Slik kan du få ned kostnaden på forbruksgjelden

Har du mange dyre smålån? Da har du alt å vinne – og ingenting å tape – på å få et tilbud om refinansiering fra banken.

MYE Å SPARE: Rådgiver Lars Bøyesen på DNBs kundesenter opplever at kunder kan spare flere tusen kroner på å samle dyre smålån. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. sep 2024
Artikkelen er flere år gammel

Årsaken er at banken ikke kan gi deg et tilbud om refinansiering med mindre du sparer penger på det. Dette er regulert i forskriften om forsvarlig utlånspraksis for usikret kreditt.

– Vi kan ikke inngå en refinansieringsavtale som ikke gagner deg som kunde, forklarer senior økonomisk rådgiver på DNBs kundesenter i Trondheim, Lars Bøyesen.

Han opplever at det å samle usikret gjeld stort sett alltid vil være fordelaktig.

– Den største fordelen er at du kan spare mye penger på det, både i form av lavere rente og reduserte termingebyr.

Bøyesen sier at en annen fordel er at du vil få bedre oversikt over hvor mye du skylder og betaler.

– Det er fordi du da vil få bare én faktura på ett beløp med én forfallsdato istedenfor kanskje fem med forskjellige beløp og forfallsdatoer. 

Søk refinansiering her

Avtal samtale med en rådgiver i banken her

NETTHANDEL PÅ AVBETALING? – Mange vet ikke at de kan få refinansiert handlekontoer til en lavere kostnad i banken, merker Bøyesen. Foto: Stig B. Fiksdal

Mange har kreditt flere steder

Rådgiveren opplever at mange har kredittkortgjeld og forbrukslån hos flere banker eller andre aktører.

– I tillegg har inntoget av avbetalingsløsninger på nett gjort at antallet handlekontoer har eksplodert.

Han sikter da primært til Klarna, som ved netthandel tilbyr deg å betale over 12, 24 eller 36 måneder.

– Dette fungerer som et relativt dyrt forbrukslån med avtalt nedbetalingstid. Noen nettbutikker har egne tilsvarende løsninger, som for eksempel Komplett som benytter en løsning som heter Morrow Bank, tidligere Komplett Bank, forklarer han.

Noen har flere kontoer hos Klarna. Fellesnevneren her er at beløpene totalt sett ikke er så veldig store, sjeldent mer en 30-40.000 kroner til sammen, men renten er til gjengjeld høy, rundt 22 prosent.

– Mange vet ikke at de kan få refinansiert slike lån i banken til en lavere kostnad, merker Bøyesen.

Han gir et eksempel:

Hvis du har 40.000 kroner i rentebærende saldo til Klarna, og tenker å bruke 12 måneder på å betale ned, vil det koste deg nesten 5.000 kroner i renter og gebyrer. Til sammenligning vil det i DNB koste deg mindre enn 3.000 kroner. Bruker du derimot 36 måneder på å nedbetale vil du måtte betale hele 15.000 kroner i renter og gebyrer hos Klarna mot kun 8.500 i DNB. (Merk at eksempelet gjelder per medio januar 2024)

– Selv om du har kontroll på økonomien din, og ikke har så veldig mye kreditt, kan du altså med små grep spare noen tusenlapper ved å refinansiere. Andre kan faktisk spare flere tusen kroner, erfarer han.

TA GREP: Bøyesen erfarer at mange med små grep kan redusere kredittkostnadene sine. Foto: Stig B. Fiksdal

Tre grep

Bøyesen anbefaler disse tre grepene hvis du har dyre smålån og vil redusere kredittkostnadene:

  1. Skaff deg en oversikt over hva du faktisk skylder, og hvor. Dette kan du enkelt gjøre via Norsk Gjeldsinformasjon. Her logger du inn med BankID, og all usikret kreditt du har vil dukke opp her, med skyldig saldo og i hvilken bank det er i.
  2. Kontakt banken din for å se på muligheten for å få samlet det du har. Sett også opp et budsjett. Det kan banken hjelpe deg med.
  3. Hvis du ikke får refinansiering, forsøk å betale så mye som mulig inn på de dyreste kredittene.

Rådgiveren presiserer til slutt at en samtale om mulig refinansiering er helt uforpliktende.

– Vi kan i de aller fleste tilfeller gi tilbakemelding umiddelbart på om vi kan tilby refinansiering eller ikke. I de tilfellene vi ikke kan det, gir vi råd og veiledning om hvordan du selv kan skaffe deg oversikt og kontroll.