Thorvald er en selvkjørende, elektrisk robot som produserer mer mat med færre innsatsfaktorer.
– Saga Robotics er det første selskapet i verden som har eliminert behovet for kjemiske sprøytemidler i bekjempelsen av meldugg i jordbærproduksjon. Dette er et betydelig gjennombrudd som bidrar til å redusere bruken av skadelige kjemikalier i landbruket.
Det er Saga Robotics administrerende direktør Anne Dingstad som snakker om den norske agritech-suksessen Thorvald i anledning den første DNB FoodTech-konferansen, hvor roboten skal presenteres.
Saga Robotics ble grunnlagt i 2016 av professor Pål Johan From og Lars Grimstad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, og har utviklet seg til å bli en verdensledende, global aktør med sterke investorer, rundt 50 ansatte og kontorer og kunder i Norge, England og USA.
Selskapet sier Thorvald gir bønder muligheten til å maksimere avlingene sine på en miljøvennlig måte ved å redusere avfall, minimere bruk av kjemikalier og senke karbonutslipp.
– Siden 2020 har Thorvald effektivt bekjempet soppsykdommen meldugg i jordbærplanter og vinranker ved hjelp av UV-C teknologi, uten behov for kjemikalier, forklarer Dingstad.
Hun sier at roboten spiller en viktig rolle i å redusere avlingstap og samtidig redusere behovet for manuell arbeidskraft.
– Ved å implementere Thorvald-systemet oppnår man bedre kontroll over avlingene og bidrar til å øke effektiviteten i landbruket. En britisk jordbærbonde vil spare omlag 150 tonn over kontraktsperioden med å bruke Thorvald. I USA sparer Thorvald bøndene for mer.
Thorvald er nattarbeider og vil mot slutten av denne sesongen ha kjørt mer enn 40 000 autonomt. Dette tilsvarer en runde rundt ekvator.
– I den kommende sesongen vil Thorvald også forbedre nøyaktigheten og effektiviteten av skadedyrbekjempelse ved å spre nyttedyr, kutte avløpere og samle inn data for å predikere avling og oppdage sykdom i jordbærplanter på en bærekraftig måte, forteller direktøren i Saga Robotics.
Dingstad forteller at Thorvald er en aktiv bidragsyter som gjør det mulig å produsere mer mat med færre innsatsfaktorer.
– Landbruket står for omtrent 18 % av verdens totale utslipp av klimagasser. Thorvald er med på å redusere klimagassavtrykket samtidig som at den tilbyr et bedre og rimeligere alternativ til syntetisk sprøyting.
Dingstad forteller at Thorvald setter en standard for fremtidens landbruk og viser hvordan teknologi kan spille en avgjørende rolle i å skape både økonomisk og miljømessig gunstige resultater for bønder over hele verden.
– Thorvald vil fortsette å spille en viktig rolle i å drive fremtidens bærekraftige landbrukspraksis gjennom innovative løsninger og rask skalering av Thorvald internasjonalt. Thorvald-systemet vil fortsette å utvikle seg og tilby avansert autonomi som optimaliserer driftsprosesser for bønder.
Selskapet arbeider med store vinprodusenter i California, og Dingstad avslutter med å si at suksessen til Thorvald-systemet er knyttet til flere nøkkelfaktorer som bidrar til rask og omfattende skalering.
– En av disse faktorene er tilgjengeligheten av Thorvald gjennom en "Farming-as-a-Service"-modell, som senker inngangsbarrierene for bønder som ønsker å ta i bruk systemet.