Det er trangt å leve på studiestøtten alene. Her er noen tips til hvordan du skal få økonomien til å gå rundt med et studentbudsjett.
Gjennom studiene blir man gjerne vant til å planlegge. Det samme gjelder for økonomien, den må planlegges, slik at du ikke bruker penger i blinde, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
– Hvis du ikke har oversikt over pengebruken din, er det fort gjort å få tom konto før neste utbetaling fra Lånekassen. Sett av litt tid nå til å kartlegge forbruket ditt og sette opp et budsjett, sier Sandmæl.
Med et budsjett får du oversikt over hvor mye du har å rutte med og hvordan du skal bruke pengene dine. I budsjettet setter du opp inntekten din øverst og alle utgiftene dine under.
– Start med å kartlegge faste utgifter som bolig, transport, mobiltelefon, strøm, internett, semesteravgift og eventuelt treningsabonnement. List opp alle utgiftene under inntekten din og sjekk hvor mye som er igjen når du har trukket utgiftene fra inntekten, sier Sandmæl.
Kutt i forbruket ditt
– Deretter er tiden inne for å finne ut av alt det andre du bruker penger på: Mat, fritid, shopping osv. Er du kunde i DNB kan du enkelt få oversikt over forbruket ditt i "Pengebruk"-funksjonen i mobilbanken. Her sorteres forbruket ditt i poster. Etter at du har funnet ut av hva pengene dine går til, bestemmer du deg for hvor du skal kutte. Deretter setter du opp beløpene du skal bruke på de ulike postene, sier Sandmæl.
Connie, ambassdør for DNB Ung, har sjekket sin pengebruk for 2022.
Mat og småkjøp er gjerne den posten hvor vi har minst oversikt over pengebruken.
- For å unngå dyre impulskjøp i kantinen bør du sette opp en ukentlig matplan, oppfordrer Sandmæl.
Du bør sette opp en ukentlig matplan
– Her skriver du opp hva du skal spise den kommende uken. Sett gjerne av litt tid til å kartlegge hvilke tilbud de ulike matbutikkene har. Det kan også være lurt å kjøpe store pakninger i stedet for små og fryse ned. Ofte er kiloprisen mye høyere på små pakninger enn store, sier hun.
– Planlegg gjerne måltidene dine slik at du kan bruke restene til lunsj eller middag dagen etter. Bor du i kollektiv kan det være mye penger å spare på å spise felles middager, legger hun til.
Det er vanskelig å overleve på pengene fra Lånekassen alene. Det viktigste man gjør som student er så klart å studere, men det kan være lurt å jobbe litt ved siden av, mener Sandmæl.
Arbeidserfaring er gull å ha på CV-en
– På den måten får du litt mer å rutte med, samtidig som du sanker inn viktig arbeidserfaring til den dagen du skal ut i fulltidsjobb, sier hun.
– Hvis du føler at en deltidsjobb vil spise opp for mye av tiden din, kan du jobbe i feriene. Husk at du også skal leve i sommerferien når du ikke får utbetaling fra Lånekassen, legger hun til.