ONS 2022

Aibel opplever stor suksess med havvind-prosjekter

- Vi er godt inne i å omstille oss til å bli leverandør til fornybar- og lavkarbonsektoren.

HAVVIND: - Vi har hatt stor suksess med leveranser innen havvind til Tyskland og Storbritannia, sier Mads Andersen i Aibel. Foto: Øyvind Sætre/Aibel
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 31. aug 2022
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Mads Andersen, som leder Aibel, et av Norges største leverandørselskap innen olje- og gass. Siden 2010 har selskapet levert havvind-prosjekter til Europa.

- Vi har hatt stor suksess med leveranser innen havvind til Tyskland og Storbritannia. Vårt konsept er omformerplattformer som står på 30–40 meters dyp og samler opp all strømmen fra vindmøllene som står til havs, sier Andersen.

Vårt konsept er omformerplattformer som samler opp all strømmen fra vindmøllene
Mads Andersen

Leverer strøm til seks millioner husstander i Storbritannia

Hver og én av plattformene produserer 1,2 GW (gigawatt), som tilsvarer 1 200 000 kW (kilowatt). Aibel er i gang med å bygge tre omformerplattformer på til sammen 3,6 GW til Doggerbank-feltet 100 km øst for Yorkshire i Nord-England.

- Våre plattformer skal bidra til å levere strøm til seks millioner husstander i Storbritannia. Dette er store prosjekter og store strømmengder som er i sving.

MILEPÆL: - Over halvparten av ordrereserven vår er innen fornybar- og lavkarbon-prosjekter., sier Mads Andersen, konsernsjef i Aibel. Foto: Øyvind Sætre/Aibel

Halvparten av ordrereserven innen fornybar og lavkarbon

Ingeniør- og prosjektarbeid utføres i Haugesund og Asker, mens selve byggingen skjer ved Aibels verft i Thailand. Plattformene ferdigstilles i Haugesund ved at alle elektriske komponenter settes inn og testes. Deretter slepes plattformene ut til feltet hvor de installeres på havbunnen for å ta imot strøm fra vindturbinene.

- Det grønne skiftet er allerede synlig i Haugesund, sier Andersen, og sikter til Dogger Bank A som nå ligger til ferdigstilling på verftsområdet. Til våren ankommer også Dogger Bank B og DolWin5.

- Ved nyttår passerte vi en milepæl; over halvparten av ordrereserven vår er innen fornybar- og lavkarbon-prosjekter.

Det grønne skiftet er allerede synlig i Haugesund
Mads Andersen
REDUSERER EGNE UTSLIPP: - På verftet i Haugesund har vi redusert utslipp tilsvarende 5 000 biler, sier Mads Andersen i Aibel. Foto: Øyvind Sætre/Aibel

Elektrifiserer plattformer og prosessanlegg

I tillegg til havvind, er Aibel den største leverandøren i Norge av tjenester innen elektrifisering av plattformer til havs og prosessanlegg på land.

Aibel har for tiden seks prosjekter i porteføljen, til en verdi til over 10 milliarder kroner.

– Ved å delelektrifisere bare to av prosjektene, Oseberg og Kårstø, tas ned årlig utslipp med over 800 000 tonn CO₂, noe som tilsvarer over 1,5 % av Norges utslipp per år, forklarer konsernsjefen.

Elektrifisering kan bidra til at det monner
Mads Andersen

Andersen forteller at CO2-utslippene fra olje- og gassproduksjonen i Norge utgjør en fjerdedel av totalutslippet.

- Elektrifisering kan bidra til at det monner, sier han.

Tøff konkurranse

Andersen forteller at markedet innen havvind i Europa er konkurranseintensivt, og kundene krever større bankgarantier enn det som er vanlig på norsk sokkel.

- DNB og de andre bankene vi bruker sammen med EksFin bidrar til at vi er konkurransedyktige i det europeiske havvind-markedet. Bankene har vært foroverlent og velvillige til å stille økte garantiandeler, sier Andersen.

Vi har tatt initiativ for å redusere egne utslipp
Mads Andersen

Følger ti prinsipper for ansvarlig næringsliv

Siden 2017 har Aibel vært «signatory member» av UN Global Compact og følger ti prinsipper for et ansvarlig næringsliv som gir føringer for hvordan bedriften sikrer ansvarlig drift innen menneskerettigheter, arbeidsliv, antikorrupsjon og miljø. 

- Vi har tatt initiativ for å redusere egne utslipp. På verftet i Haugesund har vi redusert utslipp tilsvarende 5 000 biler. Nylig fikk vi topplassering av Sustainalytics innen «Energy Services», avslutter Andersen.

Foto: Øyvind Sætre/Aibel