Skattemeldingen:
Baksmell på skatten lar seg forklare. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, gir deg de åtte vanligste årsakene.
I år ligger 2,7 millioner personer an til å få igjen på skatten, mens 1,2 millioner ligger an til å måtte betale restskatt, ifølge Skatteetaten. Noen lurer sikkert på hvorfor de må betale.
– Det er mye som kan bidra til at du har fått baksmell på skatten. Endring i inntekt og formue. Gevinst på salg av aksjer. Færre fradrag. Slikt kan bidra til at du ender opp med å få restskatt, forklarer Sandmæl.
Alt du trenger å vite om skattemeldingen
Et viktig fradrag for mange nordmenn er rentene på boliglånet. Men også andre gjeldsrenter er fradragsberettiget. Hvis rentefradraget er beregnet høyere i skattekortet enn det du endte opp med å betale i fjor, kan det bidra til at du får restskatt.
Restskatt kan du altså få hvis rentene du betalte på lån i fjor var mindre enn det som var beregnet i skattekortet ditt. Det kan skje hvis du har betalt ekstra ned på lånet eller refinansiert det uten å justere skattekortet.
Du har lån sammen med andre, og fordelingen er feil. I årets skattemelding kommer lån og gjeldsrenter for første gang likt fordelt på alle ansvarlige. Dere må selv korrigere hvis fordelingen skal være annerledes.
Relaterte artikler:
Dette er nytt i skattemeldingen
Når foreldre er medlåntakere på boliglånet
Foreldrefradraget kan ha blitt lavere eller borte fordi barnet ditt har sluttet i barnehagen, sluttet/gått færre dager på AKS/SFO eller blitt 11 år. Hvis dette ikke er justert for i skattekortet kan det bidra til at du må betale restskatt.
Kanskje har det skjedd andre endringer i livssituasjonen din? Hvis du vil betale riktig skatt er det viktig at du oppdaterer skattekortet ditt i takt med endringene i livet ditt.
Relatert artikkel: Nå har 2,4 millioner sjekket skattekortet sitt
Har du solgt aksjer med gevinst skal du skatte av gevinsten. Hvis du ikke endret skattekortet ditt og tok hensyn til gevinsten på aksjer, kan det bidra til at du får baksmell.
Relatert artikkel: Slik fører du gevinst eller tap på aksjer og fond på skatten
Arbeidsgivere trekker skatt etter informasjonen i skattekortet ditt. Hvis du har skattekort med en tabelldel og en prosentdel, skal bare hovedarbeidsgiver benytte tabelltrekk. Har du flere arbeidsgivere eller utbetalere, skal de andre benytte prosenttrekk.
Hvis mer enn én arbeidsgiver benytter tabelltrekk, vil alle fradragene hensyntas to ganger. I så fall vil det resultere i at du betaler for lite skatt gjennom året og må betale restskatt.
Hvis du lurer på om flere enn én kan ha benyttet tabelltrekk, sjekk lønnsslippene dine. Der ser du om arbeidsgiver har trukket skatt etter tabell eller prosent.
Du må selv passe på at arbeidsgiverne benytter riktig del av skattekortet. Ta derfor kontakt med de arbeidsgiverne som ikke utbetaler hovedinntekten din, og be dem bruke prosenttrekk.
Dette må du også passe på hvis du er alderspensjonist og NAV betaler hovedpensjonen din samtidig som du får tilleggspensjoner fra tidligere arbeidsgivere. Da er det kun NAV som skal bruke tabelltrekk, mens de som utbetaler tilleggspensjon, skal bruke prosenttrekk.
Har du leid ut boligen eller hytta, hatt småjobber eller leid ut ting, må du skatte av dette hvis inntekten overstiger beløpene for skattefri inntekt.
På skatteetatens nettsider kan du finne ut av om slike inntekter er skattepliktig eller ikke. Sjekk ut reglene her
Dette gjelder deg som har prosenttrekk. Har du tabelltrekk vil endringer i inntekten din ikke få betydning for om du får restskatt eller penger tilbake, for da er både inntekt og fradrag medberegnet når skatten skal trekkes.
Når du går over fra vanlig lønnsmottaker til alderspensjonist, må du sørge for at utgiftene du hadde gjennom arbeidslivet ikke blir med på skattemeldingen som pensjonist.
Dette kan for eksempel være reiseutgifter, merutgifter og eventuelle besøksreiser som var fradragsberettiget mens du var i arbeidslivet.
Dette preutfylles ikke i skattekortet – og skal derfor ikke være noe problem. Men siden mange pensjonister kombinerer lønn og pensjon er det som nevnt viktig å passe på på tabellkort ikke brukes av flere utbetalere.
Det å bli pensjonist er en så stor livsendring at du bør sjekke skattekortet ditt på alle poster.
Hvis Skatteetaten har basert seg på fradrag du ikke lenger har rett på, kan dette gi baksmell på skatten. Her må du selv inn og endre på skattekortet.
Du kan sammenligne skattekortopplysningene med skattemeldingen. Da ser du hva som ikke stemmer overens. Kanskje var det lavere gjeldsrenter eller færre fradrag som gjorde at du fikk baksmell? Eller en uventet bonus kanskje?
– Husk også at skattemeldingen er foreløpig og bare nesten ferdig utfylt. Du må selv sjekke at opplysningene stemmer og sørge for å få med alle fradrag du har krav på.
Sjekk Skatteetatens fradragsveileder og finn de postene som gjelder for deg.
– Bruker du litt tid på dette før fristen 30. april, er det stor sjanse for at du kan begrense baksmellen litt, erfarer Sandmæl.
De fleste får det endelig skatteoppgjøret innen juni, og restskatt på det endelige skatteoppgjøret må betales. Men du trenger ikke å betale den før i august. Får du du restskatt på over 1.000 kroner, blir beløpet delt i to like store fakturaer.
Du kan også velge å betale inn restskatten tidligere. Betaler du innen 31. mai, slipper du å betale renter på restskatten.
Du finner mer informasjon om betaling av restskatt og hvordan betale inn tidlig på skatteetaten.no/restskatt.
For å unngå baksmell bør du gå gjennom skattekortet ditt jevnlig og sjekke at alt stemmer. Husk å registrere eventuelle endringer gjennom året. Kanskje har du byttet arbeidsplass, giftet deg, fått barn, kjøpt ny bolig, redusert eller kvittet deg med all gjeld? Slike endringer påvirker privatøkonomien.
Når du først gjør jobben, bør du se gjennom hele skattekortet ditt; alle inntekter, fradrag, formue og gjeldsposter.