Start sparingen til lappen tidlig!

Ja, lappen er dyrt! Derfor er det lurt å komme i gang med sparingen så tidlig som mulig.

START TIDLIG: - Jo tidligere dere kommer i gang, jo bedre, sier Ganji Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 05. des 2024
Artikkelen er flere år gammel

– Mange tenåringer drømmer om å ta lappen når de blir 18 år. Men det er dyrt. Derfor oppfordrer jeg både barn og foreldre til å starte sparingen så tidlig som mulig, sier spareekspert i DNB Behnaz Ganji. 

Start med sparing i fond når barnet blir født

– Jo tidligere du starter å spare, jo bedre. Gjerne start sparingen for barnet allerede når det blir født. Det kan være så lite som 100 kroner, også øker du beløpet dersom du har mulighet, sier Ganji. 

Hun råder sterkt til å spare i fond for barnet. 

Ganji viser ved et regneeksempel:

– Dersom du sparer 100 kroner i måneden fra barnet blir født til det er 18 år, i et aksjefond med 6,5 % avkastning, har du 40 156 kroner, forklarer hun. 

Hun legger til:

– Når vi anbefaler noen en lang tidshorisont for å spare i aksjefond snakker vi om minimum 5-6 år. Det betyr at når du har en tidshorisont som er ca 18 år så har du mange år med mulig god avkastning. Begynner du tidlig så trenger du ikke spare så mye i måneden, forklarer hun.

Bruk sparekalkulatoren for å se hvor mye sparepengene dine kan vokse! 

Egne penger og egen spareplan

– Inkluder barna i sparingen så tidlig som mulig, og når de begynner å tjene penger selv kan de voksne hjelp til å legge en spareplan. 

Da vil de få eierskap til sparingen og se at det lønner seg å spare jevnlig over tid. 

– Etter hvert kan jo barnet selv få velge hvor hen vil plassere sparepengene sine. 

Tren sparemuskelen sammen

– Selv om du ikke har så mye penger å spare når du er barn og ungdom, er det en ypperlig tid for å skape gode vaner og få trent sparemuskelen, sier Ganji. 

Det kan man også gjøre sammen med barna sine. 

– Skap gode sparevaner sammen. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.