Det er blitt vinter og kaldt:

– Slik holder du strømkostnadene nede

Mørket og kulden gjør at strømforbruket går opp, og da blir strømregningen større.

SLIK BETALER DU MINST: - Bytt strømleverandør cirka en gang i året, anbefaler forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 05. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

Gjeldende strømtstøtteordning fungerer slik at husholdningene får tilbakebetalt deler av strømutgiftene sine dersom strømprisen per kilowattime i boligen kommer over et visst nivå. Les mer om dette i relatert artikkel nederst i saken.

– Selv om regjeringen har opprettholdt en strømstøtteordning for å hjelpe husholdningene med å håndtere høye strømpriser, er det mye du selv kan gjøre for å holde strømregningen og strømforbruket nede, minner forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, om.

Hun oppfordrer deg derfor til å sjekke hvor du kan få den billigste strømavtalen og til gjøre strømreduserende tiltak.

Sandmæl mener du kan spare mye på å endre atferd.

– Sjekk strømselskapenes apper for å se hvor mye strøm du faktisk bruker og når du bruker mest strøm. Da finner du ut når det er billigst å dusje, sette på oppvaskmaskinen, vaskemaskinen og lade bilen, sier hun.

I tillegg oppfordrer hun deg til å gjøre følgende:

  • Senk innetemperaturen i rom du ikke bruker så mye og i hele boligen når du ikke er hjemme og om natten
  • Sjekk at kjøleskap og fryser ikke er stilt inn for kaldt. Anbefalt kulde er rundt 4 grader i kjøleskap og minus 18 i fryser.
  • Har du hytte, dra ut kontakten på kjøleskapet når ingen er der
  • Har du oppvaskmaskin, vask minst mulig for hånd og fyll opp maskinen før du setter den i gang
  • Invester i sparedusj og energieffektive tappekraner
  • Slukk lyset i rom du ikke er i
  • Bruk sparepærer

Slik får du den billigste strømavtalen

– Sørg også for at du har en god strømavtale. 

Sandmæl gjør oppmerksom på at mange strømleverandører opererer med kampanjepriser.

– Sjekk jevnlig hvem som har best tilbud. For selv om prisen var god da du inngikk avtalen, kan den bli satt opp når kampanjeperioden er omme, sier hun.

Forbrukerøkonomen oppfordrer deg derfor til å alltid bestille varsel på SMS ved inngåelse av avtalen, slik at du får en melding før prisgarantien utgår.

– Et godt tilbud er gjerne for godt til å være sant. Det gjelder ikke minst i strømmarkedet hvor mange leverandører lokker med lave priser en periode, før de skrur opp prisen og regner med at folk ikke bytter, sier hun.

Hvis du er opptatt av å betale minst mulig, anbefaler hun at du bytter strømleverandør cirka en gang i året. Den gode nyheten er at det ikke tar lang tid.

Slik gjør du det:

Gå jevnlig inn på strømpris.no og sjekk om noen tilbyr bedre pris enn det du betaler. Bytt til en av spotprisavtalene som kommer opp på topp. 

– Gidder du ikke bytte en gang i året, sjekk likevel jevnlig for å finne ut om du betaler for mye, anbefaler hun.

Mener du det er bedre å velge spotprisavtale enn fastprisavtale?

– Det må du vurdere ut fra om du tror prisene vil stige eller ikke. Skal du velge fastpris er det best å gjøre det når prisene er lave.

Sandmæl ber deg også være oppmerksom på følgende:

  • Påslaget de ulike strømselskapene tar og den månedlige kostnaden varierer
  • Kjøper du strøm over telefonen, ved dørsalg, på gata eller i elektronikkbutikken må du være ekstra påpasselig til hva du sier ja til. Det er da mange får dyttet på seg dyre og dårlige avtaler. Kjøper du strøm i butikken mister du også angreretten på 14 dager
  • Pass også på at selskapet ikke lurer inn unyttige ekstratjenester som pristak, strømforsikring eller grønn strøm i avtalen. De fleste har ikke bruk for dette

Les også relatert artikkel på strømselskapet Fortums nettsider: 
Slik fungerer strømstøtten i 2023