Grønnere, saktere – og billigere?

Ta toget til Spania i sommer

Ifølge togentusiastene er det vinn-vinn å ta toget til Costa del Sol. Du får oppleve mer på veien, og er du tidlig ute, kan du få veldig billige billetter.

MIDDELHAVET: Utsikt fra motorveien til et tog som går langs middelhavskysten et sted i Catalonia. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 16. jan 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Nå tenker du litt feil. Du tenker som om du skal fly fra Oslo til Malaga fortest mulig. Hvis det er det du vil, må du fly. Tog kan ikke konkurrere på tid. 

DNB Nyheter er på reiselivsmessen TravelXpo på Fornebu utenfor Oslo og snakker med den 45 år gamle trønderen, togentusiasten og tobarnsfaren Kristian Skjellum Aas. Han jobber for Naturvernforbundet, som har egen stand her. Aas har vært miljøengasjert siden ungdommen og ivrer for at flere skal begynne å reise på togferie. Også til Spania. Bare ikke på måten DNB Nyheter antyder. 

- Skal du raskest mulig til Malaga med tog, tar det cirka to dager. Da starter du i Oslo tidlig på morgenen, så ned til Hamburg. Nattog derfra til Basel, tog til Sveits gjennom Lyon, kjapptog til Barcelona, kjapptog fra Barcelona til Malaga. Det tar drøye to døgn. 

Men det Aas ivrer for er å gjøre selv reisen til en del av ferien. 

- Med tog kan du stoppe på veien. Dét blir vanskelig med fly. Der ligger selve styrken i å bruke tog som reisemiddel. Planlegg flere stopp på veien og bruk tid på selve reisen. Da får du mer ut av en togferie enn å fly fort til ett sted, bare for å være der og så å fly tilbake. 

TOGENTUSIASTER: Holger Schlaupitz og Kristian Skjellum Aas i Naturvernforbundet er drevne brukere av tog på kontinentet. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Aas, som også er administrator på den raskt voksende Togferie-siden på Facebook, sier det fint går an å stoppe i København for å vise ungene Tivoli, så sjekke ut miniatyrtogmuseet i Hamburg dagen etter. Så kan du se alpene, og kanskje har du lyst på noe lokal fransk mat på veien sydover?

Men er det ikke blitt mye vanskeligere å bruke tog i Europa? 

- Du kan fortsatt kjøre Interrail som du gjorde på åttitallet. Forskjellen er at det er litt flere land og tog som har litt flere restriksjoner. Frankrike, Spania og Italia – de tre største turistlandene i Europa – er redde for at jernbanen skal bli oversvømt av nordmenn, svensker og engelskmenn. Så de har innført obligatorisk plassreservering på langdistansetogene sine. De kan ofte bestilles på nett. Og ofte ikke. Da må du gjennom et reisebyrå. 

Til og med Heathrow Express er dekket av Interrail
Kristian Skjellum Aas

Dette bør du unngå

Aas sier at Interrail er blitt litt vanskeligere enn før, men sier at det samtidig også er blitt flere og raskere tog å velge imellom. Og flere avganger. 

Det man skal prøve å unngå, er nattog. De har det blitt færre av og de som finnes har ofte høye gebyrer og må bestilles lenge i forveien. 

FRISTER? Skjemdump av Google sin foreslåtte reise fra Oslo til Malaga. Foto: Skjermdump

Dette avgjør om du går for enkeltbillett eller Interrail

Hvis du vil ha mest mulig for pengene, hvor ville du reist i sommer?

- Interrail er flott for de landene i Vest-Europa som har dyre enkeltbilletter. Her vil jeg spesielt trekke fram Storbritannia og Sveits. Dyre enkeltbilletter og ingen plassreservering, så her er det fritt fram. Til og med Heathrow Express er dekket av Interrail. 

Aas vil derimot anbefale å komme deg lenger østover, hvis du vil ha mer for pengene. 

 - Da vil jeg anbefale Sentral- og Øst-Europa. Ukraina er et lite besøkt land, men med mye flott å se. Lviv er en fantastisk by nær grensa til Polen, med godt togtilbud. Videre kan du jo dra til Svartehavskysten der du har fine badeområder. Her gjelder ikke interrailbillett, så kjøp billetter på de ukrainske jernbanenes nettsider. Det er heller ikke noe krav om visum lenger. Bestill togreise enkelt på nett, print ut billettene selv og reis!

Kristian Skjellum Aas har tre regler han følger som bestemmer om han skal gå får for Interrail eller enkeltbilletter. 

- Det kommer an på hvor jeg skal, om det er tilgjengelige miniprisbilletter, og om jeg har ei fast rute lagt opp. Hovedregel: Planlagt rute = enkeltbilletter, måfåreising = Interrail.

Og avslutter med den viktigste oppfordringen: 

- Planlegg og bestill på forhånd, da får du veldig billige billetter.

PITTORESK: Et tog i Franrike med Alpene i bakgrunnen. Foto: NTB scanpix
bilde av tog som kjører mellom to tunneler i gaitanes
Togferie-tips på nettet:

- Som Astrid Bergsmål, direktøren for Virke Reiseliv, sa på radio denne uken: «Det hippeste du kan gjøre i 2020, er å reise på togferie». Og der tror jeg ydmykt nok Facebook-gruppen vår har vært med og bidratt, sier Kristian Skjellum Aas, som er administrator for gruppen. 

Her finner du Togferie på Facebook

Sjekk også ut Togbloggen for flere tips