Vil fange og lagre 70 prosent av utslippene fra smelteverket

Northern Lights og Eramet Norway vil fange karbonutslipp og lagre det på bunnen av Nordsjøen.

KARBONFANGST- OG LAGRING: - Samarbeidet med Northern Lights gir oss en unik mulighet til å videreutvikle oss, sier Kåre-Bjarte Bjelland i Eramet. Foto: NTB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 05. sep 2022
Artikkelen er flere år gammel

Samarbeidet om karbonfangst vil ha store ringvirkninger for Sauda. I bygda har man hatt forurensende industri i over 100 år. Smelteverket har gjennom generasjoner vært selve bærebjelken i lokalsamfunnet, og har gitt trygge arbeidsplasser.

Det grønne skiftet krever at prosessindustrien omstiller seg for å bevare og utvikle lokalsamfunnet. Klarer man ikke å kutte utslippene kan det ha store konsekvenser for lokalsamfunn rundt i hele landet, hvor industrien er drivkraften i utviklingen.

Samarbeidet gir en mulighet til å lede an i arbeidet for å bli karbonnøytrale
Kåre-Bjarte Bjelland

Skal fange og lagre 70 prosent av utslippene

Samarbeidsavtalen mellom Eramet og Northern Lights ble signert i Sauda med klima- og miljøminister Espen Barth Eide til stede. Målet er å fange og lagre 70 prosent av utslippene fra smelteverket innen 2030. Dette tilsvarer 260 000 tonn CO₂ hvert år, noe som har stor betydning for å bli karbonnøytrale og utvikle arbeidsplassene for framtiden.

Kommunikasjonsdirektør i Eramet Norway, Kåre-Bjarte Bjelland, er tydelig på hva det betyr for dem at utslippene skal lagres i fremtiden.  

– Samarbeidet med Northern Lights gir oss en unik mulighet til å videreutvikle Eramet Norway, lede an i arbeidet for å bli karbonnøytrale og bygge kunnskap som kan komme også andre bedrifter i den norske prosessindustrien til gode. Vi er sikre på at bærekraft gir konkurransekraft, og at vi blir en mer attraktiv leverandør, arbeidsplass og samarbeidspartner ved å styrke vår ledende posisjon i manganlegeringsindustrien, sier Bjelland.

I Norge er det mange lokalsamfunn som avhenger av at hjørnesteinsbedriftene lykkes i omstillingen mot 2050
Birthe Nylund Sundt
BÆREKRAFTIG LØSNING: - Vi er sikre på at bærekraft gir konkurransekraft, sier Kåre-Bjarte Bjelland i Eramet Norway. Foto: Northern Lights

Drivkraften i lokalsamfunnet

For et lite lokalsamfunn som Sauda med sine 5000 innbyggere, har det stor betydning at arbeidsplasser sikres for framtiden. Smelteverket er drivkraften i lokalsamfunnet. For Northern Lights er det viktig å bevare og utvikle lokalsamfunn.

– I Norge er det mange lokalsamfunn som avhenger av at hjørnesteinsbedriftene i deres region lykkes i omstillingen mot 2050. Karbonfangst og lagring blir viktig for mange av disse virksomhetene som står for industrielle utslipp som ikke kan kuttes på annen måte, forteller Birthe Nylund Sundt, finansdirektør i Northern Lights.

Klimaomstilling med store ringvirkninger

For Sauda vil det ha stor betydning for framtiden med langt mindre utslipp. Eramet Norway er i dag allerede blant de beste i industrien når det gjelder klimaavtrykk, og det sikrer konkurransekraft for framtiden.

 – Ved å lykkes med klimaomstillingen, har Eramet det beste utgangspunktet for å spille en viktig rolle i å sikre at Sauda også i framtiden blir et flott sted å bo, besøke og drive næring i. Vi har 100 års stolt industrihistorie, og har tenkt å være her i minst 100 år til. Dette krever at vi er best i klassen, ikke minst når det gjelder klimautslipp og energiutnyttelse, forteller Bjelland.

Vi har tenkt å være her i minst 100 år til
Kåre-Bjarte Bjelland

- Eramet Norway Sauda er en drivkraft i lokalsamfunnet og i industriregionen vi er en del av, og vår viktigste oppgave er å sikre konkurransekraften som gjør oss i stand til å videreutvikle både våre anlegg og vår organisasjon.

Stor interesse for karbonfangst og lagring

For Northern Lights er både lokalsamfunn som Sauda og det internasjonale markedet viktig for å lykkes med det grønne skiftet.

– Vi er godt i gang med bygging av anleggene våre og skal ta imot CO₂ for lagring fra midten av 2024. Northern Lights og Langskip har vært en katalysator i arbeidet med karbonfangst og lagring i Europa. Det er stor interesse for tjenestene vi tilbyr. Vi er allerede nå i gang med å planlegge økning av kapasiteten i en andre utbyggingsfase som vi har ambisjon om å ha klar i løpet av 2026, sier Nylund Sundt.

Norge har betydelig lagringskapasitet
Birthe Nylund Sundt

- Vi skal også dele kunnskap og erfaring slik at andre kan følge i våre fotspor. Det blir behov for lagring av mellom 300-600 millioner tonn CO2 i Europa hvert år fra 2050 og Norge har betydelig lagringskapasitet. Vi vil bidra til at kapasiteten blir effektivt utnyttet.

FANGER OG LAGRER KARBON: - Det er stor interesse for tjenestene vi tilbyr, sier Birthe Nyland Sundt i Northern Lights. Foto: Northern Lights

DNB som viktig støttespiller i fremtidens industrieventyr

For DNB er Northern Lights og karbonfangst i Sauda et eksempel på grønn omstilling i praksis. DNB skal være en pådriver for bærekraftig omstilling, og har brukt sin kompetanse og fagmiljøer til å bistå Northern Lights i oppstartsfasen. For Northern Lights har fagkompetansen i DNB vært nyttig i utviklingen av prosjektet.

– DNB har bistått oss med rådgivning innen valutaeksponering og utarbeidet strategier for finansiell risikohåndtering. Vi opplever at DNB har solid fagkompetanse og alltid er klare til å hjelpe. Teamet er kundefokusert og bistår med både små problemstillinger og større strategiske spørsmål. Et godt kundeforhold er viktig i en travel oppstartsfase, fremhever Birthe Nylund Sundt.

DNB ønsker å legge til rette for en omlegging av industrielle verdikjeder i overgangen til et lavutslippssamfunn
Jan Ole Huseby

Et godt eksempel

For leder av Ocean Industries i DNB, Jan Ole Huseby, er denne typen prosjekter utrolig viktig i årene som kommer. Han vektlegger at industrien allerede har nyttig kompetanse som kan utvikles videre i energiomstillingen.

– DNB har et aktivt samarbeid med mange selskaper i utslippsintensive industrier og ønsker å legge til rette for en omlegging av industrielle verdikjeder i overgangen til et lavutslippssamfunn. Dette er viktig også for å sikre framtidig konkurransekraft og arbeidsplasser.

– Northern Lights er et godt eksempel på hvordan teknologi, kapital og industriell prosjektkompetanse fra petroleumsnæringen bidrar til dette. DNB er til stede gjennom hele verdikjeden for karbonfangst og -lagring. Vi ønsker å legge til rette for at våre kunder innen industri, transport, logistikk og teknologi kan lykkes med å sammen utvikle løsninger for å kutte utslipp. Slike løsninger vil selvsagt kreve store investeringer og innebære risiko. DNB kan bidra med rådgivning når det gjelder skreddersydde finansieringsløsninger og tiltak for å redusere finansiell risiko i prosjektene, avslutter Huseby.

GRØNN OMSTILLING: - Vi ønsker å legge til rette for at våre kunder innen industri, transport, logistikk og teknologi kan lykkes, sier Jan Ole Huseby. Foto: Stig B. Fiksdal