Konfirmasjon?

Denne gaven gir forbrukerøkonomen

Til dåp og konfirmasjon gir Silje Sandmæl helst fondsandeler eller penger på aksjesparekonto. Fordi disse gavene kan øke i verdi.

GODT BIDRAG: - Langsiktig sparing i fond kan gi god avkastning. Jo yngre gavemottakeren er, jo lenger kan pengene stå, sier Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. apr 2024
Artikkelen er flere år gammel

En slik gave kan komme godt med når konfirmanten om noen år blir voksen og vil kjøpe eller spare til egen bolig.

Når tanken er at pengene ikke skal brukes på noen år, anbefaler hun aksjefond fremfor penger på vanlig bankkonto.

Tidshorisonten på fondssparing bør være minst 6 år.

Eksempel: Investerer du 17.200 kroner i aksjemarkedet kan du forvente at pengene har vokst til 33.500 kroner på 10 år før skatt. Da er avkastningsforventningene 6,5 prosent og løpende kostnader fratrukket

Hva er et aksjefond?

Et aksjefond har eierandeler i mange bedrifter, som gjør at risikoen spres. Ved å investere i et aksjefond får du delta i aksjemarkedet uten å måtte velge enkeltaksjene selv. Du kan velge mellom aktiv forvaltede fond eller indeksfond, som er billigere. Sjekk ut DNBs ulike aksjefond her

Med aksjefond får konfirmanten et sparebein i aksjemarkedet også, og det mener hun kan både booste sparingen og bidra til at vedkommende blir mer interessert i å spare og investere selv også.

– Har konfirmanten en sparekonto, påse at det er en konto som er fleksibel og gir god rente i dagens marked. Da kan pengegaver overføres til denne kontoen, og ungdommen kan selv velge om pengene skal stå på denne kontoen eller overføres til et valgfritt fond eller kanskje til BSU.

Minstebeløpet på fond i gave er 100 kroner. Kjøp fond i gave her

Boligsparing

BSU, boligsparing for ungdom, er Norges kanskje beste spareordning. Den gir unge under 34 år mulighet til å spare inntil 27.500 kroner hvert år, totalt inntil 300.000 kroner, til bolig til god rente, i skrivende stund 6,6 prosent i DNB. I tillegg gis det mulighet for å trekke fra 10 prosent av det årlige sparebeløpet på skatten, det vil si inntil 2.750 kroner. 

– Skattefradrag får ikke konfirmanten før vedkommende har begynt å betale skatt. Og for å få utnyttet skattefradraget på 10 prosent fullt ut må hen ha tilstrekkelig inntekt over frigrensen på 70.000 kroner, det vil si minst 80.650 kroner, gjør Sandmæl oppmerksom på.

Men den gode renten og rentesrente over mange år, vil likevel være verdifull å få med seg,

– Det vil jo fortsatt være stort rom for egen BSU-sparing når ungdommen får inntekt stor nok til å få skattefradrag. Det tar minst 11 å fylle opp BSU-kontoen til maksbeløpet på 300.000 kroner, minner hun om.

Start BSU-sparing her

appen Spare kan 15-åringen logge seg inn med BankID og få full oversikt over all sparingen sin uansett bank.

Anbefaler aksjesparekonto 

Skal konfirmanten få aksjefond i eget navn anbefaler forbrukerøkonomen at det opprettes en aksjesparekonto slik at vedkommende kan veksle mellom ulike fond eller ta ut spareinnskuddet uten å måtte betale skatt.

Foreldre kan spare til dåpsbarnet eller konfirmanten på sin egen aksjesparekonto eller opprette en egen aksjesparekonto for vedkommende.

Slik oppretter du aksjesparekonto til barn

– Da kan du enten gi penger på en aksjesparekonto slik at konfirmanten sammen med foreldrene kan velge fond selv, eller du kan kjøpe andeler i et fond du selv har tro på.

Penger på aksjesparekonto må investeres i aksjefond eller enkeltaksjer for at de skal kunne gi avkastning. Det gis ingen rente på penger stående på aksjesparekonto.

Velg fond her

Spare i eget eller barnas navn?

Forbrukerøkonomen mener foreldre bør tenke godt gjennom hvorvidt de vil spare til barna i eget navn eller i barnas navn. Hun mener det er fordeler og ulemper med begge deler, men anbefaler sparing i barnas navn. I BSU barnet spare i eget navn.

– Jeg har dessverre sett for mange eksempler på at barn har mistet sine tiltenkte sparepenger. Hvis foreldrene rammes av død, skilsmisse eller konkurs, kan sparepenger som var ment for dem, fort forsvinne, påpeker hun.

En annen grunn til å spare i barnets navn er at kunder under 18 år slipper å betale plattformhonorar på fond. Hvis du kjøper fond i barnets navn vil du altså slippe å betale dette honoraret.

Sandmæl minner til slutt om at det alltid er forbundet risiko med å spare i verdipapirfond. Rene aksjefond har høyere risiko enn kombinasjonsfond, men på langsiktig sparing har de også større potensial for god avkastning. 

Relatert artikler:

Dette er Siljes tips til konfirmasjonsgave

Slik gir du fond i gave – gaven som kan vokse over tid

Merk: Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.