Kanskje dette er høsten du blir en supersparer?
– Sparerådene er nok kjent for mange, men likevel er terskelen høy for å faktisk gjennomføre de, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.
Derfor ramser hun opp konkrete sparetiltak som gir resultater om du starter i dag!
Før du går over listen, har forbrukerøkonomen et råd:
– Husk å regn på hvor mye du sparer i løpet av et helt år når du skal spare inn på småsummer. Da er det mer motiverende å sette i gang.
– Kjøp hygieneartikler som sjampo, balsam, tannkrem og lignende på butikker som Normal og Europris, istedenfor på matbutikken. Følg også med når det er tilbud på dette, og kjøp inn for en lang periode.
– Apotekvarer får du ofte til en rimeligere penge på nettet. Sjekk for eksempel ut Apotera.no og Farmasiet.no. Og når varen du skal ha er satt ned – kjøp for en lengre periode.
– Mat har generelt blitt veldig mye dyrere. Gå alltid innom billigkroken i matbutikken, kanskje du finner noe til dagens middag? Husk at du også fint kan fryse ned varer som går ut på dato.
– Ikke alltid hør på «Best før»! Veldig mange matvarer er helt fine etter utløpsdato. Se, lukt, smak. Du kan også kjøpe varer som går ut på dato til rabattert pris på holdbart.no.
– Spis mindre kjøtt. Da sparer du både penger og miljøet. Erstatt kjøttdeigen i taco med bønner, test ut vegetarlasagne- eller indisk mat med linser. Det finnes masse oppskrifter på nettet.
– Ta med lunsj på jobben. Start med en dag i uka for å gjøre det overkommelig. Hvis du i gjennomsnitt bruker 40 kroner på lunsj per dag, og du dropper å kjøpe lunsj én dag i uka, sparer du faktisk rundt 2000 kroner i året.
– Plastposer! Husk at en plastpose nå koster minst 3 kroner. Om du i gjennomsnitt kjøper 10 plastposer i uka, blir det 1560 kroner i året.
– Sjekk ut gjerrigknark.no for gode tilbud og tips. Sjekk alltid prisjakt.no når du skal kjøpe deg noe. Benytt deg av prismatch og prisgaranti på de butikkene som har det.
– Bruk rabattkort! Du husker kanskje å stemple første gangen, også glemmer du det. Ha rabattkortet lett tilgjengelig, og bruk samme kaffebaren/matbutikken/pizzasjappa slik at du faktisk får en kaffe eller pizza gratis innimellom.
– Spar penger på brød/rundstykker! Spiser du mye brød? Hvis ja- lag det selv. Et brød på matbutikken koster i gjennomsnitt 40 kroner. Hvis du kjøper en pakke med melmix til brød koster det 26 kroner og nok til to brød.
– Husk å sjekke bruktmarkedet før du kjøper nye møbler. Det er nesten som å shoppe på salg!
– Om du ønsker deg et designmøbel, bør du sjekke gjennom billigkjedene først. De produserer ofte lignende møbler og interiør, men til en billigere penge.
– Hvis du har busskort– husk å utnytt de sonene busskortet gjelder i. Mange steder kan du bygge på med tilleggsbillett hvis du skal ut av sonen busskortet gjelder i.
– Ikke ta taxi! Hvis det er mulig å ta kollektivt der du skal, ta deg bryet med å ta buss.
– Husk at lokaltog er rimeligere enn flytog hvis du skal til Gardermoen.
– Hva med å ta beina fatt en måned? Om du har mulighet til å gå til og fra jobb, hvorfor ikke droppe å kjøpe månedskort en måned og heller legge inn litt trim til og fra jobb?