Du bør sjekke og justere skattekortet jevnlig. For det er kjipt å få restskatt og lite lønnsomt å betale for mye.
Det sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Skatteetaten sender ut nytt skattekort i desember hvert år. Skattekortet for 2024 ble sendt ut fredag 15. desember. Det betyr at du siden da har kunnet bestille, se eller endre skattekortet for 2024.
Hvis du ikke har hatt skattekort før, må du bestille det.
Sandmæl viser til Skatteetaten, som på sine nettsider skriver at: «Rentenivået i 2022 var veldig lavt. Rentene har økt kraftig i 2023 og vil mest sannsynlig ligge stabilt høyt i 2024. For noen vil det derfor være en stor endring i tallene vi har lagt inn i skattekortet for 2024.»
- Det betyr at de som har penger i banken, lån eller begge deler, vil se en økning i renteinntekter og/eller rentekostnader på skattekortet sitt for 2024. Tallene henter Skatteetaten fra grunnlaget for renteutgifter / fradrag og renteinntekter fra skattemeldingen din i 2022. Det er altså basert på prognoser.
Skatteetaten oppfordrer deg derfor sjekke om tallene stemmer med dine egne beregninger og endre skattekortet hvis tallene er feil.
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, anbefaler alle å sjekke opplysningene og eventuelt endre skattekortet, slik at du slipper feil skattetrekk.
– Har du utfordringer med økonomien på grunn av høyere rentekostnader, bør du i hvert fall sjekke det hvis du ifølge skattemeldingen har fått mye skatt til gode. Da kan du sannsynligvis endre skattekortet slik at du får mer utbetalt, sier hun.
Eier du bolig sammen med en annen, bør du også sjekke at lån og gjeldsrenter er riktig fordelt.
Du kan når som helst endre skattekortet. De som var tidlig ute og endret det før nyttår, skal ha fått full effekt av endringene på lønns- eller pensjonsutbetalingene fra januar allerede.
Nederst i saken kan du lese hvordan du ellers i året får oversikt over hvor mye renter du har betalt / skal betale på boliglånet ditt.
Renten du får på for mye innbetalt skatt er den samme som du må betale på restskatt, i skrivende stund 3,51 prosent, ifølge Skatteetaten.
– Å betale for mye skatt er ikke lønnsomt eller hensiktsmessig. Noen trenger pengene nå for å få hverdagsøkonomien til å gå rundt. Andre kan sette dem på en sparekonto og få bedre rente. Eller enda bedre, pengene kan brukes til å betale ekstra ned på boliglånet, foreslår forbrukerøkonomen i DNB.
Hvis du allerede har spart deg opp en buffer til uforutsette utgifter og ikke har så mye lån lenger, anbefaler Sandmæl at du heller vurderer å opprette månedlig sparing i aksjefond for å øke avkastningsmulighetene.
– I så fall må du kunne avse pengene i minst fem år, slik at du slipper å gå ut av investeringen på et dårlig tidspunkt. For aksjemarkedet vil alltid svinge opp og ned, sier Sandmæl.
Last ned appen Spare for å starte spareavtale
Noen vil si at restskatt er et billig lån fordi du betaler kun 3,15 prosent i rente på pengene – eller null hvis du tilbakebetaler innen 31. mai.
– Det kan det være. Men for dem som ikke har planlagt dette, og det gjelder nok de aller fleste, kommer restskatten som julekvelden på kjerringa. Altså som en kjip uforutsett utgift som de fleste er tjent med å slippe, mener Sandmæl.
Nytt skattekort sendes ut i desember hvert år og viser hvilke inntekter, utgifter, formue og gjeld Skatteetaten tror du vil ha det kommende året.
Inntekten i skattekortet for 2024 er beregnet ut fra det som gir høyest inntekten av disse to alternativene:
I tillegg oppjusteres den valgte inntekten med forventet lønnsvekst, som for 2024 er på 4,9 prosent.
Hvis dette ikke stemmer overens med inntekten din slik den er i dag, bør du endre skattekortet. Skatteetaten lager da et nytt skattekort som arbeidsgiveren din kan hente elektronisk.
Det kan også være andre ting enn endringer i inntekt som gjør at du bør justere opplysningene i skattekortet ditt.
– Det er viktig å oppdatere skattekortet når det skjer endringer i økonomien din, slik at det blir riktig. For det er kjipt å få restskatt og lite lønnsomt å betale for mye, fastslår forbrukerøkonomen.
Har du hatt, eller vet du vil få store endringer i inntekt, formue eller fradrag, bør du endre skattekortet. For eksempel hvis du:
Kilde: Skatteetaten.no
Slik får du oversikt over hvor mye du betaler i renter på boliglånet ditt:
Når banken varsler en renteendring i nettbanken, får du alltid med en ny nedbetalingsplan som viser renter, avdrag og terminbeløp fremover. Her kan du summere renteutgiftene for resten av året – og for neste år.
Hvis banken varsler flere renteendringer i løpet av kort tid, kan du sammenligne denne nedbetalingsplanen med den forrige du fikk, for å finne endring i beløpene. Du finner alle rentendringsmeldinger i postkassen i nettbanken.
Oppdatert nedbetalingsplan finner du også i nettbanken. I menyen øverst velger du «Dagligbank og lån», «Mine lån og kredittkort» og deretter «Snarveier» i pilen til høyre for hvert enkelt lån. Nedbetalingsplanen finner du som egen knapp under «Lånedetaljer».
Vær imidlertid oppmerksom på at endringer i lånebeløpet vil påvirke renteutgiftene dine:
Dersom du har et rammelån, vil uttak og innbetalinger påvirke det du skal betaler i renter og avdrag, og rentebeløpene i nedbetalingsplanen vil da endre seg. Det samme skjer hvis du gjør en ekstra innbetaling på boliglånet ditt.
Merk: Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.