Stadig flere unge med betalingsproblemer

Vi må snakke om gjeldskrisen dagens unge står ovenfor, og hva vi skal gjøre for å hjelpe, sier personmarkedssjef i DNB, Trond Bentestuen.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 29. jan 2018
Artikkelen er flere år gammel

Stadig flere unge sliter med å betale regningene sine og beløpene de skylder er svimlende høye, viser ferske tall fra inkassobyåret Lindorff.

I dag er det over 50.000 unge i alderen 20-30 år som har betalingsanmerkninger

I dag er det over 50.000 unge i alderen 20-30 år som har betalingsanmerkninger grunnet ubetalte regninger. I snitt skylder de 53. 919 kroner hver, en økning på syv prosent.

– Dette er alvorlig for den enkelte som sliter med å komme i pluss økonomisk. Når så mange unge har økonomiske vanskeligheter, er det også et samfunnsproblem. De unge trenger hjelp til å ta sunne økonomiske valg, og her har vi ingen tid å miste, sier Bentestuen.

Betalingsproblemer skyldes lav kunnskap

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, er det hele fire av ti unge som ikke vet konsekvensene av en betalingsanmerkning.

Slik sunt kosthold og riktig mosjon gir god helse.

– Kunnskap om konsekvenser, og hva som er sunne valg for egen økonomi er avgjørende i møtet med voksentilværelsen. På samme måte som kunnskap om sunt kosthold og riktig mosjon gir bedre helse, sier Bentestuen.

– Begynner man voksentilværelsen med betalingsproblemer, er det som å sette hele livet sitt på vent. Drømmen om bolig, studier i utlandet og barn må i verste fall utsettes, legger han til.

Forrige uke oppfordret DNB kundene om å dele sine historier om det å havne i økonomisk trøbbel. Dette er en del av en serie for å skape bevissthet rundt konsekvensene ved å tråkke feil økonomisk i ung alder. Historiene vil bli delt fortløpende.

 

START TIDLIG: – Jo tidligere du lærer sunt pengevett, jo bedre, mener personmarkedssjef i DNB. Her besøker Bentestuen femteklassinger på Årvoll skole i Oslo for å snakke om budsjett og sparing. Foto: Stig Fiksdal.

En hånd å holde i

Det er lettere å skape en god vane enn å snu en dårlig en. Derfor har DNB laget undervisningsopplegget «Lærepenger», et gratis undervisningsopplegg for 5-6.trinn. Gjennom «Lærepenger» får barna viktig kunnskap om sunt pengevett.

De unge trenger en hånd å holde i

Lærepenger har vært en stor suksess, der hele en av tre barneskoler har meldt seg på. Mens «Lærepenger» handler om å forebygge, trenger vi også tiltak som hjelper de som er på vei inn i voksenlivet, forteller Bentestuen.

– Blant annet ser vi at vår nye spare-app, «Spare», har ført til at flere av våre unge kunder sparer. De unge trenger en hånd å holde i, og her skal vi være til stede med gode produkter, tjenester og kunnskapsdeling, legger han til.

LAST NED SPARE HER

De digitale unge

Mange unge ønsker veiledning og kunnskap på veien inn i voksenlivet, viser undersøkelser DNB har gjort blant unge. Dette gjelder særlig perioden man skal flytte for seg selv, enten man skal kjøpe eller leie bolig.

– Her skal vi være gode rådgivere og tilgjengeliggjøre vår kunnskap i kanaler som treffer de unge, og snakker deres språk. Arbeidet med å øke unges kompetanse er en viktig del av vårt samfunnsansvar. sier Bentestuen.

Bentestuens råd til en ung privatøkonomi:

  • Sett opp et budsjett slik at du får økonomisk oversikt. Lag rom i budsjettet til sparing.
  • Opparbeide deg en økonomisk buffer til uforutsette utgifter.
  • Aldri lån over evne.
  • Spar til forbruk, ikke lån med mindre du har en god betalingsplan.
  • Vær alltid bevisst på renten som følger med å låne penger, og regn ut hva det vil koste deg før du låner.
  • Kunnskap er nøkkelen til en sunn privatøkonomi. Vær sulten på å lære, og husk at ingen spørsmål er dumme.

For flere råd og tips til en ung økonomi, sjekk ut DNBs ung-side her