Årsoppgjøret
– Jeg anbefaler å bruke sjekklister for hva som må tenkes på ved årsslutt og hva som må inn i regnskapet.
Det sier Denisa Hodzic, teamleder og statsautorisert regnskapsfører i regnskapsbyrået Azets Insight AS.
– Aller først må regnskapet ajourføres. Ta for deg måned for måned og avstem mot banken, alle inn- og utbetalinger finner du i nettbanken. Da kan du se om det mangler noe, sier hun.
Ta for deg måned for måned og avstem mot banken
Denisa oppfordrer til å være ajour hver måned, for da er det ikke store jobben å avstemme.
– Glir du ut av den rutinen er det en større jobb som kan ta litt tid, og særlig hvis det er rett før du skal levere årsregnskapet.
Det er viktig at alle bilag vedrørende regnskapsåret føres på riktig år.
– For at regnskapet skal bli korrekt, er det viktig at bilag som gjelder leveranser i inneværende år, føres på samme år, selv om fakturadato er til neste år.
Du kan dokumentere alt bedriften har investert i
Denisa anbefaler å starte fra toppen når balansen skal sjekkes.
– Du kan dokumentere alt bedriften har investert i, det dere eier, eventuelle lån og gjeld som for eksempel leverandørgjeld og skyldige offentlige avgifter. Se også på avsetninger, periodiseringer og videre drift.
I løpet av våren er det flere frister som må følges for å få årsoppgjøret i havn, forteller Denisa.
– Det er mange frister og det er en rekkefølge som må følges. Hvis du eier et aksjeselskap, starter du med å levere Aksjonærregisteroppgaven innen 31. januar, sier hun.
Det er viktig å melde endringer
Aksjonærregisteroppgaven er et skjema som skal inneholde opplysninger om hvem som eier aksjene i selskapet ditt.
– Hvis det har vært endringer i aksjeeierskapet i løpet av året, må du også rapportere detaljer som vederlag, antall aksjer og navn på kjøper og selger. Det er viktig å melde endringer i aksjekapitalen og alle uttak som er gjort av aksjonærer og deres nærstående. Dette inkluderer godkjente utbytter, lån til aksjonærer og andre økonomiske transaksjoner.
Fristen for å levere skattemeldingen for aksjeselskap og enkeltpersonselskap er 31. mai. Fra og med inntektsåret 2023 må alle selskap sende skattemelding i standard format via et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram. Enkeltpersonforetak kan levere via regnskaps- eller årsoppgjørsprogram, eller direkte på skatteetaten.no.
– Skattemeldingen danner grunnlag for hvilken skatt bedriften din skal betale. Fra og med inntektsåret 2023 må alle selskap sende skattemelding i standard format via et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram, sier Denisa.
Årsregnskapet er en oversikt over selskapets inntekter og kostnader på et overordnet nivå.
– Alle regnskapspliktige må levere årsregnskap med noter og årsberetning etter reglene i Regnskapsloven til Brønnøysundregistrene. Årsregnskapet er offentlig og tilgjengelig for hvem som helst, sier Denisa.
Betaler selskapet lønn, skal A-melding leveres 5. januar, og 31. januar er det frist for sammenstillingsoppgaver for lønn.
Dersom din bedrift har hatt en omsetning på under 1 million kroner de siste 12 måneder, kan du søke om å betale merverdiavgift én gang i året. Å rapportere merverdiavgift en gang i året kalles for årstermin.
Følgende krav gjelder for deg som søker om årstermin:
Søknadsfristen er 1. februar og frist for innsending av merverdiavgiften er 10. mars (gjelder deg som har fått innvilget årstermin). Du må sende inn selv om omsetningen for perioden er null.
Kilde: Skatteetaten.no
- Aksjonærregisteroppgaven. Alle aksjeselskap skal innen 31.01 levere inn Aksjonæroppgave der opplysninger om hvem som eier aksjer skal fremgå. Frist input til aksjonærregisteroppgaven: I god tid før nyttår og senest 31. januar
- Anleggsmidler. Alle som har anleggsmidler må gjennomgå oversikten og sjekke at alle anleggsmidlene faktisk er i bruk og at det ikke står oppført utrangerte eller solgte anleggsmidler i oversikten. Gå gjennom avskrivningssats/levetid som er benyttet i tillegg. Om det er kjøpt, solgt eller utrangert anleggsmidler i løpet av året, må det påses at dette er ført riktig i regnskapet. Skal du investere i nye anleggsmidler? Da bør du tenke på om det skal gjøres før eller etter årsskiftet. Kjøper du et anleggsmiddel i desember, gis det skattemessig fradrag for avskrivninger hele året. Dette innebærer en tilsvarende skatteutsettelse. I et skatteperspektiv vil det derfor lønne seg å anskaffe anleggsmiddelet sent på året fremfor å vente til over årsskiftet. Frist anleggsmidler: 31. desember
- Varelager. Alle næringsdrivende som har varelager skal pr. 31.12 foreta en nøyaktig opptelling av varebeholdningen, og det skal settes opp en varetellingsliste hvor det fremgår når varetellingen er foretatt og hvem som har foretatt denne. Varetellingslisten skal omfatte alle varer, således også varer som antas uselgelige. Om du ikke kjenner til reglene rundt varetelling, vil din regnskapsfører kunne hjelpe deg med det, samt kravene til varetellingslistene. Frist varelager: 31. desember
- Kundefordringer. Bedriften bør i god tid før årsskiftet gjennomgå sine kundefordringer og sjekke om det er noen av fordringene som må tapsføres. Dersom dette gjøres før 31.12., får selskapet skattemessig fradrag for tapet inneværende år. I tillegg får man tilbake eventuell utlagt merverdiavgift. Det er en del betingelser knyttet til hva som må gjøres for å sikre skattemessig fradrag for tapsføringen Regnskapsfører er behjelpelig med å få dette gjort på en riktig måte. Det må også leveres en oversikt over utført, ikke fakturert arbeid og forskuddsfakturering. Frist arbeid med kundefordringer: I god tid før 31. desember
- Kassetelling. For alle selskap med kassebeholdning er det viktig at kassen blir talt fysisk pr 31.12., og at denne tellingen blir attestert av den som har talt kassen. Det er kun kontanter som skal telles, eventuelle tilgodelapper og utlegg skal ikke telles, men leveres til bokføring. Frist kassetelling: 31. desember
- Uttak av varer til eiere eller til bruk i bedriften. Den næringsdrivende skal fortløpende føre dette uttaket slik at det blir korrekt medtatt hver mva-termin. Dersom dette ikke er gjort, må den næringsdrivende påse at dette blir innlevert pr 31.12. Frist for føring uttak varer eiere/bedriften: føres fortløpende, senest 31. desember
- Kilometerstand på biler. Les av kilometerstanden for alle biler pr. 31.12. Husk å opplyse om biltype/modell og registreringsnummer dersom ny bil. Frist km på firmabiler: 31. desember
- For personlig næringsdrivende privatbil i næring. Brukes privatbil i næring, husk å levere ajourført kjørebok eller bruk reiseregninger. Ved bruk av privatbil reise hjem-arbeid ved reiseavstand over 2,5 kilometer, opplys om reiseavstand. Frist privatbil i næring: 31. desember.
Kilde: Azets Insight AS
Er du personlig næringsdrivende, bruk listen under for å påse at nødvendig tilleggsinformasjon blir gitt:
• Årsoppgave over private bankinnskudd, aksjer og gjeld
• Lønnsoppgaver vedrørende inntekter fra andre, samt lønnsoppgave vedrørende eventuelle sykepenger
• Oppgave fra forsikringsselskap vedrørende livsforsikring
• Premie til frivillig trygd og sykeforsikring, dersom disse ikke er regnskapsført
• Premie til egen pensjonsforsikring
• Utgifter til barnepass
• Endring i private eiendeler fra foregående år (biler, båter, campingvogn, faste eiendommer mv.)
• Forsikringsverdi innbo og båter
• Endring i familiesituasjon
Kilde: Azets Insight AS
Et godt tips er å lage en hovedregel om at alt grunnlag til årsoppgjøret knyttet til lønn leveres inn samtidig med lønnsinput for ordinær lønnskjøring i desember. Her er de vanligste ytelsene som kan være innberetningspliktige:
• Reiseregninger
• Bonus
• Styrehonorar
• Arbeidstøy
• Fri kost, losji, bolig
• Reise hjem/arbeid
• Bompengeabonnement
• Forsikring
• Fagforeningskontigent
• Fri bil
• Rimelig lån
• Fri barnehage
• Telekommunikasjon
• Gaver
• Utbetalt pensjon
• Stipend
• Fri trening
• Personalrabatter
• Pensjonsordning
• Gratis lunsj
• Rabatter fra tredjepart
• Tips
Kilde: Azets Insight AS