Matplan kan spare dere for flere tusenlapper i måneden

Har dere ikke en matplan?

STORINNKJØP: Silje Sandmæl handler kun én gang i uken. Det er det mye å spare på. Foto: Privat
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. mai 2019
Artikkelen er flere år gammel

For mange er mat noe av det man bruker mest penger på i måneden. Slik sparer du penger i butikken.

– Mat er for mange familier den største forbruksutgiften. Men er det én post i budsjettet du kan spare mye penger på så er det mat, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Hun mener mange gjør en klassisk tabbe når de gjør sine matinnkjøp, og at planlegging er nøkkelen til å spare penger på matposten.

– Den største fellen er å gå inn i butikken sulten. Da kommer du ut med mye mer enn det du i utgangspunktet hadde tenkt til å kjøpe.

Planlegging er nøkkelen, men det trenger ikke være mye arbeid.

Appen som gjør sparing oversiktlig og motiverende

Lag en matplan

Sandmæl anbefaler å lage en matplan – at du planlegger hva du skal ha til middag hver dag.

– Dette vil du spare mye penger og tid på, i tillegg vil du kaste langt mindre mat. Ofte spiser man det samme, fordi kreativiteten ikke er så stor når man er ute og handler – da vil man handle fort og komme hjem. I tillegg kjøper man ferskt i stedet for frossent fordi man kjøper inn for dagens middag.

Dermed ender man opp med en handlekurv som fylles opp med mer enn du hadde tenkt på forhånd. I tillegg kjøpes kanskje ting du allerede har i skapet.

– For å lage ukens matplan setter jeg meg ned med familien og ser i en kokebok for inspirasjon. Alle velger en rett hver. Det beste med å involvere familien er at alle vet hva som er til middag hver dag, slik at ingen kan klage eller si at de ikke liker maten. I tillegg får vi variert mat, mener hun.

Begrens handleturene

Barn liker gjerne det de kjenner smaken til, forskning viser at barn faktisk må smake hele 30 ganger på maten før de liker den. Da er det kanskje ikke så rart at favorittene er pasta, pølser, pizza og taco. Det er derfor ekstra viktig med variert mat med små barn i huset, mener forbrukerøkonomen.

– Etter du har laget matplanen kan du dra og handle. Det viktigste er å prøve å begrense deg til å handle én gang i uken. For de som vil spare enda mer tid er et tips å legge opp matplanen slik at du har rester til dagen etter.

I tillegg oppfordrer Sandmæl til å være prisbevisst, se etter kiloprisen og velg det billigste alternativet. Se etter salgsvarer og velg frossent fremfor ferskt.

– Jeg hører ofte at folk er skeptiske til et billigere produkt, at det ikke kan smake like godt. Jeg oppfordrer til å prøve deg frem. Du vet ikke før du har smakt det. Det er mye penger å spare på å være prisbevisst, sier hun.

Så mye bruker forbrukerøkonomen på mat i måneden

MATPLAN:Silje lager alltid en plan for middagene den kommende uken.

Begynn her

Er du kunde i DNB kan du enkelt få kartlagt hvor mye du bruker på mat i måneden. Er du på mobil, så logger du deg inn i «Mobilbank» øverst til høyre. På neste side scroller du ned til du kommer til «Se hva du bruker penger på».

I nettbanken logger du deg inn. Til høyre for «Mine kontoer» ser du «Snarveier». Her ligger «Se hva du bruker penger på».

I nettbanken kan du lage ditt nye matbudsjett. Velg «Dagligbank og lån», så velger du «Min økonomi» i rad fire.

Her vil nok de fleste bli sjokkert over hvor mye de faktisk bruker.

– Bestem deg deretter for hvor mye du skal bruke på mat i måneden. Grunnen til at vi bruker så mye penger på mat er fordi vi handler uten handleliste og ofte ender med unødvendige impulskjøp.

STORINNKJØP: Silje Sandmæl handler kun én gang i uken. Det er det mye å spare på.