Karbonregnskap

Med DNB Regnskap finner du bedriftens karbonregnskap

- Karbonregnskapet som er integrert med regnskapssystemet er veldig enkelt å bruke.

ENKELT: - Du kommer i gang med et par klikk, og deretter får du opp din organisasjons karbonregnskap, sier Ingrid Haraldseide. Illustrasjonsfoto. Foto: Uni Micro
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 30. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Ingrid Haraldseide, prosjektleder i Uni Micro.

Uni Micro samarbeider med DNB og Energi.ai om karbonregnskap i regnskapssystemet DNB Regnskap. Nå kan bedrifter enkelt hente ut karbonregnskap via DNB Regnskap.

Enkelt verktøy

Karbonregnskapet som ligger i DNB Regnskap er et effektivt verktøy der finansielle data leses fra regnskapssystemet, og informasjonen konverteres til et klimaavtrykk. Det er den mest brukte internasjonale standarden "GHG-protokoll" som benyttes for å beregne klimaavtrykket.

– Karbonregnskapet er integrert med regnskapssystemet og er veldig enkelt å bruke. Du kommer i gang med et par klikk, og deretter får du opp din organisasjons karbonregnskap, sier Haraldseide.

Når karbonregnskapet er klart vises utslipp på kontonivå
Ingrid Haraldseide

Med automatiseringen spares mye tid på datainnhenting, og din bedrift vil se hvilke utslipp den har.

- Når karbonregnskapet er klart vises utslipp helt ned på kontonivå i regnskapet. Du kan for eksempel se hvilke topp 10 utslippskontoer bedriften din har.

INTEGRERT: – Karbonregnskapet er integrert med regnskapssystemet og er veldig enkelt å bruke, sier Ingrid Haraldseide i Uni Micro. Foto: Privat

Tilrettelagt for små og mellomstore bedrifter

Karbonregnskapet som er integrert med DNB Regnskap er tilrettelagt for små og mellomstore bedrifter. Karbonregnskap legges for eksempel ved anbud, når bedriftene søker banker om finansiering og ved rekruttering av ansatte.

– Per dags dato er ikke de små og mellomstore bedriftene pålagt å lage karbonregnskap, men bedriftene bruker dette når de ønsker å dokumentere bærekraftarbeidet sitt, sier Haraldseide.

Karbonregnskapet som er integrert i regnskapssystemet er veldig enkelt å bruke
Ingrid Haraldseide

- Vi ser at for små bedrifter kan dette arbeidet være et stort stressmoment, dersom dette gjøres manuelt. Med et automatisert system gjøres selvsagt dette mye enklere.

Regnskapsførere vil bli viktige sparringpartnere

For Uni Micro var det viktig å integrere karbonregnskapet med regnskapsløsningen. Selskapet ønsker å gi sine kunder enkle verktøy som kan hjelpe til med dette arbeidet.

– Vi var på jakt etter et godt verktøy for å hjelpe regnskapsførerne og små og mellomstore bedrifter for å dokumentere bærekraftsarbeidet og få fram klimaavtrykket til bedriftene. For mange bedrifter er det veldig vanskelig å navigere i dette markedet.

Vi var på jakt etter et godt verktøy for å hjelpe regnskapsførerne og små og mellomstore bedrifter for å dokumentere bærekraftarbeidet
Ingrid Haraldseide

- Vi tror at mange regnskapsførere vil ta i bruk karbonregnskapet, og at regnskapsførere vil bli en viktig sparringspartner om bærekraft for små og mellomstore bedrifter.

Økende interesse for karbonregnskap

DNB ønsker å bidra til en bærekraftig omstilling og er veldig glad for at det er mulig å ta ut karbonregnskap via DNB Regnskap.

– Det er fremdeles få små- og mellomstore bedrifter som bruker karbonregnskap, men vi merker at flere og flere ønsker å sette seg inn i hva dette er. Vi har derfor valgt å tilby karbonregnskap som et tillegg i DNB Regnskap, sier Inger Broberg Lodding, forretningsutvikler for DNB Regnskap.

Med karbonregnskap kan bedriftene se hvilke klimaavtrykk de har slik at de kan redusere sine utslipp
Inger Broberg Lodding

– Vi ønsker å være en pådriver for våre bedriftskunder i det grønne skiftet. Med karbonregnskapet kan bedriftene se hvilke klimaavtrykk de har slik at de kan redusere sine utslipp.

INTERESSEN ØKER: – Det er få små- og mellomstore bedrifter som bruker karbonregnskap, men vi merker at interessen øker, sier Inger Broberg Lodding. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Ny innsikt og kunnskap

Uni Micro har selv tatt i bruk karbonregnskapet, og har gjort seg flere gode erfaringer.

– Vi hadde aldri laget et karbonregnskap for UniMicro før vi prøvde dette, men med denne løsningen som er integrert med regnskapsløsningen ble det veldig enkelt, sier Haraldseide.

Nå har vi fått eksakt kunnskap om vårt karbonavtrykk
Ingrid Haraldseide

– Vi har fått ny innsikt og kunnskap i organisasjonen, både om vårt avtrykk, hvordan vi ligger an i forhold til vår bransje og klimaregnskap som fag. Vi hadde antakelser om hvordan klimaregnskapet vårt så ut, men nå har vi fått eksakt kunnskap om vårt karbonavtrykk. Dette viser oss hvor vi kan og bør sette inn tiltak. 

UNI MICROS BÆREKRAFTSRAPPORT 2022: Slik kan en bærekraftrapport se ut, inkludert karbonregnskap. Foto: Uni Micro
Om selskapene

Uni Micro er leverandør av teknologi og økonomisystemer. Uni sitt økonomisystem brukes av over 30.000 selskaper i ulike størrelser og bransjer. SoftRig er deres utviklings- og distribusjonsplattform og inkluderer et komplett utviklings- og distribusjonsmiljø i skyen. www.unimicro.no

Energi.AI leverer en banebrytende teknologiplattform for å sikre at bedrifter kan bli klimanøytrale. Energi.AI har en datadreven strategi hvor det brukes maskinlæring og kunstig intelligens for å gi konkrete kontekstuelle anbefalinger for bedrifter. www.energi.ai

DNBs overordnede mål er å nå netto nullutslipp fra finansierings- og investeringsvirksomhet innen 2050. For å klare dette har konsernet satt delmål om å redusere utslippene som finansieres fram mot 2030, samt finansieringsmål for bærekraftige aktiviteter. DNB skal være en pådriver for en bærekraftig omstilling, og skal bruke sin posisjon og kompetanse til å aktivt hjelpe kundene i en mer bærekraftig retning gjennom rådgivning, finansiering og tydelige krav.