Har du stramt budsjett?
Slik klarer DNB Ungs Nathaniel å spare penger i hverdagen
Er du ung og har kommet i gang med jobb, har du som regel en litt annen økonomi enn på et stramt studentbudsjett. Likevel er det lurt å spare penger der du kan.
Nathaniel er ambassadør for DNB, og driver kontoen @dnbung sammen med Connie Lunde. Her deler han sine beste hverdagstips til hvordan han får mest mulig ut av lønna si.
Med voksenlivet kommer det også flere faste utgiftsposter. Da er det viktig å ha god oversikt
Det viktigste du kan gjøre for økonomien din er å få en oversikt over hva som MÅ betales. Dette er ting som boliglån, strøm, mat og forsikringer. Sett det inn i et budsjett. På denne måten vet du hvor mye du sitter igjen med til kos og moro, sier Nathaniel
– De unge går fra å bruke alle pengene sine på seg selv, til å plutselig måtte prioritere seg selv sist. Dette er utfordrende for mange, og derfor er det ekstra viktig at de vet hva pengene går til, sier Sandmæl.
Bli rå på sparing! Ta sparetesten og få sparetips tilpasset din profil
Nathaniels "go to"-sparetips er å sette opp en spareavtale som heter morsom sparing.
– Da sparer jeg egentlig uten at jeg merker at jeg sparer. Jeg har satt meg et mål og hver gang jeg tapper kortet blir det trukket en sum til det sparemålet. Genuis! sier Nathaniel.
Man kan spare en hel del penger med enkle tiltak, og som oftest er det lettere å begynne i det små. Planlegg og prioriter hva du ønsker å bruke penger på, og kutt resten.
– Hver gang jeg får lyst til å kjøpe noe nytt, pleier jeg å spørre meg selv – trenger jeg virkelig dette? Da får jeg tenkt meg om to ganger, og ender ofte med å ikke bruke pengene, sier Nathaniel.
Trenger du for eksempel tre strømmetjenester eller holder det med en? Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl anbefaler å dele strømmetjenester med venner og familie slik at alle slipper å ha hver sin.
– Ett av de beste sparetipsene jeg vet er å sjekke hvilke abonnementer du faktisk trenger! Før hadde jeg masse abonnementer jeg ikke engang visste at jeg betalte for. Så tok jeg en opprydning og fant ut at jeg brukte unødvendig mye penger på abonnementer. Abonnementer jeg ikke engang brukte, sier Nathaniel.
– Jeg har faktisk blitt ganske flink til å kjøpe klær brukt når jeg trenger noe, og jeg synes det er mye kule klær å få tak i på Fretex, Finn.no eller på Tise, sier Ottersen.
På bruktmarkedene finner du ofte kvalitetsklær og sko til en mye billigere penge, om du bare vet hva du skal lete etter.
– Jeg gikk nylig til innkjøp at et par brukte fotballsko på Finn.no! De funker like bra som nye og jeg sparte 500 kroner på det, sier Nathaniel fornøyd.
Det er fort gjort at det blir kluss i regningsbunken. Her har Nathaniel funnet et system for å unngå inkasso og ekstra gebyrer.
– Jeg er ikke så veldig strukturert av meg så det har blitt en del penger opp gjennom årene til papirfaktura og inkassovarsler. Så bestemte jeg meg for at nok er nok og gjorde om alle regninger til eFaktura og avtalegiro. Jeg trodde det var mye jobb, men det tok seriøst null tid. Penger spart, sier Nathaniel.
Les mer om avtalegiro og eFaktura her
– Småkjøp og impulsive kjøp er penger ut som du egentlig ikke merker, men som blir store summer når du legger det sammen. Jeg anbefaler alle å gå gjennom forbruket sitt og sjekke hva pengene faktisk går til. Da vil du nok få deg en ubehagelig overraskelse. Jeg fant for eksempel ut at jeg hadde brukt over 4.000 kroner på restaurantbesøk og takeaway på én måned! Da var det bare å ta grep, sier Nathaniel.
I mobilbanken til DNB har du en funksjon som heter Pengebruk, som gir deg oversikt over hvor mye penger du har brukt innenfor forskjellige kategorier.
– Ofte har du mye liggende rundt som har gått i glemmeboka. Selv har jeg hatt flere ryddesjauer og fått solgt unna masse. Det går også an å høre med foreldre om de vil la deg selge unna ting de ikke bruker lenger og som bare tar opp plass. De blir nok bare glade for at noen rydder det bort, sier Nathaniel.
– Det er ikke noe poeng at ting ligger og støver bort, så hva med å tjene penger på det du ikke bruker i stedet? Gå gjennom skapet ditt, selg unna, så får du mer plass og mer penger i lomma, fortsetter han.
Har du noe liggende som du ikke trenger i en periode? Lei det ut for å dra inn noen ekstra kroner. Du kan leie ut ting for opp til 10.000 kroner helt skattefritt.
Du kan legge ut ting til leie på Tise, Facebook Marketplace eller Finn.no.
Silje Sandmæl anbefaler alle å sette opp konkrete sparemål slik at det blir enklere å ta bevisste valg og holde motivasjonen oppe. Finn ut av hva du sparer til og navngi kontoene dine, anbefaler forbrukerøkonomen.
– Jeg sparer til fotballtur til sommeren, og har en egen konto til det. Det gjør at jeg blir mer motivert til å faktisk la pengene stå på kontoen, sier Nathaniel.
– Hvis jeg låner fra den kontoen vet jeg at pengene jeg tar ut går utover det jeg sparer til, legger han til.
Matposten er ofte der det er enklest å spare penger. Dette er Nathaniels erfaringer med hvordan du kan spare penger på mat:
Planlegg å spise middag med kollektivet eller en vennegjeng en gang i uka. På den måten kan dere dele på utgiftene, og lage større mengder uten at det blir noe særlig matsvinn.
– Jeg har begynt å spise middag med noen kompiser et par ganger i uka, og det har faktisk hjulpet en del på matposten, sier Nathaniel.
Lag en ukesmeny, og dra i butikken én gang i uka og kjøp inn det du trenger. Kjøp ingredienser du kan bruke til flere måltider. Ved å handle alt du trenger på én handletur, unngår du mange turer i butikken hvor det er fort gjort å kjøpe mer enn du trenger.
Pakk med deg matpakke, vannflaske og termos med kaffe eller te hvis du skal på lesesalen eller ut og reise. Mat i kantina hver dag blir fort mye penger.
– Og dropp restaurantbesøket, sier Nathaniel lurt.
Å bake brød eller knekkebrød selv kan gjøres veldig billig, og kan fryses ned i lang tid.
Sjekk i tilbudsdisken i matbutikken om det ligger noe du trenger der. Det finnes også flere apper du kan bruke for å sjekke tilbudene hos de forskjellige matvarekjedene. Sammenlign prisene, og finn det billigste.