Fra ballett til baking – med drahjelp fra oppstartslos

Heidi Cecilies (24) to store lidenskaper er ballet og baking, men en spiseforstyrrelse satte nesten en stopper for begge.

FRA BALLETT TIL BAKING: – Baking er jo er en helt annen type aktivitet enn ballett, men du er jo fortsatt i bevegelse, sier den unge gründeren. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. feb 2025
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg begynte å bake som seksåring, og det var stefaren min som inspirerte meg, forteller Heidi Cecilie Baastad Christensen til DNB Nyheter.

Det lukter vanilje og kakao i det lune bakeriet hennes Bakerina på Skillebekk på Oslos vestkant, som åpnet i oktober i fjor. Ved et bord sitter en datter, mor og bestemor og nyter Heidi Cecilies varemerke, hjemmelagde veganske cookies. 

ELSKER Å BAKE: Heidi Cecilie har hatt en lidenskap for baking siden barndommen. Foto: Stig B. Fiksdal

«Et hurtigkurs i hvordan være en god leder»

Selv om Bakerina bare har eksistert i noen måneder, har Heidi Cecilie allerede lært mye om å drive for seg selv. Ikke minst at en oppstartsbedrift betyr lange dager, ofte sju dager i uken.

– Dette har vært et slags hurtigkurs i hvordan være en god leder og hvordan starte og drive en bedrift fra bunnen av. Jeg har også lært meg viktigheten av å tørre å delegere oppgaver, innrømmer den unge gründeren.

Hun har nå to ansatte i bakeriet på Oslos vestkant, til tross for at hun ønsket å etablere seg på østkanten, der hun selv bor.

POPULÆR BAKST: – Jeg ville bare selge et godt produkt, og så er det bare en bonus at flere kan spise det, sier Heidi. Foto: Stig B. Fiksdal

God hjelp av Oppstartslosen

Hun forteller at Oppstartslosene i DNB hjalp henne med å finne et passende næringslokale.

– Jeg fikk også veldig mange gode råd om økonomi av Oppstatslosen i DNB: Hva burde husleien min ligge på, hvordan ordner jeg et bedriftslån og ikke minst dette med å sette opp et budsjett for bedriften var viktig lærdom, sier hun.

– Heidi Cecilie er et inspirerende eksempel på hvordan man kan overvinne personlige utfordringer og skape noe vakkert og meningsfylt, supplerer oppstartslosen Irene Høyland Berg.

Starte for deg selv? Alt om oppstart

OPPSTARTSLOS: Med hjelp fra Oppstartslosen Irene i DNB har hun klart å realisere drømmen om å eie et bakeri og spre glede gjennom sin bakst. Foto: Stig B. Fiksdal

To veier i livet

I dag kan det nærmest virke tilfeldig at den 24-årige gründeren endte opp med et bakeri. Heidi Cecilie var på god vei inn i en karriere som ballettdanser med fast jobb i Operaen, et nåløye det ikke er mange forunt å komme igjennom.

Men å være en fulltids ballettdanser krever en kompromissløs dedikasjon til yrket, og det betyr en hverdag med trening, øving og forestillinger.

Det var faren hennes som til slutt inspirerte henne til å velge noe annet.

– En dag ringte pappe meg. Jeg var helt på bunnen og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med livet mitt. «Du MÅ ikke danse ballett», sa han til meg.

Det var første gang hun hadde tenkt tanken: «Jeg trenger kanskje ikke å danse for å være lykkelig»? Selv om det var skummelt å gi opp karrieren som danser, skjedde ting fort.

Heidi Cecilie bestemte seg for å satse på bakeriet, og tok permisjon fra balletten.

Drømmer du også om å starte egen bedrift?

PÅ OSLOS VESTKANT: Heidi Cecilie og Bakerina holder til i Drammensveien 62. Foto: Stig B. Fiksdal

Lærdom fra ballett og spiseforstyrrelsen

Heidi Cecilie begynte med vegansk baking etter å ha utviklet en spiseforstyrrelse hun fortsatt jobber med. Under korona begynte hun å levere veganske cookies til én kafé og utvidet så til flere. Nå leverer bakeriet til fire faste kafeer hver uke.

– Dette gir en trygg inntekt ved siden av bakeriet, forteller hun.

Mens spiseforstyrrelsen var på sitt verste, drev hun verken med baking eller ballett. Gradvis slapp sykdommen det verste taket. Hun begynte å prioritere bakingen igjen, og var ikke redd mat lenger.

– Spiseforstyrrelsen har lært meg å håndtere utfordringer, og jeg vil også bruke  lærdommen til å spre matglede og dele bakegleden med andre.

Sykdommen fikk henne til å droppe melk og kjøtt, og senere sukker.

– Det var sånn jeg kom inn i dette, selv om jeg er vegetarianer, ikke veganer. Jeg vil ikke si at jeg er helt frisk ennå, men jeg lærer nye teknikker for å håndtere hverdagen og bruke det i bedriften min for å spre matglede, avslutter hun.

JOBBER MYE: Lange dager med fysisk aktivitet og interaksjon med mennesker har gitt henne verdifulle ferdigheter som hun bruker i bakeriet. Foto: Stig B. Fiksdal