Råd fra DNBs oppstartslos
Oppstartslos Sigrid Høisveen Ulekleiv gir deg sine beste råd når du vil investere i eiendom gjennom et selskap.
Oppstartslosene i DNB får jevnlig spørsmål fra personer som vil investere i eiendom gjennom selskap.
Eksempler på spørsmål kan være: «Vi er to kamerater som ønsker å starte selskap for å investere i eiendom, hvor mye kan vi låne og hvor mye må vi ha i egenkapital?» eller «Ønsker å starte AS innen eiendom».
– Om du skal bygge seg opp en portefølje av ulike utleieobjekter er det viktig å skjønne at det kan ta tid før du kan høste avkastning eller ta ut fortjeneste av disse investeringene, sier Sigrid Høisveen Ulekleiv, oppstartslos i DNB.
Det er viktig å skjønne at det kan ta tid før du kan høste avkastning eller ta ut fortjeneste
– Mange har hørt og lest at de kan tjene penger på investering i eiendom, og det er muligheter, men det er også mye som må vurderes.
Høisveen Ulekleiv forteller at det er flere temaer du bør tenke på før du tar kontakt med banken for å høre om hvordan en eiendom kan finansieres.
Aller først bør du vurdere om du skal investere i en eiendom som privatperson eller gjennom et eiendomsselskap.
– Normalt er det få fordeler for «folk flest» ved å investere i eiendom gjennom et aksjeselskap. Aksjeselskap er mer interessant for aktører med større ambisjoner og mer kapital, sier Høisveen Ulekleiv.
Les mer om å investere som privatperson eller gjennom et eiendomsselskap her.
Det å investere i eiendom krever mye egenkapital.
– Bankens krav til egenkapital vil avhenge av type eiendom, om det er næringsbygg eller bolig og hvilke leieinntekter som kan oppnås, men 40 prosent egenkapital er ikke uvanlig. Vær oppmerksom på at boliginvestering gir normalt lav direkte avkastning og kan derfor kreve mer egenkapital, sier Høisveen Ulekleiv.
Vi ser etter betjeningsevne, egenkapital og sikkerhet når vi vurderer å gi et lån
Et lån skal kunne tilbakebetales, forklarer hun.
– Vi ser etter betjeningsevne, egenkapital og sikkerhet når vi vurderer å gi et lån.
– Betjeningsevnen er viktig for oss som bank. Ved vurdering av betjeningsevne ser vi på den samlede inntekten til låntager, slik som lønn og utbytte i tillegg til leie- eller prosjektinntektene.
Høisveen Ulekleiv anbefaler at du lager en god forretningsplan og et realistisk budsjett før du tar kontakt med banken for å snakke om finansering.
– Vis oss hvorfor du ønsker å kjøpe eiendom og hvordan budsjettene skal gå opp.
Vær klar over at det kan ta tid før det blir overskudd
Som bank er vi opptatt av å vurdere følgende, forklarer hun:
– Vær klar over at det kan ta tid før det blir overskudd i den første eiendommen du investerer i. Overskuddet kommer kanskje først ved salg.
– Mange vil også «flippe leiligheter». Det vil si å kjøpe oppussingsobjekter eller billige objekter og selge de etter oppussing. Her kreves det mye innsats og kapital, avslutter oppstartslosen.