Pensjonsprepp:

Slik planlegger du økonomien for pensjonisttilværelsen

– Når lønner det seg å ta ut pensjonen min, er det spørsmålet jeg alltid får, sier pensjonsekspert Nina Frivold.

PENSJONSPREPP: Vente med å ta ut pensjon? – Du må ta et bevisst valg ut fra hva som er riktig for deg, sier Nina Frivold Foto: DNB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. nov 2024
Artikkelen er flere år gammel

– Det spørsmålet får jeg hver dag, men her er det ingen fasit, sier hun.

Nylig deltok Frivold og Stian Revheim på sendingen «Pensjonsprepp» for personer over 55 år og som ønsker å forberede seg til pensjonstiden. I sendingen går flere eksperter gjennom flere aspekter rundt det å gå av med pensjon.

– 7 av 10 velger å ta ut pensjon samtidig som de jobber, sier Frivold.

Hun tror mange gjør det fordi de har hørt andre fortelle at det er lurt. Til dette har hun en klar oppfordring.

– Du må ta et bevisst valg ut fra hva som er riktig for deg og din situasjon, spesielt er det naturlig at din egen helse, familiesituasjon inklusiv økonomien, og skatt er hovedtema som legges til grunn, sier Frivold.

Spesielt skatt går sendingen inn på, grunnen er at dersom du har ordinær inntekt og tar ut pensjon samtidig, vil pensjonsinntekten din mest sannsynlig skattlegges med en høyere skattesats enn dersom du utelukkende tar ut lønn eller pensjon.

Her kan du se sendingen med Frivold:

Skaff deg oversikt
  • Norsk Pensjon: Her finner du en samlet oversikt over dine pensjonsavtaler og du kan beregne hva du vil få utbetalt i pensjon dersom du har pensjonskonto. Har du fripoliser, eller andre avtaler med utbetaling fra du er 67 år, vil derimot ikke kalkulatoren gi full oversikt.
  • NAV: På NAV finner du oversikt over din pensjonsbeholdning. I tillegg har NAV en kalkulator som beregner din pensjon.
  • DNB.no: Logg deg inn på din pensjonskonto for å se hva din innskuddspensjon er hos arbeidsgiver.
  • Statens Pensjonskasse og KLP: Er du ansatt i stat eller kommune finner du oversikten her.

– Jo lenger du venter med å ta ut pensjon, jo mer får du i årlig pensjon, sier Frivold.

Norske kvinner lever i snitt tre år lengre enn menn og norske kvinner velger seg ofte en mann som er noen år eldre enn seg selv, og det kan ha betydning for hvilke valg du bør vurdere. Kombinasjonen betyr at mange kvinner har flere år der hun må forsørge seg selv.

– Velger du å ta ut pensjon tidlig, altså fra 62 år, så vil du få en lavere livsvarig årlig alderspensjon. Jo lenger du venter, jo mer får du utbetalt per år i pensjon, sier Frivold.

I tillegg er det slik at du i årene du jobber som hovedregel tjener bedre enn om du skal gå av med pensjon. Det er riktignok viktig å huske på at det ikke bare er økonomi som spiller en rolle, men også andre forhold, slik som hvor viktig arbeidsplassen er som sosial arena, din helse og dine ønsker for å nevne noe.

sendingen Pensjonspreppen kan du se flere detaljer rundt vurderingene du bør ta før du bestemmer deg.

Kvinner har høyere forventet levealder enn menn

Frivold forteller om noen av de vurderingene du kan ta for å avgjøre hva som er viktig for deg.

– Det er slik at kvinner har en høyere forventet levealder enn menn, og rent økonomisk kan det lønne seg for de fleste kvinner å vente med uttak av pensjon til de slutter å jobbe, sier hun.

Det brukes historiske tall for å regne ut forventet levealder.

– Levealderen for menn øker også, det betyr at det også for gjennomsnittsmannen kan det lønne seg å vente med å ta ut pensjonen til den dagen du blir pensjonist.

Frivold minner oss om at pensjonsinntekt legger seg oppå ordinær inntekt dersom du tar ut lønn og pensjon samtidig, det gjør at du får en høyere skattesats dersom du tar ut lønn og pensjon samtidig og dermed gir deg lavere utbetaling.

Merk: Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.