DNB får etter hver sommer en økning i reklamasjoner knyttet til leie av bil, særlig i utlandet. Mange blir etterbelastet for tilleggsutstyr, skader, trafikkbøter eller bompasseringer.
Første bud i «leiebilhåndboken» er å lese kontrakten nøye og sjekke bilen før du tar den i bruk – aller helst sammen med dem som leier ut bilen. Da unngår du eventuelle uoverensstemmelser i etterkant.
– Ta alltid bilder med mobiltelefonen når du henter den ut, i hvert fall hvis det er synlige skader på bilen. Da kan du dokumentere dette dersom det skulle oppstå diskusjoner om hvem som har forårsaket skaden, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, Forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.
Mange er usikre på mye, for eksempel hvilke forsikringer de trenger eller hvilket barnesete og hentested for bilen de skal velge. Og det er det grunn til, for fallgruvene er mange.
Her få du svar på disse og flere andre spørsmål som mange stiller seg når de skal leie bil:
Lokale skatter og avgifter er normalt inkludert i den prisen som leiebilselskapene oppgir. De fleste selskapene opererer også med fri kjørelengde i den perioden du leier bilen. Tyveri- og skadeforsikring er også en del av «pakken», og denne bør også inkludere ulykkesforsikring for fører og passasjer.
De fleste leiebilselskapene tilbyr en forsikring som reduserer eller fjerner egenandelen ved skader. Spørsmålet kommer ofte opp på nytt i skranken når du skal hente bilen, og kan være vanskelig å ta stilling til når du er stresset og sliten etter en flytur.
– Å ha tenkt gjennom dette på forhånd er smart og har du en god reiseforsikring – som DNBs Reise Best – kan du takke nei til de fleste tilleggsforsikringer. Sjekk din reiseforsikring før du bestiller leiebil, sier skadeforebygger Therese.
Egenandelen varierer fra selskap til selskap og avhengig av hvilken bil du leier. Det er imidlertid ikke uvanlig at den er 10.000 eller 12.000 kroner. Har du Reise Best dekker den denne egenandelen.
– Vår anbefaling er først og fremst at du kjøper en god reiseforsikring for hele familien og som dekker hele reisen. For rundt en femtilapp i måneden så kan du oppgradere Basis-forsikringen til DNBs Best-forsikring – som gjør at du har ubegrenset egenandel ved en skade på leiebilen, sier Therese.
I enkelte land, som for eksempel USA, kan det også være smart å tegne utvidet ansvarsforsikring som i større grad forsikrer deg mot søksmål. I Europa er denne typen forsikring normalt inkludert i leien.
Forbrukerrådet gjorde i 2016 en prisundersøkelse knyttet til leiebilforsikring.
Ta alltid bilder med mobiltelefonen når du henter den ut, og enda viktigere dersom du oppdager skader på bilen
Navigasjonsutstyr er viktig dersom du skal reise rundt i områder der du er dårlig kjent. Dersom behovet er begrenset kan den beste løsningen være å bruke mobilen som kartleser.
– I nesten alle land i Europa kan du nå surfe på nett til samme kostnad som i Norge, sier Therese.
I vårt eksempel kostet det mellom 100 og 200 euro for leie av GPS. Man skal surfe lenge på mobilen for å komme opp i slike summer. Barneutstyr, ekstra sjåfør og sjåfør under 25 år er andre behov som gjør at du må punge ut ekstra.
Svaret er ikke like opplagt som det høres ut som. De billigste selskapene kan være stasjonert et godt stykke unna viktige knutepunkter som togstasjoner eller flyplasser. I vårt eksempel var de fleste selskapene stasjonert på flyplassen, mens enkelte tilbød shuttlebuss for å komme seg fra flyplassen til utleiestasjonen.
Her er det uante muligheter. Mange organisasjoner og foreninger har rabattavtaler med utleieselskaper. Det samme gjelder organisasjoner som mange er medlemmer i, som for eksempel NAF og OBOS.
Som DNB-kunde kan du skaffe deg gode avtaler på bilutleie og andre bilfordeler gjennom for eksempel SAGA-programmet.
Sist, men ikke minst, bør du også sjekke hvilke tilbud som finnes gjennom flyselskapet eller reiseselskapet som du har bestilt reisen gjennom.
– Det aller beste rådet er imidlertid å bestille leiebilen tidlig. Prisene stiger ofte mye når reisetidspunktet nærmer seg og de fleste bilene er utleid, sier Therese.
For det første: Barnesetet må du montere selv! Leie av barnesete kostet mellom 60 og 100 euro i vårt eksempel. Et smart tips kan derfor være å ta med eget barnesete hjemmefra. Flyselskapene tar ikke ekstra betalt for barnesete som «kolli» i tillegg til annen bagasje.
Dersom du likevel finner det mest praktisk å leie barnesete, så er det nyttig å være oppmerksom på at Trygg Trafikk anbefaler å velge barneseter som er godkjent i den svenske Plus-testen. Plus-testen gjennomføres av Statens väg- och transportforskningsinstitutt, og er frivillig for bilbarneseteprodusentene.
De seriøse leiebilselskapene tilbyr gratis veihjelp og har et eget nødnummer som du kan ringe ved behov. Dersom du skal kjøre langt med bilen, kan det være lurt å sjekke om leiebilselskapet du velger er representert der du reiser. Dersom uhellet er ute, er det ikke alltid like enkelt å få en ny bil.
– Dersom du får problemer slik at du får merkostnader til den videre reise, vil dette kunne dekkes av reiseforsikringen. Det gjelder for eksempel om du mister en forhåndsbetalt flybillett eller fergebillett på grunn av motorhavari for eksempel.
Her er det viktig å understreke at det altså er «ekstrautgiftene for videretransport» som dekkes, ikke hotellutgifter eller overnatting.
Eksempel: Du kjører leiebil til flyplassen og du får motorhavari av leiebilen. Da vil reiseforsikringen kunne dekke ekstrautgifter ved innhenting av reiseruten (for videre transportkostnader). Husk at du må ha beregnet minimum to timer til neste avgang, som er fellesregler i alle selskap.
Her setter vi også et lite utropstegn! Leiebilselskapene tilbyr nemlig ulike varianter når det gjelder drivstoff. Det enkleste og mest oversiktlige for deg som kunde er at du leverer bilen tilbake med full tank. Dersom du ikke har dette i avtalen, kan du bli belastet for en full tank i tillegg til administrasjonskostnader. Dette er en tilleggskostnad som du bør ta med i det totale regnestykket.
De aller fleste leiebilselskapene har gebyrer knyttet til avbestilling. I vårt eksempel kostet avbestilling mellom 50 og 100 euro. Vanligvis så går det greit å levere bilen tilbake enten en halvtime for sent, men dersom forsinkelsen blir større så koster det også penger (10-40 euro i vårt eksempel). Merk at det også kan komme ekstra kostnader dersom du leverer tilbake bilen utenfor ordinær åpningstid.
Lurer du på ting om leiebilprosessen, og finner ikke svar på ditt spørsmål her? Gi lyd i meldingsfeltet under så oppdaterer vi artikkelen.