Sirkulær økonomi
Som student dykket hun ned i søppelkasser for å finne overskuddsmat. Nå brenner gründeren for sirkulær økonomi og redusert forbruk
- Jeg brenner veldig for miljø og klima, sirkulær økonomi og redusert forbruk. Jeg ble ganske oppslukt av matsvinn da jeg drev med søppeldykking i studietiden i København, sier Sophie Wiik.
En sirkulær økonomi defineres som et prinsipp for økonomisk virksomhet som har som mål at ressurser forblir i økonomien lengst mulig.
Bedrifter som ikke henger med i tiden kommer til å dø ut
Wiik grunnla matsvinn-selskapet Too Good To Go i Norge i 2016. Hun eide og ledet selskapet til hun solgte seg ut i 2019. Nå sitter hun i styret og i ledelsen av klesbytte-selskapet FJONG.
Too Good To Go har så langt reddet mer enn 44,6 millioner porsjoner med overskuddsmat i 15 land over hele Europa og i USA. I FJONG ønsker de å skape varig endring i klesindustrien.
- Med FJONG ønsker vi å gjøre det enkelt å leie klær til hverdagsgarderoben, slik at man ikke har behov for å kjøpe så mye nytt. Vi har akkurat lansert abonnement på klær, forteller Wiik.
Forbrukersamfunnet er problemet – og samtidig en stor del av løsningen
Wiik jobber også som mentor for grønne gründere.
- Sirkulær økonomi er viktig fordi kapitalisme og økonomisk vekst er hovedgrunnen til at vi holder på å ta knekken på moder jord. Forbrukersamfunnet er problemet – og samtidig en stor del av løsningen.
Under DNB NXT-konferansen i år diskuterte Wiik sirkulære forretningsmodeller med Trond Bentestuen fra Rema, Bente K. Malmo fra BDO og Trine Loe fra DNB.
Et av spørsmålene som ble diskutert var hvordan kan det kan legges til rette for at sirkulære forretningsmodeller overlever, og blir den nye standarden når næringslivet skal bli mer bærekraftig.
Gründeren mener at sirkulær økonomi er en av de viktigste nøklene for å kunne nå FNs bærekraftsmål.
- Jeg har liten tro på at politikerne som styrer i dag verden over kommer til å ta nok ansvar for den grønne omstillingen som vi sårt trenger. Det er helt nødvendig å få næringslivet på banen.
Vi må få grønne investorer inn på eiersiden
Hun oppfordrer næringslivet til å ta ansvar og bygge nye, sirkulære virksomheter.
- Vi må endre strukturen i eksisterende bedrifter til mye mer bærekraftige varianter. Vi må få grønne investorer inn på eiersiden i selskaper, slik at grønnvasking dør ut og vi får se mer ektefølt arbeid for en sirkulær økonomi.
I søken etter å skape bærekraftige løsninger, oppfordrer Wiik bedriftene til å være transparente.
- Det aller viktigste er å være transparente. Problemer kan ikke løses før de er identifisert. At man som virksomhet er åpen og ærlig om hvor mye ressurser som går til spille under produksjon, er første steg mot å skape en mer bærekraftig virksomhet.
Hun oppfordrer allerede etablerte aktører i markedet til å lytte til ny innovasjon og tørre å teste nye, grønne løsninger.
- Hvis unge, grønne gründere kommer på banen med en god idé, men ikke blir tatt på alvor av de store og etablerte kommer vi ingen vei, sier Wiik.
Wiik er også opptatt av at det er kritisk å ha et godt og variert styre i en bedrift, hvor det er fokus på faglig tyngde når det kommer til bærekraft. Dette gjelder også på eiersiden.
Wiik mener at forbrukerne blir mer og mer bevisste, og ønsker å handle hos forretninger som mener alvor når det gjelder bærekraft, likestilling og andre viktige tema som rekruttering.
- Min generasjon ønsker å jobbe for en bedre verden. Jeg er ganske sikker på at bedrifter som ikke henger med i tiden kommer til å dø ut, mye fordi de beste kandidatene ikke ønsker å jobbe for dem.