Denne søppelbøtta sparer tid og miljø

Frank reduserer avfallsvolumet med opptil 70 prosent. Vi testet den på hageavfall.

KOMPRIMER: Det er gøy se hvor mye du klarer å komprimere av avfallet. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

Frank er skapt av gründer Sissel Albertsen og ektemannen Maurizio Lucia, og ideen ble unnfanget da de sto med en fot oppi søppelbøtta og trampet for å få plass. Sissel er nordlending, men selve Frank ble født i Trondheim, og selges nå over hele landet hos Clas Ohlson

Konseptet er enkelt: Litt avhengig av hvilken type avfall du komprimerer, kan Frank redusere avfallsvolumet med 70 prosent, noe som gjør at du trenger ikke gå ut med søppelet like ofte. I tillegg kan den brukes både på kjøkkenet, på hytta og i campingvognen, og den presser sammen det meste av søppel, plast og papir.

- Tidligere gikk vi ut med søppel hver eneste dag siden vi er fire i husholdningen, nå går vi gjennomsnittlig ut en til to ganger i uka, forteller Maurizio til DNB. 

HAR SKAPT FRANK: Ekteparet Sissel Albertsen og Maurizio Lucia står bak søppelbøtten Frank. Foto: DNB

Ingen vanlig søppelbøtte

Frank ser ut som en vanlig søppelbøtte, men etter hvert som den fylles opp trykkes den sammen manuelt slik at avfallet komprimeres. Når Frank er sammentrykket, kan han gjerne stå slik til neste dag, så neste gang du åpner bøtta er avfallet ferdig komprimert og holder seg slik. Jo mer søppel, dess mer komprimerer den.

Søppelbøtta er ment til plast og restavfall, siden matavfall er tungt og selvkomprimerende.

TRIVES UTE: Vi testet Frank og fikk enkelt komprimert avfall. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Testen av Frank

Vi ryddet en gammel sandkasse i borettslaget en søndag, og følgelig ble det en del avfall som måtte kastes. Og istedenfor å lage en stor søppelsekk bestemte vi oss for å prøve å komprimere avfallet i flere kompakte enheter. 

Det litt morsomme med Frank er at det er et gøy produkt å jobbe med, på den måten at du er litt spent på hvor mye du klarer å presse sammen av avfall. 

Vi samlet en større haug og satte i gang …

PRESS NED: Fyll på med avfall og press ned og så hvor mye du klarer å komprimere. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Ble tunge poser ut av Frank

Litt avhengig av hva slags type avfall du jobber med, er det bare å dytte ned så mye du kan i Frank og så bruke musklene til å trykke det ned med komprimeringsfunksjonen til søppelkassen. 

Så gjentar du bare prosessen, til du føler ikke Frank tåler mer avfall. Deretter er det bare å ta ut posen og knyte den sammen. 

Det vi oppdaget når vi skulle bære ned de tre posene vi komprimerte til bilen for å dra på dynga, var at vekten på dem var mye tyngre enn vi trodde. Som vel er hele poenget med Frank, er det ikke?

STÅ: La bøtten stå komprimert når du komprimerer til neste gang du kaster noe slik at avfallet roer seg ned og ikke spretter opp igjen med en gang. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Høy brukerscore

Er du opptatt av å kaste mindre søppel, er dette et velkomment produkt til 399 kroner på Clas Ohlson som i tillegg har høy brukerscore

Produsenten minner om at lokket ikke skal tas av, men rengjøres med en fuktig klut eller spyles i vasken. Ved komprimering av flasker må korken tas av, og hvis du skulle finne på å bruke den til mat, så må du være sikker på at posen tåler vekten som kan komme opp i 6-8 kilo på komprimert matavfall.

De sier også at man bør la bøtta stå komprimert når du komprimerer til neste gang du kaster noe slik at avfallet roer seg ned og ikke spretter opp igjen med en gang. På denne måten kan du få plass til utrolig mye avfall i bøtta.

Foto: Thomas Stefan Strzelecki