Slik kan statsbudsjettet 2023 påvirke singelhusholdningene.
Tall fra SSB viser at det aldri har vært så mange singelhusholdninger i Norge noen gang.
Ifølge tall fra Oslo kommune var 48 prosent av husholdningene i byen singelhusholdninger ved inngangen til 2022.
De enslige bekymrer seg i større grad over at de vanlige utgiftspostene i husholdningene har økt. Her er det hele 57 prosent som mener det vil bli tøft framover. Dette viser en undersøkelse som Ipsos har gjennomført på vegne av DNB.
Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 har med et par punkter som påvirker singelhusholdninger og enslige forsørgere.
Hvis du er aleneboer med 500 000 kroner i årsinntekt, har omtrent 4 millioner kroner i lån (sammen med en medlåntaker eller kausjonist), ikke har bil og bor i en 50 kvadratmeter stor leilighet, vil du få rundt 6000 kroner mer å rutte med i året, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
– Jeg mener det er helt riktig at regjeringen prioriterer enslige forsørgere. Dette er en gruppe som har fått det tøft når én inntekt skal dekke høyere priser på både strøm, matvarer og renter eller leie, sier Sandmæl.
– De som har inntekter under 750 000 kroner vil få en skattelettelse på 1000 til 1800 kroner i året, mens de som tjener mer vil måtte betale fra noen tusenlapper til flere titalls tusen kroner mer i skatt på grunn av økt formuesskatt, utbytteskatt og trinnskatt, forklarer Sandmæl.
Skatten vi må betale påvirkes av fradrag. Jo høyere fradrag, jo mindre skatt.
Sandmæl kommenterer to endringer:
– I fjor økte fagforeningsfradraget fra 3850 til 5800 kroner, noe som ga 430 kroner i redusert skatt. Nå settes den opp ytterligere til 7700 kroner, som utgjør en skattelettelse på 418 kroner.
Regjeringen foreslår også å prisjustere kilometersatsen og bunnbeløpet i reisefradraget.
– Kilometersatsen økes fra 1,65 til 1,70 kroner, og bunnbeløpet fra 14 000 til 14 400 kroner, sier hun.
– Maksprisen på barnehage ble redusert i fjor fra 3315 kroner til 3050 kroner per måned. Prisen settes ytterligere ned til 3000 kroner i måneden, sier forbrukerøkonomen.
– Det blir også billigere for de som har flere barn i barnehagen. Det innføres tre for to i barnehagen, altså at det tredje barnet får gratis barnehage.
Regjeringen foreslår helt gratis barnehage for alle som bor i den såkalte tiltakssonen i Finnmark og sju kommuner i Nord-Troms (Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Karlsøy, Lyngen og Storfjord).
Ordningen med tilskudd til inkludering av barn og unge styrkes med 96 millioner kroner til sportsutstyr og fritidsaktiviteter.
– Det er mange barn som ekskluderes på grunn av for dyre fritidsaktiviteter. På samme måte som idretten knytter oss sammen, kan den også føre til utenforskap hvis prisen blir for høy. Dessverre ser vi på frafallet fra organisert idrett at stadig flere ikke har råd til å delta på fritidsaktiviteter, så dette kommer godt med. Men, nå er det viktig at støtten blir kommunisert og lett tilgjengelig for folk, mener Sandmæl.
Regjeringen foreslår å øke utvidet barnetrygd med 11.544 kroner i året. Du kan få utvidet barnetrygd når du bor alene med barn under 18 år. Dette er barnetrygd for ett barn mer enn du faktisk bor sammen med.
– ... men samtidig forsvinner skattefradraget for enslige forsørgere sånn at man i realiteten ikke går i pluss, påpeker forbrukerøkonomen.
Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB er det nærmere 80 prosent av Norges befolkning som bekymrer seg over dyrere strøm.
– Å bekymre seg over neste måneds strømregning er ingen god følelse. Det er derfor positivt at regjeringen viderefører strømstøtten hvor staten nå dekker 90 prosent av kostnaden når strømprisen er over 70 øre/kWh/h. For en husstand med gjennomsnittlig strømforbruk betyr støtten 1684 kroner per måned om man legger snittprisen for de siste 12 måneder til grunn, sier hun.
I tillegg blir det lavere elavgift fra januar til mars neste år. For en husholdning betyr det 300–400 kroner i lavere avgift.
– For å få ned folks strømforbruk styrkes ENØK-ordningen. Husbanken styrkes og får mandat til å bidra til at også lavinntektsfamilier skal ha råd til å investere i energisparende tiltak som solceller, varmepumper og etterisolering.
– Som ventet vil vi fra 01.01.2023 få moms på kjøpsbeløpet for elbiler over 500 000 kroner.
Veibruksavgiftene reduseres for bensin og diesel med henholdsvis 39 øre og 70 øre per liter.