- Vi vil at bedriftene tar kontakt hvis de kjenner det blir krevende, sier banksjefen for alle små og mellomstore bedrifter i DNB.
Norges Banks siste rapport fra Regionalt nettverk viser at bedriftene melder om at høy kostnadsvekst svekker utsiktene, og aktiviteten vil trolig falle i høst og vinter. Framover tror bedriftene at pris- og kostnadsveksten og høyere renter vil bidra til at aktiviteten faller ytterligere*.
Vi snakker veldig gjerne med kundene våre
- Vi vil gjerne at bedriftskundene tar kontakt hvis de kjenner at det blir krevende. Vi snakker veldig gjerne med kundene våre, på telefon, video eller fysisk møte, sier Rasmus A. Figenschou, banksjef for alle små og mellomstore bedrifter i DNB.
- Det finnes mange gode løsninger for bedrifter som kan få kortsiktige likviditetsbehov. Vi gjør alltid individuelle vurderinger, og kan se på ulike løsninger som passer for deg og din bedrift, sier han.
Martin Okstad Olsen, som leder finansieringsteamet på kundesenteret, er opptatt av at DNBs bedriftskunder ikke venter for lenge med å ta kontakt.
- Ikke vent med å kontakte oss til regningene forfaller. Ta heller kontakt nå så kan vi hjelpe deg til å betale regningene tidsnok, eller så gir vi gode råd slik at du kommer deg igjennom den tøffe økonomiske tiden, sier Olsen.
Banksjefen oppfordrer bedriftene til å passe godt på kontantstrømmene.
– En hyppig årsak til dårlig økonomi hos bedrifter er at kontantstrømmene, også kalt cash flow, er ustabile. Dette fører til likviditetspress slik at bedriftens økonomi blir vanskelig å styre. Bedrifter som lykkes har som oftest meget god styring på kontantstrømmene, sier Figenschou.
1. Kortere betalingsfrist: Kan du bruke 7, 10 eller 14 dager betalingsfrist i stedet for 30 dager? Hva er vanlig i din bransje, blant dine leverandører og kunder? Kortere betalingsfrist gjør at pengene kommer raskere inn til deg.
2. Ryddig regnskap: Hold orden i regnskapet. Ha full oversikt over hvem som har betalt og hvem som ikke har betalt.
3. Kontakt direkte: Ring kunden når du skal purre første gang. Ofte kommer betalingen raskt etter dette. Hvis du må sende inkassokrav, skal inkassovarsel sendes først. Inkassovarsel kan sendes med en gang betalingsfristen har forfalt. Det kan lønne seg å sende inkassovarsel og inkassobrev i posten.
4. Ta det med en gang: Ikke utsett inkassoarbeidet. Går du raskt fram, får du også pengene dine raskt.
5. Gjør deg kjent med kunden: Undersøk kredittverdigheten hos dine kunder. Dette er særlig viktig dersom du skal fakturere et stort beløp. I verste fall går denne kunden konkurs og du får ikke inn det utestående.
Husk at du skal bevare et godt kundeforhold. Det kan bli konflikt mellom det å ha et godt kundeforhold og mellom ønsket om å få inn pengene så raskt som mulig. Et råd kan være å vurdere dine kunder individuelt.
6. Gode rutiner: Utestående penger kan i verste fall gjøre at du og din bedrift blir en dårlig betaler. Gode rutiner for å få inn fordringene dine er veldig viktig og noe du må være opptatt av.
* Her kan du lese hele rapporten fra Norges Bank og Regionalt nettverk.