«Strømstøttelån»
- «Strømstøttelånet» vil gå til bedrifter som har likviditetsmangel som følge av økte strømpriser.
Det sier Rasmus A. Figenschou, som er banksjef for små og mellomstore bedrifter i DNB.
– Staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som trenger økt likviditet grunnet høye strømutgifter, sier banksjefen.
Ordningen gjelder for bedrifter som er kredittverdige under normale forhold
Bedrifter kan søke om lånegarantiordningen fra 29. november 2022.
– Ordningen gjelder for bedrifter som er kredittverdige under normale forhold, men har likviditetsmangel som følge av uforutsette økte strømpriser. Samtidig oppfordrer jeg ethvert selskap til å tenke seg om før man påtar seg mer gjeld, sier Figenschou.
Formålet med lånet skal være å finansiere låntakers driftsutgifter eller investeringer, men ikke innfrielse eller nedregulering av gjeld. Lånet kan søkes om på dnb.no.
– Vi legger opp til en sentral og fleksibel betjening for å gi kundene raske svar. Kundene søker digitalt på dnb.no, sier Figenschou.
Vi legger opp til en sentral og fleksibel betjening for å gi kundene raske svar
– Lånet skal, så langt som mulig, få samme betingelser som et tilsvarende lån som bedriften ville hatt i en normal markedssituasjon.
Regjeringen oppretter en lånegarantiordning som skal forvaltes av Eksfin. Det er bankene som har fått oppgaven med å motta og behandle søknader om slike strømlån. Ordningen gjelder for bedrifter som står overfor akutt likviditetsmangel som følge av økningen i strømkostnadene.
*Strømintensitet: Strømintensitet skal måles som faktiske strømkostnader i første halvår 2022 (strømforbruk og nettleie, eksklusive merverdiavgift) i Norge som en andel av omsetningen i Norge i denne perioden.
Kilde: Regjeringen.no
I regjeringens strømstøttepakke inngår også energitilskudd og forbedring av fastprisavtaler.
Energitilskudd:
Forbedring av fastprisavtaler:
Regjeringen har varslet endringer i skattereglene som skal gjøre det gunstigere å tilby langsiktige og forutsigbare fastprisavtaler. Forslagene legges frem for Stortinget med sikte på ikrafttredelse fra nyttår.
- Vi oppfordrer kraftselskapene til å starte konkurransen om fastpriskundene allerede nå. Dette er det viktigste tiltaket for å redusere strømkostnadene og usikkerheten for næringslivet, sa næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding i september 2022.