Snart haster det

Slik sparer du skatt før nyttår

År 2025 nærmer seg, og det samme gjør fristen for å spare skatt.

HUSK: Du kan gjøre flere grep før nyttår for å få redusert skatt. Foto: NTB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 22. nov 2024
Artikkelen er flere år gammel

Hvis du vil spare noen skattekroner bør du ta grep før nyttår, og da har du ikke mange ukene på deg.

Her få du nyttige tips fra DNB og advokatfullmektig og fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe.

Pensjonssparing

Du kan spare inntil 15.000 kroner per år i en såkalt IPS (individuell pensjonssparing). Det vil redusere skatten med inntil 3.300 kroner. Merk at skattefradraget du får i alminnelig inntekt i IPS-ordningen kun er en utsettelse. Fordelen ligger i avkastningen som du kan få på den utsatte skatten.

Vær også klar over at pengene du sparer i IPS vil være bundet fram til du er 62 år. Den utsatte skatten må du betale når pengene utbetales.

Start IPS-sparing her

For selvstendig næringsdrivende kan et godt alternativ eller tillegg være å spare til pensjon etter reglene i innskuddspensjonsloven. Her er det slik at du kan spare inntil 7 prosent av personinntekt opptil 12 G (1.488.336 kroner per mai 2024) med fullt fradrag i pensjonsgivende inntekt. Sparebeløpet reduserer altså både trinnskatten, trygdeavgiften og skatten på alminnelig inntekt.

Også her er innestående midler unntatt fra formuesskatt og løpende inntektsskatt på avkastningen.

Uttak skattlegges som pensjon, det vil si både med trinnskatt, trygdeavgift og skatt på alminnelig inntekt. For de med høy næringsinntekt er dette vanligvis et bedre alternativ enn IPS.

Ønsker du fradraget for skatten i 2024, trenger du ikke å foreta deg noe før nyttår. Du får nemlig fradrag for 2024 så lenge premien for innskuddspensjonen er betalt før 31. mars 2025.

EKSPERT PÅ SKATT: Rolf Lothe er advokatfullmektig og fagsjef i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen / Skattebetalerforeningen

Spar formuesskatt og kanskje arveavgift ved å gi forskudd på arv

Mange foreldre velger å gi barna forskudd på arv. Det første en skal tenke på er selvfølgelig om en har behov for pengene selv. Det er dumt å gi bort midler en selv trenger, bare for å spare skatt.

Hvis du uansett skal gi bort verdier til for eksempel barn, kan det på grunn av formuesskatten være gunstig å gjøre det nå i stedet for i januar. Siden formuen måles ved nyttår, vil du spare formuesskatt på å gi forskudd på arv nå i november eller desember. Dette gjelder for deg som har netto formue over fribeløpet i formuesskatten, som er på 1,7 millioner kroner i 2024.

Satsen for formuesskatt er 1 prosent (opp til en nettoformue på 20 millioner kroner, deretter 1,1 prosent). Det betyr at du normalt kan spare 10.000 kroner på å dele ut en gave på 1 million kroner før nyttår. 

Merk at dersom barna også har positiv nettoformue som overstiger bunnfradraget, vil overføringen kun medføre at plikten til å betale formuesskatt flyttes fra giver til gavemottaker.

Husk at barna i så fall må være minst 17 år. Hvis ikke lignes formuen deres uansett sammen med foreldrenes. Vær også klar over at barnas muligheter til å få støtte fra Lånekassen kan forringes dersom de har høy formue.

Fra enkelte politiske hold har det vært foreslått at arveavgiften bør gjeninnføres. Ved å overføre formuesobjekter i år er du trygg på at denne delen av formuen din ikke blir gjenstand for arv- og gaveavgift dersom dette skulle bli avgiftsbelagt igjen. 

Spar formuesskatt ved å investere i aksjer

Har du penger på konto i banken, for eksempel så mye som 10 millioner kroner, skal hele dette beløpet inngå i beregningsgrunnlaget for formuesskatten. Investerer du derimot disse pengene i aksjer eller aksjefond, gis du i 2024 en verdsettelsesrabatt på 20 prosent av de skattemessige verdiene. Altså skal det betales formuesskatt på kun 80 prosent av aksjeverdiene, og da blir det i dette tilfellet 20.000 kroner mindre å betale i skatt enn om pengene står på bankkonto.

Boligsparing gir god rente og skattefradrag

Er du under 34 år og har en skattbar inntekt, bør du spare i BSU som gir god rente. Av beløpet du setter inn i år, maksimum 27.500 kroner, får du i tillegg 10 prosent skattefradrag. Setter du inn maksimumsbeløpet vil det gi deg  2.750 kroner i spart skatt. 

Her er det viktig å være klar over at du må ha en skattbar inntekt for å kunne få skattefradrag. Og i år må du tjene over 80.650 kroner for å få full uttelling av skattefradraget på 10 prosent. Du får ikke noe skattefradrag hvis du ikke betaler skatt, det vil si hvis du tjener mindre enn frikortgrensen som fortsatt er på 70.000 kroner.

Eier du boligen din og fortsatt sparer i BSU, vær oppmerksom det som følge av endrede BSU-regler fra 1. januar 2021 ikke lenger gis skattefradrag for sparingen.

Skatt på aksjegevinst

Eier du aksjer eller aksjefond utenom en aksjesparekonto (ASK) vil gevinst eller tap bli henholdsvis skattepliktig eller fradragsberettiget på salgstidspunktet. 

Skattesatsen for aksjegevinster, aksjetap og utbytte før skjermingsfradraget er nå 37,8 prosent.

Dersom du ønsker å ta tap i en ASK-konto, må du ta alt ut fra den og avslutte hele kontoen for å få fradraget. (Hele kontoen må avsluttes for å få tap, se skattelovens § 10–21 (8). 

Spar i aksjer i appen Spare 

Kjøp av private tjenester

Vær klar over at du kan betale privatpersoner inntil 6.000 kroner skattefritt per år for mindre tjenester i tilknytning til ditt hjem eller din fritidsbolig.

Har du for eksempel avtalt med en nevenyttig hyttenabo at han skal skifte ut kjøkkeninnredningen på hytta, kan det være lurt å starte arbeidet i år. Han vil da kunne motta 6.000 kroner skattefritt i år, for deretter å sluttføre arbeidet i neste år og motta nye 6.000 kroner skattefritt for denne delen av arbeidet. Hyttenaboen kan ikke være næringsdrivende.

Gi gaver til gode formål

Julen er høytiden for å gi. Husk derfor at gaver til frivillige organisasjoner gir skattefradrag. Pengebeløpet må utgjøre minst 500 kroner per organisasjon i løpet av året. For 2024 kan du trekke fra maksimum 25.000 kroner. Mottaker må innberette gaven på ditt fødselsnummer for at du skal ha fradragsrett. 

Medlemskap

Ja, du kan spare skatt her også. På betalt fagforeningskontingent i 2024 kan du trekke fra inntil 8.000 kroner eller en forholdsmessig del av beløpet hvis fagforeningskontingenten bare er betalt for en del av året.