– Er sparemålet bolig eller noe annet de trenger langt fram i tid, spar i aksjefond.
Oppfordringen kommer fra forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
– Oppretter du en fast spareavtale til barna dine mens de er små, vil selv små månedlige beløp vokse seg store sammen med barna.
Og siden sparing til barns bolig er langsiktig sparing, anbefaler hun aksjefond fremfor bankkonto – eller i hvert fall i tillegg til bankkonto.
– Lar du barna få tilgang til aksjemarkedets avkastningsmuligheter, kan det booste sparingen, sier hun.
For å kjøpe og følge med på aksjefond, last ned appen Spare. Der få du også full oversikt over alt du har av fond, aksjer, pensjon, sparemål og kontoer.
Sandmæl vet at aksjemarkedet svinger opp og ned, men all erfaring tilsier at risikoen for tap reduseres hvis du investerer jevnlig og det er lenge til pengene skal brukes. Da kan du «sitte stille i båten» gjennom eventuelle nedturer.
Skal du spare i aksjefond anbefaler hun å gjøre det på en aksjesparekonto, fordi du da kan veksle mellom ulike fond eller ta ut gevinst uten at du da må betale skatt.
Foreldre kan spare til barna på egen aksjesparekonto eller opprette en egen aksjesparekonto for barnet.
Forbrukerøkonomen mener foreldre bør tenke gjennom hvorvidt de vil spare til barna i eget navn eller i barnas navn. Hun mener det er fordeler og ulemper med begge deler, men anbefaler sparing i barnas navn.
– Jeg har dessverre sett for mange eksempler på at barn har mistet sine tiltenkte sparepenger. Hvis foreldrene rammes av død, skilsmisse eller konkurs, kan sparepenger som var ment for dem, fort forsvinne, påpeker hun.
En annen grunn til å spare i barnets navn er at kunder under 18 år slipper å betale plattformhonnorar på fond. Hvis du kjøper fond i barnets navn vil du altså slippe å betale dette honnoraret.
Andre foretrekker å spare til barna i eget navn nettopp fordi det gir dem større økonomisk handlefrihet.
– Da har foreldrene full kontroll på om og eventuelt når barnet skal få tilgang til pengene. Sparing i barnets eget navn derimot, får barnet automatisk tilgang på fra fylte 18 år.
Forbrukerøkonomen mener imidlertid at ingen bør frykte statsforvalteren.
– Statsforvalteren kommer inn som verge for å påse at barns penger tilfaller dem og ikke andre.
Hun oppfordrer foreldre som sparer til barna i eget navn til å ta statsforvalterens rolle selv.
– Det kan du gjøre ved å skrive gavebrev eller testament om at pengene er dedikert barnet eller barna, foreslår hun.
Forbrukerøkonomen legger til at foreldre ikke bare må spare til barna, de må lære og oppfordre dem til å spare selv også. Gjerne på sparekonto mens de er små.
Fra barna får egen skattbar inntekt mener hun at de bør oppfordres til å spare så mye som mulig på BSU, som er Norges kanskje beste spareordning for unge opptil 34 år.
BSU-sparing gir både god rente og skattefradrag. De kan sette inn inntil 27.500 kroner i året og totalt 300.000 kroner. Tilskudd til BSU-konto kan derfor være fint å gi i gave til voksne barn.
Som mangeåring programleder for "Luksusfellen", har hun sett utallige eksempler på at økonomiske problemer går i arv.
– At barn legger seg til sunt pengevett og gode økonomiske vaner tidlig kan være helt avgjørende for hvordan de fikser voksenlivet, avslutter Sandmæl.
Merk: Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning i aksjefond vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.