– En skilsmisse bør ikke gå utover barna. Derfor bør dere sette noen regler som hindrer at penger blir en konflikt, sier forbrukerøkonom.
Uenigheter rundt utgifter og pengebruk på barna ofte er roten til konflikt mellom skilte, ifølge Familievernkontoret.
Det gjelder særlig familier der foreldrene har veldig forskjellig økonomi
Dette er noe forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, også er godt kjent med. Hun blir stadig kontaktet av rådville foreldre som ikke vet hvordan de skal løse konflikten.
– Det gjelder særlig familier der foreldrene har veldig forskjellig økonomi. Da kan det fort oppstå urettferdighet, når den ene har råd til å bruke mye penger på ting og aktiviteter til barna, mens den andre ikke har mulighet til å holde følge, forteller hun.
For flere råd til deg med barn, sjekk ut «Barn fra A til Å»
For å unngå at utgifter og pengebruk på barna skaper konflikt og urettferdighet foreslår Sandmæl følgende løsning.
Bli enige om hvor mye dere skal bruke på de ulike postene
– Opprett en felles utgiftskonto til barna. Dette gjør dere ved at en av dere oppretter en brukskonto i nettbanken, med den andre som disponent. På den måten får dere begge innsyn i egen nettbank og begge kan sette inn og ta ut av kontoen, forteller hun.
Når det gjelder de større summene som for eksempel til konfirmasjon, dyre ting eller om dere skal bidra med billappen, er det viktig å snakke sammen. – Bli enige om summen dere skal bruke og være villige til å møtes på midten, påpeker Sandmæl.
For å finne ut av hvor mye penger dere skal sette inn på kontoen bør dere sette opp et budsjett, råder Sandmæl.
Skal dere bidra likt, eller den ene litt mer?
– Ta med alle utgiftene dere har til barna: Fritidsaktiviteter, sports- og skoleutsyr, klær, lommepenger, gaver til venner av barna og andre ting. For å unngå konflikt må dere bli enige om hvor mye dere skal bruke på de ulike postene.
– Dere må også bestemme dere for om begge skal bidra like mye, eller om for eksempel den som tjener mest skal bidra mer, sier Sandmæl.
Hvor mye dere skal gi i lommepenger og hvordan dere skal oppdra barna når det gjelder sparing og forbruk er det også lurt å være enige om, påpeker Sandmæl.
La det følge oppgaver med lommepengene
– Bli enige om hvor mye barna skal få i lommepenger, hvilke arbeidsoppgaver de skal gjøre for lommepengene og hvilke utgifter barna selv skal ha ansvar for. Er barna over ti år, kan dere åpne en egen konto med kort slik at de kan bli sin egen økonomisjef. Det er både lærerikt og lønnsomt. Barn er nemlig mer gniene med egne penger enn med foreldrenes, sier hun.