Terapishopping, spandable kvelder og taxiturer i hytt og pine. Programleder Silje Sandmæl fikk sjokk da hun så kontoutskriften til TV-personlighet Tore Petterson.
Får Sandmæl like stort sjokk når hun får se kontoutskriften til John Arne Riise? Og er den tidligere fotballproffen like lærenem som Tore Pettersen?
Det får du vite torsdag 28. januar klokken 21.30 på TV 3, Viafree eller Viaplay. Da starter sesong 2 av "I lomma på Silje", og John Arne Riise er altså første mann ut. Programmet er et samarbeid mellom DNB og TV 3.
Utgangspunktet for at Tore Petterson deltok i sesong 1, var at han ikke klarte å oppfylle drømmen om å få kjøpt seg egen bolig.
Boligdrømmen hans har støvet bort på hylla
- Tore er som mange andre nordmenn. Han har god økonomi og bruker det han har så lenge alt går rundt. Men et slikt ubevisst forhold til pengebruk har en nedside. Få kroner på sparekonto har ført til at boligdrømmen hans har støvet bort på hylla, sier Sandmæl i episoden med Petterson.
Da Sandmæl gikk gjennom kontoutskriften til Petterson, fant hun daglige besøk på restauranter, kafeer og i butikker på Grünerløkka i Oslo, der han leier en leilighet.
I programmet oppsummerer hun forbruket slik:
- Tores aller største pengesluk er på mat. Han elsker å spise ute og spanderer gjerne på vennene sine. I tillegg bruker han mye penger på å kjøpe nips på sine favorittbutikker. De er han innom daglig. Han tar også mye taxi.
Det handler om prioriteringer
Hun regner ut at Petterson bruker 162.000 kroner i året på restauranter, kafeer og shopping. I tillegg bruker han 36.000 kroner i året på taxi.
- Er det å spise ute hver dag verdt å miste boligdrømmen over? Det handler om prioriteringer. Skal Tore klare å nå målet sitt må han kutte ned på noen uvaner og mange lommetyver, sier Sandmæl.
Hun kommer fram til at Petterson kan spare hele 204.000 kroner i året hvis han roer ned på shoppingen, spiser mer hjemme og bytter ut taxi med kollektivt.
Rundt seks måneder etter at Petterson hadde besøk av Sandmæl tok DNB Nyheter kontakt for å høre hvordan det hadde gått med sparingen.
Nå blir det mer spesielt når jeg først gjør det
– Det første jeg gjorde rett etter at Silje hadde dratt var å dra ut og spise, sier Petterson og ler.
Fra spøk til alvor: mens samtalen med Petterson fortsetter kommer det fram at han har tatt Sandmæl sine råd til seg.
- Jeg har tatt en prat med vennene mine om å spise ute og spandering. Nå spiser jeg mye mer hjemme og inviterer venner hjem til meg. I julen inviterte jeg til asiatisk ribbe, og det var en utrolig hyggelig kveld. Jeg går fortsatt ut og spiser, men mye sjeldnere. Nå blir det mer spesielt når jeg først gjør det, forteller Petterson.
I tillegg til å spise mindre ute hadde Petterson kuttet ned kraftig på taxiturer. Han hadde også funnet noen metoder for å få has på sitt store shoppingbehov.
«Finner jeg ikke det jeg skal ha så går jeg tomhendt hjem»
- Jeg trener på å gå inn i butikker eller gå i handlegater uten å kjøpe noe. Når jeg faktisk skal kjøpe noe så planlegger jeg kjøpet på forhånd – og holder meg til planen. Finner jeg ikke det jeg skal ha så går jeg tomhendt hjem, forteller Petterson.
Det samme gjelder i matbutikken, der Tore planlegger matinnkjøpene sine og er, ifølge han selv, flink til å finne tilbud og handle billig.
Petterson forteller at møtet hans med Sandmæl har fått han til å endre hvordan han prioriterer. Det har også fått han til å innse at lykke ikke nødvendigvis må kjøpes for penger.
«Jeg må ikke alltid spandere, spise ute og shoppe for å være lykkelig»
– Jeg må ikke alltid spandere, spise ute eller shoppe for å være lykkelig. Det gir jo en enda større glede når man sparer litt på kosen til en spesiell anledning, sier han.
Ved å følge noen av Sandmæl sine råd og lage noen egne hadde Petterson spart hele 182.000 kroner på seks måneder.
– Det har det vært fantastisk å se at pengene på sparekontoen vokser. Det har gitt en enorm trygghet å vite at jeg har noe i bakhånd, samtidig som det gleder meg å se boligdrømmen nærme seg, sier han.
Petterson påpeker at det har vært viktig for han å forstå hvorfor og verdien av å kutte ned på noen ting for å kunne spare.
«Jeg er et skippertak-menneske»
- Jeg var helt avhengig av å forstå verdien før jeg fant motivasjonen. Jeg er et skippertak-menneske, så det er viktig for meg å lage gode rutiner. Det har vært viktig for meg å ta ett skritt om gangen. Slik man ikke kan gå fra å trene null til sju ganger i uken, gjelder det samme for sparing sier Petterson.
En av de nye rutinene til Petterson er å overføre 30 prosent av lønnen sin til en sparekonto den dagen han får utbetalt. En av kriteriene for å lykkes har vært å endre vaner og skape nye rutiner.