Flest mødre tar ulønnet permisjon:

Slik unngår du å bli pensjonstaper

Langt flere mødre enn fedre tar ulønnet permisjon. Mange er ikke klar over de økonomiske konsekvensene.

SJEKK KONSEKVENSENE: Ulønnet permisjon har sin pris utover tapt lønn. Det er viktig at du har tenkt gjennom de økonomiske konsekvensene, sier Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. sep 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Hun opplever at mange kvinner ikke er klar over de økonomiske konsekvensene av å ta ulønnet permisjon.

Hun sier dette på bakgrunn av et studie fra NAV om hvor lenge mødre og fedre er borte fra arbeidslivet.

Mødrene tar den ulønnede permisjonen

Studiet viser at likestillingen på hjemmefronten går saktere enn mange kanskje har hatt inntrykket av . Skjevdelingen mellom hvor lenge mødre og fedre er borte fra arbeidslivet, er langt større enn det registrerte uttaket av foreldrepenger kan gi inntrykk av.

Foreldrepengeundersøkelsen 2021 viser at foreldrene i stor grad følger de oppsatte kvotene i foreldrepengeperioden ved at fedre tar en tredjedel (fedrekvoten), mens mødre tar to tredjedeler, det vil si mødrekvoten pluss fellesdelen.

I tillegg tar mødre oftest og lengst ulønnet permisjon:

  • Så mye som halvparten av mødrene (48 prosent) svarte at de tok ulønnet permisjon i forlengelse av den betalte foreldrepengeperioden, dvs. over 50 prosent flere enn i 2017.
  • Bare en av ti fedre (11 prosent) svarte at de tok ulønnet permisjon.

- Sørg for å bli kompensert!

Som trebarnsmor har Sandmæl stor forståelse for at mange kvinner ønsker å være lenger hjemme med barna sine.

- Men sett deg inn i de økonomiske konsekvensene og sørg for å bli kompensert, sier hun.

Forbrukerøkonomen frir til fedrene

Forbrukerøkonomen er opptatt av at flere skal forstå hvilke økonomiske konsekvenser ubetalt permisjon har, slik at begge foreldrene kan sørge for at det blir økonomisk rettferdig for den som er hjemme.

- Å ta opp en økonomisk skjevhet i forholdet er ikke alltid lett. Derfor er det viktig at dette ikke bare er opp til den som er hjemme, sier hun med klar adresse til den som er i jobb. 

Og det er i de fleste tilfeller pappaen.

- Selv om ekstra tid hjemme med barnet vil være uvurderlig for de aller fleste familier, har ulønnet permisjon en langt høyere pris enn tapt lønn for den som er hjemme, gjør hun oppmerksom på.

Forbrukerøkonomen lister her opp flere økonomiske ulemper:

  • Ulønnet permisjon i mer enn 14 dager kan påvirke retten din til blant annet sykepenger og pleiepenger
  • Ved ulønnet permisjon kan du også miste pensjonsopptjening

- Undersøk derfor om du fremdeles er en del av pensjons- og forsikringsordningene du har gjennom arbeidsgiver når du er i ulønnet permisjon.

- Fra det offentlige vil pensjonsopptjeningen din bli beregnet etter reglene for omsorgsopptjening. Dette er en ordning som sikrer at du tjener opp pensjon når du er hjemme med barn under 6 år og har lav eller ingen arbeidsinntekt.

Årene med tapt pensjonsopptjening får du aldri tilbake
Silje Sandmæl

Ulønnet permisjon kan bli en kostbar affære

Hvis du blir lenge borte fra jobb kan tapt pensjonsopptjening bli en kostbar affære.

- Dersom en av foreldrene skal være hjemme i ulønnet permisjon over lengre tid er det derfor viktig å sette seg inn i hvilke konsekvenser dette vil få for pensjonsopptjeningen.

Ved et mulig samlivsbrudd er ikke opptjent pensjon noe som deles.

- Årene med tapt pensjonsopptjening får du aldri tilbake, fastslår  Sandmæl..

For å godtgjøre for dette foreslår hun at dere inngår en avtale om pensjonssparing, slik at den som blir hjemmeværende ikke sitter igjen som pensjonstaper.

- Dette kan for eksempel legges inn i en samboerkontrakt eller ektepakt, foreslår forbrukerøkonomen.

Hun presiserer at det i tillegg er viktig å krysse av for at beløpet skal være den hjemmeværendes særeie ved en eventuell skilsmisse eller hvis ektemaken dør.

Så mye bør du få i kompensasjon

Sandmæl gir her et eksempel på hvor mye en vanlig lønnsmottaker taper på å være i ulønnet permisjon:

- Går du hjemme med barn under 6 år får du såkalt omsorgsopptjening. Det vil si at du opparbeider deg pensjon av 4,5 ganger grunnbeløpet hos folketrygden (det blir nesten 534.000 kroner). Er din vanlige lønnsinntekt under dette får du mer opptjening hos folketrygden. Tjener du vanligvis over, taper du på det, både fra arbeidsgiver og folketrygden.

Sandmæl mener at du hvert år bør sjekke hvor mye du taper og sørge for å få tapt oppjening kompensert fra den som er i betalt arbeid, sllik at det blir mer rettferdig.

– Da unngå dere at den som er hjemme blir pensjonstaper. Er du hjemme i flere år bør kompensjonsbeløpet også justers i henhold til hvor mye avkastning du kunne fått hvis pengene var plassert i bank eller i aksjemarkedet, mener hun.

IPS

Visste du at spareformen IPS holdes utenfor ved et eventuelt samlivsbrudd og passer å bruke som en «kompensasjonsordning» for den som er hjemme og taper pensjonsopptjening?

Du kan spare maksimum 15.000 kroner i IPS hvert år, og ordningen gir utsatt skatt. Pengene låses til du er 62 år og utbetales over 10 år.

Start IPS-sparing her