Tok sats i Lyngen:

- Whisky er mer lønnsomt enn gull på global basis!

Med Cæsars motto i hodet, startet jobben med å lage whisky i et Nato-fort i Lyngen. Nå byr kjennere 77.000 kroner flaska.

UNGT: - Vi vil ikke selge alt av whisky på 3 år, det er litt ungt. Vi vil slippe mer porsjonsvis de neste årene., sier Tor Petter W. Christensen. Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 29. jun 2020
Artikkelen er flere år gammel

«Så du skal starte et destilleri i Utkant-Troms med dårlige veier og satse på at det kommer turister dit?», sa skeptikerne.

«Vi ser ikke helt verdien i et varelager som består av whisky», sa investorer.

- Reisen du skal gjøre, er den tøffeste av alle. Selv måtte jeg en periode ta sovemedisin. Alt jeg tenkte på var bygging og likviditet.

Venter norske turister

Vi ser ut på Lyngenalpene, og befinner oss en time fra Tromsø hos Tor Petter W. Christensen hos Aurora Spirit Distillery i Årøybukt. Han har nylig solgt ut hele første opplag av single maltwhiskyen Bivrosts «Niflheim» på få timer, og sendt 20 flasker på auksjon. Den ene gikk for 77.000 kroner, norgeshistoriens dyreste.

I fjor var det helt fullt av norske turister her i juli, og resten av året kom det seriøse entusiaster fra hele verden. Kun for å besøke verdens nordligste destilleri. 

OPPLEVELSE: Som i Skottland, skal destilleriet skal være en opplevelse i seg selv å besøke. Foto: Alf Ove Hansen

Tor Petter er ikke overrasket. For han gjør nemlig ikke noe uten et grundig forarbeid. Han er ifølge seg selv en kjedelig, pragmatisk fyr som har noen kriterier han går etter når han skal satse på noe.

Ting må undersøkes nøye, veldig nøye.

Kona og frisør Anne-Lise Hausner er den kreative som kommer på navn og motiverer. Samarbeidspartneren Lege Hans Olav Holtermann Eriksen er den med de store ideene. Sammen har de tidligere vært involvert i turisme.

I 2011 kom Eriksen med en idé, basert på kontaktene i Skottland.

Jeg har aldri følt meg så liten i hele mitt liv
Tor Petter W. Christensen
GRÜNDER-REISEN: - Alle gründere må ta det inn over seg at det VIL bli tunge stunder. Foto: Alf Ove Hansen

Ett års arbeid i regneark

Eriksen hadde nemlig vært der mange ganger, og vi mente alle tre at Lyngen manglet kortreist mat og drikke i kombinasjon med turismen.

Så sier han: «Hvorfor ikke starte et destilleri, og gjøre det til en turistattraksjon slik skottene har klart?»

Whisky er mer lønnsomt enn gull på global basis!
Tor Petter W. Christensen
SMAKING: Etter endt omvisning, foregår smakingen i dette rommet som har en helt grei utsikt. Foto: Alf Ove Hansen

Hadde ikke peiling

Tor Petter tenkte først at det var en dårlig idé i et av verdens mest alkoholrestriktive land med høye avgifter: slik skeptikere, banker og investorer gjorde. Han hadde en godt betalt jobb som administrerende direktør i Ecotech. Han hadde ikke peiling på alkohol, ikke engang hjemmebrent hadde han kunnskap om.

Men han likte selve tanken på å skape noe nytt. Så petimeteret med en MBA i ledelse og mye it-kunnskap, satte i gang med analysene.

- Jeg la ned ett års arbeid i regneark. Alle regnskapene til de få destilleriene som hadde startet i Norge, ble lest. Jeg brukte Purehelp og Proff, der sistnevnte også har åpnet opp for Sverige. Mange undersøkelser senere viste det seg at whisky globalt er det tredje mest interessante investeringsobjektet. Whisky er mer lønnsomt enn gull på verdensbasis!

MERKEVAREN: «Bivrost» betyr nordlys på norrønt. Den første whiskyen heter Niflheim - Isverden, som er den første verden. Den neste blir Nidavellir. Foto: Alf Ove Hansen

Whiskysjampo og magiske øyeblikk

Det neste og mest avgjørende trekket var å besøke åtte destilleri i Skottland. Der snakket de med sjefene og marketingansatte, og de delte ALT. Det er ingen konkurranse, alle hjelper hverandre.

Dagen etter sendte jeg inn oppsigelsen som adm.dir. Det var et sterkt øyeblikk
Tor Petter W. Christensen

Som nykommer i en tradisjonell bransje, er det både en fordel og ulempe å kunne lite. Du ser og tenker annerledes. På turen hadde han flere magiske øyeblikk.

- Ett av disse var da vi landet på Islays lille flyplass, kjørte på humpete veier og inn til mitt første destilleribesøk noensinne. Klokka var 10 på morgenen. Det var lukt, smaker, historier, kultur som vekket alle sansene. Jeg ble både kulturelt og historisk nysgjerrig. Det var også et flott smakslokale. Etter fem ganske store whiskydrams klokken 11 om formiddagen blir en høy og mørk og rik, og da sendes du i butikken. Jeg kjøpte whiskysjampo, T-skjorter og masse mainnskit. Da jeg kom ut i høstlufta tenkte jeg: «Hva i alle dager har jeg gjort?» og så tenkte jeg: «Dette er jo en glimrende forretningsidé!»

VEKSTER: Multer er veldig viktig for destilleriets produkter. De bruker også blant annet fennikel, finnmarkspors, kvann, mjødurt og ryllikblomst. Foto: Alf Ove Hansen

- Dagen etter sendte jeg inn oppsigelsen

På slutten av samme tur etter en morgenjogg, stoppet han opp i den lille byen Bowmore, bak en pittoresk kirke. Alle inntrykkene hadde festet seg, både de matematiske og de følelsesmessige.

- Det var stille, ikke en sjel ute og jeg sto ved en kirke og der og da bestemte jeg meg: «Dette satser jeg på». Dagen etter sendte jeg inn oppsigelsen som adm.dir. Det var et sterkt øyeblikk.

MARKEDSFØRING: - Når det kommer til markedsføring av alkohol, så har vi altså et produkt vi ikke kan snakke om, sier Ingjerd Sørsand. Foto: Alf Ove Hansen

Verdt å se, ikke bare smake

Sterke øyeblikk er akkurat det Aurora Spirit satser på at både norske og utenlandske besøkende får både nå i sommer og resten av året. De har siden starten tenkt at destilleriet skal være en attraksjon i seg selv.

En ting er destilleriguidingen – de lager også vodka, gin og akevitt – men de er også plassert på et gammelt NATO-kystfort. Med bunkere fra andre verdenskrig bygd av tyskere, og mange effekter her og der, blir det en spennende historieferd. 

AURORA: Under omvisningen får du både se, føle og smake arktiske ingredienser samt lære om vikingtidens drikkeritualer, produksjon av hjemmebrent. Foto: Alf Ove Hansen

I fjor kom det også opp ti hytter, med flotte uteområder og utsikt til krystallklart vann, høye fjell, sel, havørn, oter og niser. Aurora Cabins er navnet, og du finner dem på Neste Sommer-siden til DNB.

- Det mest geniale og avgjørende med eiendommen her, er derimot at det er topp vannkvalitet, god elektrisk kvalitet og mengder med strøm. Alt veldig viktig når en skal drive med alkoholproduksjon. At vi ligger avsides til, hindrer ikke folk i å komme, forteller Tor Petter W. Christensen.  

AURORA CABINS: 10 hytter med eget soverom samt stue og kjøkken i ett, står på rekke og rad med utsikt mot dyreliv og natur. Foto: Alf Ove Hansen

Ser lyst på året

De første gjestene har allerede vært på besøk, og de ser positivt på året under ett. De er aktive på sosiale medier, og vet at mange nordmenn legger turen til Nord-Norge i sommer.

-  Når det kommer til markedsføring av alkohol, så har vi altså et produkt vi ikke kan snakke om. Men vi kan fortelle om hvordan produksjonen foregår, hvor vi er og vår historie. Rent alkoholmessig retter vi oss mot utlandet. Vår nettside og sosiale mediene er registrert i utlandet, forteller markedsansvarlig Ingjerd Sørsand og forklarer at det er på grunn av norsk regelverk.

Da de eksporterer mer enn 60 prosent av produktene, er de nødt å rette markedsføringen sin mot internasjonale segmenter. 

TØNNER: Tønnenes tretype og hva de har inneholdt, får betydning for smaken på whisky og akevitt. Alle er håndlaget. Foto: Alf Ove Hansen

Aurora Spirit har god likviditet og er over den verste kneika. Hadde viruset stengt ned verden i fjor, ville det sett mørkere ut. Med en god bank i lomma er de ekstra trygge.

DNB: Har tatt smarte grep

- Det aller verste, eller skal vi si tyngste, med hele etableringen og satsingen for oppstartsbedrifter – også vår – er tilgang på kapital og likviditet, sier Christensen.

Han forteller at de i starten gikk fra bank til bank og møtte stor skepsis.

- Jeg har notert alt i en egen bok. Noen møter var ekstra deprimerende. Jeg har aldri følt meg så liten i hele mitt liv. 

Det å møte noen som Geir Åge i DNB som nesten kom over bordet av entusiasme, betyr mye
Tor Petter W. Christensen

Hos DNB i Tromsø tente Geir Åge Floer umiddelbart på ideen. Han og banken kjente godt til Tor Petter fra før, og visste at han var en flink forretningsmann. I tillegg la de fram en god forretningsplan for prosjektet. Floer var også imponert over de andre smarte grepene de både har tatt og tar.

- De hadde gode planer og var allerede i god dialog med investorer og Innovasjon Norge. De hadde whisky som hovedprodukt, men i tiden fram til den første flasken kunne komme ut på markedet hadde de allerede markert seg ute i verden med fine priser for de andre produktene de har. De har vært veldig flinke til å knytte til seg de rette personene for å få utviklet bedriften på en god måte. De har også vært flink til å lage en opplevelse rundt produksjon/bedriften med visningssenter og nå sist 10 hytter for overnatting, sier Geir Åge Floer.

IDYLL: Hyttene er få meter fra selve destilleriet, og kan bookes via «Neste sommer»-kampanjen hos lyngen.com. Se etter Aurora Cabins i Troms. Foto: Alf Ove Hansen

Floer sier også at DNB i denne spesielle perioden har opplevd at bedriftene setter stor pris på å ha en samtalepartner som skjønner hvilke problemer enkelte opplever. 

- I tillegg prøver vi å hjelpe med likviditetshjelp der det er mulig. Banken har også mottatt mange søknader om statsgaranterte lån, og mange av våre kunder har fått innvilget lån. Bedriftene er også fornøyd med at DNB startet kampanjen «Neste sommer.» 

For reisen du skal gjøre, er den tøffeste av alle
Tor Petter W. Christensen

Sovemedisin mot likviditets-tanker

I Lyngen råder Tor Petter andre som skal ut på en gründerreise til å sørge for at de får tak i en bank og personer som forstår næringen din og parametrene som skal til for å starte opp.

Han håper at alle som sitter bak en skranke i banken, husker den menneskelige faktoren og gjennomføringsevnene den enkelte har – og ikke bare ser blindt på kalkyler før de gir grønt eller rødt lys.

Selv var han også ekstra glad for helt essensiell støtte fra Innovasjon Norge og samarbeidspartner Entreprenørcompaniet Nord.

- Alle gründere må ta det inn over seg at det vil bli tunge stunder. For reisen du skal gjøre, er den tøffeste av alle. Selv måtte jeg en periode ta sovemedisin. Alt jeg tenkte på var bygging og likviditet. Det å møte noen som Geir Åge i DNB som nesten kom over bordet av entusiasme betyr mye, og ikke minst at de har gitt oss økonomisk støtte da vi trengte det.

BANKRÅD: - Jeg håper alle som sitter bak en skranke i banken, husker den menneskelige faktoren og gjennomføringsevnene den enkelte har. Foto: Alf Ove Hansen

Stille i fjøset

Ideen kom i 2011. De startet opp i 2014. Den første whiskyen ble produsert i 2017, og lagt på fat i en bunker på fortet. Spriten må lagres på tønner i tre år før den kan kalles whisky. Et større lager bygges nå, og det legges flere planer. Den elleville ideen ble etter hvert en suksess.

Skeptikerne, hva sier de nå, har du fått noen gratulasjoner?

- Det er veldig stille, men de har vel fått med seg at vi nylig solgte norgeshistoriens dyreste flaske. Så hvis noen tviler på verdien av whisky-varelager nå ...

KYSTFORT: Destilleriet er plassert på en gammel tomt for et NATO-kystfort. Her er også bunkere bygd av tyskere under andre verdenskrig. Foto: Alf Ove Hansen
bilde fra Lyngen Aurora Spirit
Aurora Spirits

 

Hvem: Tor Petter W. Christensen, Anne-Lise Hausner og Hans Olav Holtermann Eriksen

Hvor: Årøybukt ved Lyngseidet i Troms. Kommer du sørfra, er det cirka en time nord for Tromsø. Du kan ta ferge fra Breivikeidet til Svensby, eller ta av langs E6 i Olderdalen.

Hva: Produserer gin, akevitt, vodka og whisky under merkevaren Bivrost.

Booking: Hytter og spesialguidede turer kan bestilles på lyngen.com og via Neste Sommer-siden til DNB. De har drop in-turer 12 og 14 daglig i sommer. Stengt lørdager og søndager. Merk at de har stengt i mai og september.

Nett: bivrost.com

Facebook @auroraspiritnorway

Instagram @bivrostspirits