Strammere økonomi preger nordmenns nyttårsforsetter for 2025. De vanligste er «bruke mindre penger» og «spare mer».
Det står i en fersk undersøkelse som Ipsos har gjort for DNB. Flere enn før har økonomiske nyttårsforsetter, og det henger sammen med at enda flere har fått litt strammere privatøkonomi.
Dette er nordmenns fem på topp-nyttårsforsetter for 2025:
Spareekspert i DNB, Behnaz Ganji, synes det er bra at folk vil ta ansvar for egen økonomi og miljøet ved å spare mer, bruke mindre og kjøpe mer brukt.
Hun gir følgende råd om hvordan du kan optimalisere sparingen:
– Først av alt bør du finne ut hvilke sparemål du har og dele opp dem opp i kortsiktig og langsiktig sparing. Kortsiktig sparing til buffer og ferie bør skje på øremerkede bankkontoer, mens en stor del av pengene du kan avse i mer enn seks år bør plasseres i aksjefond.
Hun legger til:
– Når det gjelder boligsparing for unge under 34 år, bør også BSU-konto benyttes. Der får du bankens beste rente og kan sette inn inntil 27.500 kroner hvert år og totalt 300.000 kroner. Har du tilstrekkelig inntekt får du også trekke fra 10 prosent av det årlige sparebeløpet på skatten.
BSU-konto kan også opprettes til barn fra 0 år. Opprett BSU-konto her
Sjekk renten på de ulike kontoene i DNB her
Spareeksperten oppfordrer alle til å opprette fast månedlig sparing til fond og aktuelle kontoer.
Opprett fast sparing i fond i appen Spare
– Vil du bli positivt overrasket kan du i tillegg til faste trekk fra brukskontoen opprette «morsom sparing». Sistnevnte går ut på at du automatisk sparer et valgt beløp hver gang du betaler med kortet eller mobilen. Det kan det fort bli penger av, erfarer hun.
Har du ikke spart i fond før og er opptatt av at det skal skje til lav kostnad og moderat risiko, anbefaler spareeksperten for eksempel indeksfondet DNB Global Indeks.
Lær mer om fond og start sparing her
– Dette fondet har moderat risiko fordi du investerer i mange ulike selskaper i flere ulike bransjer i ulike land, forklarer hun.
Risikoen reduseres også av at du har opprettet fast månedlig sparing.
– Med fast månedlig sparing til ett eller flere fond kjøper du i praksis andeler i ulike selskaper på ulike tidspunkter. Det vil si at du unngår å gå inn med et stort beløp når fondet er på det dyreste.
Spareeksperten presiserer til slutt hvor viktig der er å ha minst seks års tidshorisont hvis du skal spare i aksjefond.
– Aksjemarkedet svinger, og derfor kan du oppleve at avkastningen din vil være negativ i perioder. Men kan du avse pengene i minst seks år slipper du sannsynligvis å måtte selge på bunn fordi du trenger dem. Historien har vist oss at nedgangsperioder sjelden varer så lenge som seks år, avslutter hun.
NB! Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.