Betalingsproblemer?
Har du betalingsproblemer? Unngå å havne i en ond sirkel der du tar opp dyr gjeld for å betale ned annen dyr gjeld.
Det sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Forbrukerøkonomen vet hva hun snakker om. Som tidligere programleder i Luksusfellen har hun hjulpet mange ut av gjeldskrisen.
– En gjeldskrise starter ofte med at du tar opp for mye kredittkortgjeld eller forbrukslån. Når det begynner å bli vanskelig å betale vet jeg at noen bruker et kredittkort til å betale ned gjelden på et annet. Da havner du fort i en ond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av, sier Sandmæl.
Etter hvert slutter noen kanskje å sjekke regningene siden de vet at de ikke har penger til å betale dem.
– Jeg skjønner reaksjonen, men det løser ingen ting. Det gjør ting bare verre, fastslår hun.
Start med å sette opp et budsjett. Bruk gjerne den enkle budsjettfunksjonen i DNBs mobilbank. Da bør du ta utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold.
I tillegg til forbruksutgiftene må du sette opp boligutgifter. Har du andre utgifter må de spesifiseres. Etter du har trukket utgiftene fra inntekten din vil du få det månedlige beløpet du kan betale til kreditorene dine. Del denne informasjonen med banken eller bedriftene du skylder penger, slik at de kan lage en nedbetalingsplan som du har mulighet til å holde.
Avtal samtale med en rådgiver i banken her
For å finne ut av forbrukslån og kredittkort kan du logge deg inn hos Gjeldsregisteret, Norsk Gjeldsinformasjon eller Experian.
Hvis du har regninger som har gått til inkasso, kan du logge inn hos inkassoselskapet du skylder penger eller du kan sende gjeldsforespørsel til inkassoselskapene via Virke.no.
Lag en liste over hvem du skylder, hvor mye og til hvilken rente.
Du bør kontakte dem du skylder penger for å sjekke ut hvilke alternativer du har. Kanskje finnes det hjelp å få:
Prioriter de dyreste lånene og statlige krav som bøter, skyldig skatt eller moms, først.
Sjekk om du kan få avdragsfrihet for den gjelden som har lavest rente, som for eksempel studielån, bolig eller billån – i den rekkefølgen.
Du kan også få delt opp regninger eller få betalingsutsettelse.
Kontakt banken din for å høre om du kan få refinansiert og samlet dyr kredittkortgjeld og dyre forbrukslån til en lavere rente.
Les også denne saken: På tide å rydde opp i dyr gjeld?
Det påløper store purregebyr hvis du ikke betaler restskatt i tide. Derfor, hvis du ser at du ikke klarer å betale, ta med en gang kontakt skattehjelpen på Skatteetaten sine sider.
Hvis du ikke ser noe lys i tunnelen og er varig ute av stand til å betale gjelden din kan du søke om gjeldsordning hos politiet.
NAV tilbyr også økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning som du kan benytte deg av.