3 milliarder kroner. Rammen som er satt av til låneordningen utgjør 1 milliard kroner og fordeles etter søknad fra bankene. Ordningen ble vedtatt i Stortinget 27. oktober 2022.

*Strømintensitet: Strømintensitet skal måles som faktiske strømkostnader i første halvår 2022 (strømforbruk og nettleie, eksklusive merverdiavgift) i Norge som en andel av omsetningen i Norge i denne perioden.

Kilde: Regjeringen.no

Energitilskudd og forbedring av fastprisavtaler

I regjeringens strømstøttepakke inngår også energitilskudd og forbedring av fastprisavtaler.

Energitilskudd:

  • Bedrifter med minst 3 prosent strømintensitet* kan søke om energitilskudd til å betale strømregningen og til å investere i energitiltak.
  • Bedrifter som gjennomfører energikartlegging vil kunne få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober, november og desember 2022, mens bedrifter som i tillegg velger å investere i enøktiltak vil kunne få inntil 45 prosent av strømprisen over 70 øre. I tillegg kommer enøk-støtte på inntil 50 prosent av investeringskostnaden. Dette vil i stor grad dreie seg om tiltak som ikke støttes i dag, som energistyringssystemer, etterisolering og solcellepaneler. Bedrifter som mottar tilskudd, kan ikke ta ut utbytte i 2023.

Forbedring av fastprisavtaler:

Regjeringen har varslet endringer i skattereglene som skal gjøre det gunstigere å tilby langsiktige og forutsigbare fastprisavtaler. Forslagene legges frem for Stortinget med sikte på ikrafttredelse fra nyttår.

- Vi oppfordrer kraftselskapene til å starte konkurransen om fastpriskundene allerede nå. Dette er det viktigste tiltaket for å redusere strømkostnadene og usikkerheten for næringslivet, sa næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding i september 2022.