Rentenivået i Norge er nå høyere enn før pandemien. Norges Bank hevet i desember styringsrenten for åttende gang på rad.
Sentralbanken hevet i desember styringsrenten til det høyerste den har vært på 13 år.
– Norges Bank (sentralbanken) vil imidlertid ha rentenivået ytterligere opp. Derfor må du regne med at boliglånskostnadene dine blir enda høyere i løpet av denne vinteren og våren, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Slik Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet vurderte utsiktene og risikobildet i desember, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt ytterligere opp i løpet av første kvartal 2023. Hensikten er å dempe prisveksten, fremgikk det av pressemeldingen fra Norges Bank.
I prognosene sine anslår sentralbanken at styringsrenten skal opp fra dagens 2,75 prosent til 3 prosent i 2023. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har anslått at dette igjen vil føre til at boliglånsrentene i Norge vil stige til mellom 4 og 4,5 prosent.
For brukerøkonomen oppfordrer alle til å se på hvordan dette vil påvirke privatøkonomien deres.
– Mange har nok lagt seg til et høyere forbruk som følge av at det gjennom pandemien har vært unormalt billig å låne penger. Forbruket er det ikke alltid lett å endre over natten. Har du ikke allerede begynt å se på hva du kan kutte ut, så bør du kanskje gjøre det nå, anbefaler hun.
Relatert sak: Dette gjør du når rentene stiger
De fleste i Norge velger flytend rente på boliglånet sitt fremfor å binde renten. Sandmæl mener at fastrente bør ses på som en forsikring mot høyere boliglånskostnader og at behovet for en slik forsikring skal være avgjørende for om du velger å binde renten på hele eller deler av boliglånet.
Den flytende renten kan bli både lavere og høyere enn det du binder renten på
Forbrukerøkonomen er opptatt av at folk ikke skal binde renten fordi de tror de vil tjene på det. Eller la være å binde den fordi de tror de vil tape på det.
– Se deg ikke blind på renteforskjellen mellom flytende rente og fastrente. Den flytende renten kan bli både lavere og høyere enn det du binder renten på. Den flytende renten kan også bli lavere eller høyere enn det sentralbanken anslår nå, poengterer hun.
Forbrukerøkonomen anbefaler alle som trenger eller ønsker å forsikre seg mot høyere renteutgifter, å tenke gjennom hvorvidt de kan være tjent med å binde hele eller deler av boliglånet i en periode.
– Hvor mye av lånet du i så fall skal velge fastrente på og hvor lenge, kommer an på den enkeltes økonomiske situasjon og forventninger til fremtidig inntekt, sier hun.
Den flytende renten kan også bli lavere eller høyere enn det sentralbanken anslår nå
Hos DNB kan du binde renten i 3, 5 eller 10 år. Og du behøver ikke binde renten på hele lånet. Du kan binde renten på halvparten eller så stor andel av boliglånet som du ønsker. Rentekalkulator for fast eller flytende rente
Nom. rente fra 3,94 prosent, det vil si effektiv rente 4,09 prosent. Låner du 2 millioner kroner med totalt 25 års nedbetalingstid, blir den total kostnaden 1.169.498 kroner. Det vil si at du skal betale tilbake totalt kr 3.169.498 kroner.
Merk at rentene som er brukt i eksempelet gjelder per 4. januar 2023 og kan bli endret.
Nederst i denne saken kan du lese mer om hvordan fastrentelån fungerer.
Er du bekymret for hvordan en eventuell fremtidig renteøkning vil påvirke privatøkonomien din, men føler at bankens fastrentelån blir for lite fleksibelt, anbefaler forbrukerøkonomen dette:
Sandmæl vet at mange nordmenn har hatt dårlig erfaring med fastrente og mener at det også kan være del av forklaringen på hvorfor mange vegrer seg for å binde renten.
Mange unge har ikke erfart høyere renter enn vi har i dag, mens foreldrene deres kanskje har erfaring med et fallende rentemarked hvor nesten ingen tjente på å binde renten.
- Men du velger ikke fastrente hvis hensikten er å tjene på det. Hensikten bør være å forsikre seg mot fremtidig høyere rentekostnader, og en slik forsikring kan kanskje komme til å koste litt. Det må du ta høyde for, sier hun.
I 1988 lå den flytende boliglånsrenten på i gjennomsnitt 16,46 prosent, ifølge SSB. Derfra og fram til 2018 gikk den i store trekk nedover . Bortsett fra i perioden 2005 til 2008. Det var siste gangen vi i Norge opplevde et rentehopp av betydning. Da steg den flytende renten fra 3,65 nominelt i 2005 til 7,08 i 2008, nesten en dobling.
Bankene har litt ulik praksis for fastrente. Ikke alle utbetaler gevinsten hvis du går ut på underkurs (*). Det gjør DNB dersom det er mer enn ett år siden du bandt renten.