Mette og Lars vil vise fram det alle andre vil skjule

DNBs bedriftskunde Kjaer + Loege lager lysbrytere, dimmere og stikkontakter med møbelkvalitet – og verdens kuleste strømpadde.

DESIGN: – En utfordring har vært å utvikle elektronikken for å passe til designet, i stedet for å forme designet rundt elektronikken, sier paret. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 22. apr 2025
Artikkelen er flere år gammel

I hjertet av Bergen ble ideen til Kjaer + Loege født, forteller Mette Kjær Enger Løge til DNB Nyheter.

– Da jeg besøkte Lars' nyoppussede leilighet, oppdaget jeg at han hadde forsøkt å skjule ledningen til taklampen i stuen ved å legge den i en skinne.

Dette startet en diskusjon mellom det nyforelskede paret som ble starten på det som senere har blitt selskapet – og ekteparet – Kjaer + Loege: Hvordan løfte fram noe som alle prøver å skjule?

SMART, IKKE SMART: De har begge deler, hvor non-smart teknologi refererer til produkter som ikke er koblet til internett eller automatiserte systemer. Foto: Stig B. Fiksdal

Kreative yrker, kreativ design

DNB Nyheter besøker selskapets hjemmeadresse, som også er der den lille familien på tre bor. I et gammelt bakeri midt i det tidligere arbeiderklassestrøket Kampen, ligger nå en lekker toetasjes leilighet med hems og en enorm pipe som kun brukes når de skal steke pizza i den digre og vedfyrte ovnen.

Du skjønner raskt at de to voksne jobber i kreative yrker og kan sin design og kunst. Hun med bakgrunn innen dans, han innen filmproduksjon. Erfaringen de har med seg har da også hatt betydelig innflytelse påutformingen av produktene til Kjaer + Loege, hvor også den Oslo-baserte spanske designeren Antonio Cascos Chamizo har spilt en viktig rolle.

– Med min bakgrunn i dans har jeg vært opptatt av rene linjer og enkelhet, forklarer Mette.

Lars, som lenge har vært filmprodusent, en fasilitator for kreative prosesser innen film, sier de sammen har skapt produkter som kombinerer estetikk og funksjonalitet på en unik måte.

GRENUTTAK SOM GAVE: Den nye strømpadden til paret kommer til sommeren, og de tror den kommer til å bli en populær bryllupsgave. Foto: Stig B. Fiksdal

En nabo lanserte begrepet

Begrepet «interiørelektronikk» (eventuelt interiørarkitektur eller designelektronikk, hvis du vil) ble først introdusert av en nabo som hjalp Lars og Mette med å beskrive produktene deres.

– Dette begrepet har siden blitt en viktig del av merkevaren vår, og beskriver elektronikk som er designet for å være en integrert del av interiøret, sier Mette.

Og elektronikken hun snakker om er altså det vi vanligvis kjenner som generiske hvite og svarte plastdingser på vegger og tak, typisk laget av en utenlandsk elektronikkjempe, og vanligvis ikke noe vi tenker på som et møbel. Nå er Kjaer + Loege nominert til Årets produkt under Designindustriens bransjepriser av Norsk Industri. 

Vurderer du å starte en bedrift? DNB har samlet alt du trenger på ett sted

DIMMERE SOM MØBEL: Det er ikke alle som skjønner at dette er dimmere når de kommer inn i huset, sier Lars. Foto: Stig B. Fiksdal
– DNB har vært avgjørende

– Vår rådgiver Samir Fazlagic har vært en viktig støttespiller, og har hjulpet oss med å navigere gjennom finansielle utfordringer og strategiske beslutninger, sier Mette.

De trekker også fram Oppstartslosens rolle.

–  Vi har fått engasjert drahjelp av Sigrid Høisveen Ulekleiv ut mot investorverdenen, hun har også presentert oss for muligheter på DNB NXT.

Kjaer + Loege har også benyttet seg av Vekstgarantiordningen, hvor DNB samarbeider med Innovasjon Norge om å tilby lån.

Treffer forskjellige målgrupper

De unike lysbryterne, dimmerne og stikkontaktene ekteparet har formgitt er laget i eik og betong, noe som gir dem en estetikk som – til parets overraskelse – har fenget både folkelige elektrikere og mer feng shui-bevisste interiørarkitekter.

– Materialvalget har vært en viktig del av designfilosofien vår, og at produktene har blitt så godt mottatt av både elektrikere og interiørarkitekter har vært en viktig bekreftelse på at det er et marked for denne typen design, forteller Lars.

Har du hørt om japandi?

Duoen sier Kjaer + Loege har bygd opp en kundegruppe gjennom aktivt å være til stede på designmesser i inn- og utland, første gang med en stand så liten at det ikke var teknisk mulig å krympe den ytterligere. 

Foruten Norge og Europa, sikter de seg inn på japanske og sørkoreanske markeder.

– Den skandinaviske og japanske estetikken har mange likhetspunkter, og vi tror at vårt design vil bli godt mottatt i disse markedene. Det er ikke uten grunn det finnes en designtrend som heter japandi, forklarer Lars.  

Mette forteller at det faktum at de kommer fra Norge, kjent for ren natur og høye kvalitetsstandarder, har vært en fordel når de møter mulige kunder og samarbeidspartnere.

– Dette gir oss en unik posisjon i markedet og skaper tillit hos internasjonale aktører. 

UTFORDRINGER: – Vi har måttet navigere gjennom mange utfordringer, fra finansielle bekymringer til tekniske sertifiseringer, sier duoen. Foto: Stig B. Fiksdal

«Ingen av oss er elektrikere»

På veien har ekteparet møtt mange utfordringer, fra finansielle bekymringer til tekniske sertifiseringskrav.

– Vi har vært livredde for at ting skulle gå galt, men har klart å løse problemene etter hvert, sier Lars.

En av de største utfordringene har vært sertifiseringsprosessen, som har vært både tøff og komplisert, innrømmer han, og understreker at de to ikke er elektrikere.

Nå som alt er sertifisert og av høy kvalitet, dukker andre utfordringer opp: som at større aktører kan kopiere konseptene.

– Vi har tatt nødvendige skritt for å beskytte merkevaren, sier Lars, og avslutter:

– Kundene vi sikter oss mot ønsker å kjøpe originale produkter og ikke billige kopier.

LANG REISE: Lars og Mette har involvert 40 mennesker i produktutviklingen over de siste ti årene, forteller paret i sitt hjem på Kampen i Oslo. Foto: Stig B. Fiksdal