En personforsikring kan bli gull verd:
Både uføre og langtidssykemeldte opplever inntektsreduksjon. Du skal ikke være sykemeldt i mer enn ett år før det skjer.
Ved utgangen av tredje kvartal 2024 hadde Norge 371.200 mottakere av uføretrygd i alderen 18 til 67 år. Det er en økning på 1.400 personer siden utgangen av andre kvartal.
Hele 22.200 av de uføre under 30 år. Det betyr at antallet unge som mottar uføretrygd, har økt med 120 personer i løpet av tredje kvartal og med 500 i løpet av det siste året. I løpet av de siste 25 årene har andelen unge økt med 1,6 prosentpoeng.
Dette fremgår av en pressemelding fra NAV hvor arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte sier at en viktig faktor bak veksten til unge uføretrygdede under 30 år, er at stadig flere får innvilget uføretrygd når de er 18 eller 19 år.
– Dette skyldes en økning i unge som vokser opp med alvorlige psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser, forklarer han.
Psykiske eller fysiske plager setter altså stadig flere nordmenn ut av arbeidslivet. Det mange ikke tenker på er å forsikre seg mot inntektsbortfall som følge av dette. Det må du gjøre mens du er frisk, for er du allerede blitt kronisk syk eller ufør, er det for sent å forsikre seg.
Finansrådgiver i DNB Bergen, Pål Anders Bakke, minner om at alle kan bli rammet av sykdom eller ulykke og bli langtidssykmeldt eller ufør og gjør oppmerksom på at det vil ha store økonomiske konsekvenser, spesielt for unge.
– Årene før du fyller 26 år er gjerne er preget av studier og deltidsarbeid. Grunnlaget for beregningen av uføretrygd er derfor ofte dårligere enn hvis du har vært yrkesaktiv lenge. Det er også grunnen til at unge har en liten ekstra beskyttelse i loven, opplyser han.
Finansrådgiveren forklarer hvordan:
– Unge uføre er derfor sikret en minstesats som er høyere enn for andre, men ikke mye høyere. Minstesatsen for unge uføre avhenger av sivilstatus og er nå mellom 329.914 kroner og 360.921 kroner før skatt.
Det er gjennomsnittlig inntekt i de tre beste inntektsårene som legges til grunn ved beregningen av uføretrygd. Inntekten skal reguleres i samsvar med endringer i folketrygdens grunnbeløp (1 G).
Normalt vil uføretrygd utgjøre 66 prosent av tidligere inntekt, og høyst 66 prosent av seks ganger grunnbeløpet, som nå er på 124.028 kroner (1 G per mai 2024).
– Som en tommelfingerregel kan vi derfor si at overgangen fra inntektsgivende arbeid til uføretrygd vil medføre en reduksjon på om lag en tredjedel. For høytlønnede med inntekt over seks ganger grunnbeløpet, kan inntektsnedgangen bli langt større, gjør Bakke oppmerksom på.
Han peker samtidig på at antallet som blir langtidssyke, er mye større enn antallet som ender opp med å bli uføre.
– Er du i jobb og blir sykemeldt, får du ofte 100 prosent utbetaling det første året, i hvert fall inntil 6G. Det som mange ikke vet eller tenker på, er at de etter et års sykemelding går over på arbeidsavklaringspenger, og allerede da reduseres inntekten til 66 prosent, sier Bakke.
Det betyr at en lønnsutbetaling på 30.000 kroner i måneden etter skatt reduseres til rundt 20.000.
– Det er viktig å tenke på hva det betyr for deg – og om du bør forsikre deg mot en slik inntektsreduksjon, sier han.
Bakke opplever at folk flest ikke er kjent med de økonomiske konsekvensene av å bli syk og ufør – og heller ikke muligheten til å tegne personforsikringer.
Nordmenn flest er flinke til å forsikre eiendelene sine, boligen og bilen. Mange forsikrer også kjæledyrene sine. Reiseforsikring er også utbredt.
– Men altfor få tenker på å sikre seg selv, helsen og arbeidsevnen sin, sier han.
Mange av kundene Bakke snakker med tror at de er tilstrekkelig dekket av det offentlige og gjennom jobben.
– De vet at de har dekning, men vet ikke mot hva og heller ikke hva de vil få utbetalt.
Han anbefaler å sjekke dette siden mange i dag rammes av muskel- og skjelettsykdommer, utbrenthet, angst eller depresjon.
I Europa får mellom én og to av ti personer en behandlingstrengende depresjon i løpet av livet. Kvinner rammes oftere enn menn, ifølge nhi.no. Samtidig har én av ti i Norge til enhver tid en angstlidelse, ifølge Helsedirektoratet.
– Vær også klar over at de fleste som blir langtidssykmeldte og uføre er rammet av sykdom og ikke ulykke, så sjekk om du er tilstrekkelig dekket. En forsikring vil uansett gi deg et tillegg hvis du mot formodning skulle komme i en slik situasjon, sier han.
Bakke vil samtidig oppfordre alle som har forsørgeransvar og gjeld til å tegne livsforsikring.
– Hvis dere har barn og en av dere faller fra, er det dramatisk nok i seg selv om dere da ikke må flytte i tillegg. Derfor er det viktig å forsikre seg, slik at den som sitter igjen, har penger til å kunne betale ned lån. Tenkt også på at det kan bli nødvendig å gå ned i stillingsprosent hvis du bli sittende alene igjen med små barn. Begge foreldrene bør derfor ha livsforsikring, mener han.