Hun Styrer

Renate Larsen oppfordrer flere kvinner til å ta styreverv

– Det er ikke vanskelig å finne dyktige kvinner til styreverv.

FINNER STYREKANDIDATER: – Jeg har hele tiden en liste klar med mulige styrekandidater, sier Renate Larsen, som selv har åtte styreverv. Foto: Terje-André Kvinlaug
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 28. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Renate Larsen. Hun er styreleder i Helse Nord RHF, Nord-Norges største arbeidsgiver, styremedlem i blant annet Mowi ASA og Bane NOR SF, og sitter i totalt åtte styrer. Tidligere har Larsen blant annet ledet Norges sjømatråd i seks år.

– Jeg vil oppfordre flere kvinner til å stikke hodet ut og si at de er interessert i styreverv. Du må selv gjøre noe aktivt. Fortell hvilken kompetanse du har og hva du kan bidra med inn i styret, sier hun.

En smart måte å få styreerfaring på er å starte i frivillige organisasjoner, som ansattevalgt i styret der du jobber eller i små selskaper
Renate Larsen

Larsen brenner for at flere kvinner skal bli styremedlemmer og deltok denne uken på DNBs seminar «Hun Styrer» i Tromsø.

– En smart måte å få styreerfaring på er å starte i frivillige organisasjoner, som ansattvalgt i styret der du jobber eller i små selskaper. Det kan være veldig givende, i tillegg til at du tilegner deg styrekompetanse, sier hun.

En berikelse for ansatt og bedrift

Larsen mener at bedrifter bør gi sine ledere og ansatte mulighet til å ta eksterne styreverv både fordi det er personlig utviklende, men også fordi det gir innsikt og lærdom som kan være en berikelse for den bedriften de jobber i.

– Vis at du vil ta ansvar og vær med på å utvikle deg selv og bedriften, sier hun.

– Jeg oppfordrer flere kvinner til å si at de er interessert i styreverv, sier Renate Larsen. Her sammen med Anita Engen og Tone S. Wilsgaard i DNB. Foto: Terje-André Kvinlaug

Liste med kvinnelige styrekandidater

Den erfarne styrelederen mener det fremdeles er konservativt med hvem som velges inn i styrer.

– Før var det ofte slik at menn valgte andre menn, men det er heldigvis mye større balanse nå enn tidligere. Særlig i børsnoterte og offentlige selskap har det vært en stor endring. Men, i private selskap bør man ha større fokus på å få flere kvinner inn i styrene. Det er mye kompetanse og utviklingskraft bedriftene går glipp av uten kvinner. 

Jeg har hele tiden en liste klar med mulige styrekandidater
Renate Larsen

Larsen mener det som kvinne er viktig å hjelpe til at andre kvinner får styreverv.

– Jeg har hele tiden en liste klar med mulige styrekandidater. Og det er minst like mange kvinner som menn der. Blir jeg spurt har jeg bestandig gode kvinner å anbefale, så det er ikke vanskelig å finne dyktige kvinner til styreverv.

– Min videreutdannelse har vært styrer

Larsen har hatt styreroller siden hun var nyutdannet.

– Via de jobbene har hatt, har jeg fått mulighet til å sitte i styrer. Det har vært veldig bra for meg og min utvikling.

– Mange tar videreutdannelse, men jeg har valgt å ta styrearbeid, det har vært min utviklingsvei.

INVESTERING: – Å ha styreverv er også en viktig investering for kvinner, mener Anita Engen i DNB. Foto: Terje-André Kvinlaug

– Et styre trenger ulik kompetanse

Et styre skal være bredt sammensatt med ulik kompetanse og ulik bakgrunn, forteller Larsen.

– Et styre trenger trenger også folk som er gode på å gjennomføre prosesser, slik som endrings- og utviklingsprosesser.

Det er utviklende for deg å bli kjent med nye bransjer
Renate Larsen

– Det er veldig givende og inspirerende å bidra i styrearbeid i ulike bransjer. Du trenger ikke å holde deg til den bransjen du kjenner best for det er veldig utviklende for et styre å ha med personer som kommer fra andre bransjer, og det er utviklende for deg å bli kjent med nye bransjer.

Må jobbe med endrings- og utviklingsprosesser

Styrearbeidet har endret seg, forteller Larsen.

– Tidligere var det særlig fokus på kontrollfunksjonen som styrer har, med mye fokus på kontroll og rapportering. Det er fremdeles viktig, men, et styre har også ansvar for å løfte blikket, og styrene må ta større ansvar for verdiskaping og utvikling av selskapene.

Et styre trenger å jobbe med gode endrings- og utviklingsprosesser
Renate Larsen

Hun forteller at med den raske farten samfunnet utvikler seg så må styrene gjøre sitt ytterste for å henge med i utviklingen.

– Et styre trenger å jobbe med gode endrings- og utviklingsprosesser. Det er viktig at et styre har en verdiskapende funksjon i selskapet. 

TA PLASS: – Vi trenger flere kvinner som ønsker og våger å ta plass i næringslivet, sier Tone Soleng Wilsgaard. Foto: Terje-André Kvinlaug

Viktig investering

Anita Engen og Tone Soleng Wilsgaard i DNB sto bak arrangementet sammen med PWC i Tromsø, og er opptatt av at styreverv er en viktig arena for kvinner.

– Å ha styreverv er også en viktig investering for kvinner. Med krav til mer innovasjon og kreativitet vil det ha betydning med denne kompetansen på CV-en, mener Anita Engen.

Vi trenger flere kvinner som ønsker og våger å ta plass i næringslivet
Tone Soleng Wilsgaard

Engen og Wilsgaard ønsker å øke kompetansen om styreverv, sette fokus på mulighetene og skape nysgjerrighet rundt temaet slik at flere kvinner motiveres til å ta plass i styrerommene. De oppfordrer både kvinner og styrer om å sjekke ut Styrelisten.

– Vi trenger flere kvinner som ønsker og våger å ta plass i næringslivet. Som samfunn må vi tilrettelegge for å redusere skjevhetene og som Norges største finanskonsern så må vi ta vår del av ansvaret, sier Tone Soleng Wilsgaard, banksjef i DNB Tromsø.

Wilsgaard er ikke bare opptatt av at kvinner tar mer plass. Hun ønsker også større mangfold i næringslivet.

– Samtidig er det viktig å øke fokuset på mangfold til de som rekrutterer til styrer slik at de benytter hele samfunnets kompetanse, sier hun.