DNB NXT Accelerator

Celsia vil hjelpe norske bedrifter til å bli bærekraftige

– Vi ønsker å gjøre bærekraftskåring så raskt og enkelt som mulig.

BÆREKRAFTSKÅRING: - Bedrifter vil måtte forholde seg til hvor bærekraftige de er, sier Morten Hillbom, Cathrine Dehli og Petter Reistad i Celsia. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 01. aug 2022
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Petter Reistad, daglig leder i Celsia, som har deltatt på akseleratorprogrammet DNB NXT Accelerator, i regi av StartupLab.

Celsia startet opp for bare elleve måneder siden og er allerede godt i gang med å utvikle programvare for bedrifter slik at de kan måle sitt bærekraftsnivå. En rekke profilerte selskaper har blitt kunder, blant annet Quantafuel, Q-Free og Scandza.

BÆREKRAFTSRAPPORTERING: - For oss er det ikke bare viktig å utvikle software, men vi vil faktisk gjøre en forskjell, sier Petter Reistad i Celsia. Foto: Stig B. Fiksdal

Bærekraftsrapportering

For årsrapporteringen for 2022 må store norske selskaper med mer enn 500 ansatte følge EUs rapporteringskrav om hvor bærekraftige de er. Framover er planen at rapporteringskravet skal utvides til å omfatte de fleste selskap med mer enn 250 ansatte, trolig fra 1. januar 2024.

- Store selskaper ilegges et nytt rapporteringskrav. I første omgang gjelder kravet store børsnoterte selskaper med mer enn 500 ansatte, og innen 2024 må de 50 000 største selskapene i EU rapportere på bærekraft, forklarer Reistad.

- De små og mellomstore bedriftene blir med det første ikke pålagt rapportering, men vil framover måtte forholde seg til hvor bærekraftige de er fordi kunder, samarbeidspartnere, investorer og banker vil etterspørre dette, mener gründeren.

De små og mellomstore bedriftene vil framover måtte forholde seg til hvor bærekraftige de er
Petter Reistad

- Vil faktisk gjøre en forskjell

Celsia er klare på at de vil ta vil ta verden i riktig retning og vil bidra med sin programvare. Selskapet består allerede av 12 medarbeidere, og de fleste jobber med å utvikle produktet, i tillegg til fire bærekraftseksperter.

- For oss er det ikke bare viktig å utvikle software, men vi vil faktisk gjøre en forskjell. Vi ønsker å gjøre det mulig å sammenligne selskapers bærekraftsgrad, på tvers av sektorer. Dette vil føre til bedre kapitaltilgang til bærekraftige selskaper, sier Reistad.

Vi ønsker å gjøre det mulig å sammenligne selskapers bærekraftsgrad
Petter Reistad

Reistad mener at det er viktig at bedriftene får tilgang til et strukturert rammeverk for bærekraft.

- Da vil bedriftene jobbe mer riktig med bærekraft, og vi får mindre grønnvasking, sier han.

- Prosesser går fort

Celsia har nylig deltatt på akseleratorprogrammet DNB NXT Accelerator, i regi av StartupLab.

- Vi er en bærekraftig finansstartup, og det er ingen partner som er bedre da enn DNB, sier Reistad.

Annen hver dag har vi snakket med folk fra DNB
Petter Reistad

I DNB fikk Celsia tilgang på et team på 5-6 personer, i tillegg at finansdirektør Ida Lerner var deres sponsor.

- Annen hver dag har vi snakket med folk fra DNB. Vi har sparret med DNB, og lært om hvordan banken ser på relevante problemstillinger, sier han.

- Det er et veldig driv

Hovedkontaktpersonen i DNB var forretningsutvikler Aiko Yamashita.

- Aiko hadde forventninger til oss, og var ikke redd for å gå i bresjen, ta ledelse og drive arbeidet framover og følge oss opp, sier Reistad.

DNB er bevisste på at man må eksperimentere
Petter Reistad

- DNB har fremstått ganske eksepsjonelle, på tross av at det er en veldig stor organisasjon så går prosesser fort og det er et veldig driv. DNB er bevisste på at man må eksperimentere, og vi opplever at det er høyt på agendaen å jobbe med startups, sier han.

Støtter og hjelper

Fem oppstartsselskaper deltok i den femte utgaven av DNB NXT Accelerator. Programmet varer i tre måneder, og DNB støtter oppstartsselskapet med ressurser og kompetanse for å skape vekst og nye muligheter.

- Alle selskapene får en sponsor og noen utvalgte støttespillere fra DNB. I tillegg får de tilgang til ekspertressurser innen alt fra markedsføring til forretningsarkitektur, som de kan spørre om råd, forteller Maria Archontoulis, som leder akseleratorprogrammet i DNB. 

Alle selskapene får en sponsor og noen utvalgte støttespillere fra DNB
Maria Archontoulis

Utvelgelsen av deltagerne til programmet skjer i samarbeid med StartupLab. I år var det over 200 søkere – flere enn noen gang.  

- Fire av selskapene jobber med miljø og bærekraft, og det femte driver med etterlevelse av lover og regler, sier hun.

AKSELERATOR: - Vårt mål er å utforske og utvikle aktuelle produkter og tjenester med kommersielle gevinster for begge parter, sier Maria Archontoulis. Foto: Stig B. Fiksdal

Samarbeid

Alle selskapene i akseleratoren har gjennomført en pilot, planlegger en pilot eller ser på mulighetene for å gjennomføre en pilot sammen med DNB.

- Vi ønsker å utforske innovativt samarbeid som kan hjelpe DNB å ta nye strategiske posisjoner eller forbedre våre produkter og kanaler, sier Archontoulis.

Vi ønsker å utforske innovativt samarbeid
Maria Archontoulis

- Fra tidligere akseleratorprogrammet har vi flere suksesshistorier, som for eksempel Lucidtech som var med i 2017 og nå leverer fakturascanneren i mobilbanken vår, og Brevio som deltok året etter, og som har et distribusjonssamarbeid med DNB.  

DNB NXT Accelerator

DNB og StartupLab gjennomfører årlig DNB NXT Accelerator, et akseleratorprogram i regi av StartupLab.

Akseleratoren er et tremåneders program med 1-3 millioner kroner i investering, kompetanseheving, mentoring og coaching av oppstartsselskaper, med mål om å utforske og utvikle aktuelle produkter og tjenester med kommersielle gevinster for begge parter.