Ung voksen? Slik bør du spare

– Sparing handler om å få råd til livet, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

UNG? Connie og Nathaniel gir tips til unge om økonomi! Følg dem på Instagram: @dnbung. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Dagens unge har stort sett en fornuftig pengebruk og er flinke til å spare. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort på vegne av DNB. 

Derfor bør du spare

To av tre unge har opplevd å gå glipp av ting fordi de ikke hadde råd, og like mange sier at de har kjent på frykten av det å gå glipp av ting, viser undersøkelsen.

– Denne frykten avhenger av hvorvidt du har råd til å være med på det andre gjør og oppnå de samme tingene, eller ikke. Sparing er nøkkelen for å kunne få mest mulig ut av livet, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Det handler om å få råd til å leve livet slik du ønsker
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

Vet du hva du bruker penger på?

Nær sju av ti unge i alderen 18–29 år sier at de sparer, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Av disse planlegger 25 prosent å spare enda mer enn de gjorde i fjor.

Hva er viktig for deg: Snusboks og kantinemat? Eller reise og leilighet?
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

– For å kunne spare trenger du oversikt over pengebruken din. Vær også bevisst på hva du bruker penger på, og prioriter det som er viktigst for deg: Er det snusboksen og kantinemat? Eller er det å reise og få kjøpt deg en leilighet? spør Sandmæl.

For å finne ut av hva du bruker pengene dine på kan du sjekke ut "Pengebruk" i Mobilbanken. 

– Finn ut av hvor du ønsker å kutte ned på forbruket og sett opp et budsjett med rom for sparing.

HVA BRUKER DU PENGER PÅ?: Gjennom funksjonen "Pengebruk" i mobilbanken kan du få oversikt over utgiftene dine. Foto: Stig B. Fiksdal

Slik bør du spare

Som ung er det tre sparemål du bør ha på plass, mener Sandmæl.

– Disse er kortsiktig sparing til buffer og for eksempel ett år i utlandet eller andre opplevelser, samt til bolig og pensjon. Med dagens boligmarked og pensjonsordning må du spare langt mer enn det som var vanlig for noen år siden. Det er viktig å tenke gjennom hva du ønsker i livet ditt både i nær og fjern fremtid, sier Sandmæl.

Ta denne testen og sjekk hva slags sparing som er lurt i din livssituasjon

Forbrukerøkonomen har følgende råd til hvordan du kan spare til de ulike målene:

Kortsiktig sparing

Buffer:

– Alle bør ha en buffer i tilfelle uforutsette utgifter. Det kan være en dyr tannlegeregning, en ovn som blir ødelagt eller noe annet som dukker opp. Da er det godt å ha tryggheten i en bufferkonto.

I tilfelle uforutsette utgifter bør du ha en buffer
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

Drømmer: 

– Tenk gjennom hva du ønsker å gjøre i tiden fremover. Det kan være neste års ferie, å dra på utveksling eller å reise noen måneder for å oppleve verden. Deretter regner du ut hvor mye du kommer til å trenge for å kunne realisere målet ditt. 

ET LURT GREP: Å spare i BSU gir deg gode fordeler som ung! Foto: Stig B. Fiksdal

– Ved å laste ned DNB sin app «Spare» blir det mye enklere å få fart på sparingen både til både kortsiktige og langsiktige mål. Appen hjelper deg å regne ut hvor mye du må spare i måneden, samtidig som du kan velge mellom ulike sparemetoder tilpasset deg. Du kan for eksempel sette opp en kombinasjon av fast sparing, sparing hver gang du trekker kortet og impulssparing når du har litt til overs.

Langsiktig sparing

Bolig:

Hele to av tre DNB-kunder i alderen 18 til 33 år har ikke en BSU-konto.

– Har du skattbar inntekt bør du opprette en BSU-konto. Bestem deg for hvor mye du klarer å spare i måneden og opprett en fast månedlig spareavtale slik at det går av seg selv. Du kan spare maksimalt 27.500 kroner i året. Husk at alle monner drar, så ikke la være å sette inn fordi du ikke tror du klarer å spare maksimalt.

Du får opptil 2.750 kroner i skattefradrag
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

– Det som er så flott med BSU er at du får et skattefradrag på pengene du har satt inn. Sparer du så mye som det maksimale beløpet, får du hele 2.750 kroner i skattefradrag. Er du så rå på sparingen at du fyller opp maksimalt årlig beløp kan du spare videre i BSU Start til samme gode rente.

Pensjon:

– Husk at det kommer en dag i morgen selv om det virker langt fram i tid. Som ung er det boligdrømmen som bør prioriteres. Når du har kjøpt bolig kan du begynne å tenke på pensjonen og fremtiden din. Du trenger ikke å spare mye. Noen hundrelapper i måneden vil komme godt med. Små summer kan vokse seg veldig store over tid.

Små summer kan vokse seg veldig store over tid
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

– Mitt råd er å opprette en fast spareavtale i et aksjefond. Historisk sett vil du kunne få langt bedre avkastning på sparepengene dine ved å putte dem i fond enn på bankkonto. I appen «Spare» kan du enkelt kjøpe fondsavtaler og følge med på utviklingen underveis.

Ta fondsveilderen her og sjekk ut hva som passer for deg

Merk: Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond kan bli negativ i perioder som følge av kurstap. Minimum sparetid bør være fem år.