Skattelistene viser ikke hva naboen eller kollegaen tjener

Skattelistene viser netto inntekt, og den kan være ganske forskjellig fra lønnsinntekt.

NYSGJERRIG? – Vær klar over at den du sjekker vil kunne se at du har gjort det, sier finansrådgiver Silje Moslet Gulbrandsen.. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 09. des 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det er finansrådgiver Silje Moslet Gulbrandsen som gjør oppmerksom på dette etter at Skatteetaten 4. desember offentliggjorde skattelistene for inntektsåret 2023.

Skattelistene inneholder opplysninger om personer og skattepliktige selskaper som har fått skatteoppgjør, ifølge skatteetaten.no. Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene. 

– Vil du vite hva kollegaen eller naboen din tjener, så finner du ikke svaret i skattelistene. Vær også klar over at den du sjekker vil kunne se at du har gjort det, sier Gulbrandsen.

Vil du sjekke om noen har sjekket deg, gå inn på søkestatistikk etter at du har logget deg inn for å søke i skattelistene på skatteetaten.no

Dette er nettoinntekt

Finansrådgiveren forklarer her hvilken inntekt skattelistene viser:

– Skattelistene viser nettoinntekten som skal beskattes, altså lønn, kapital- og leieinntekt minus eventuelle fradrag, f.eks. fradrag for gjeldsrenter, reisefradrag og foreldrefradrag, men ikke særfradrag, som er forbeholdt de som forsørger ett eller flere barn under 18 år, og som er ugift, skilt, separert, enke/enkemann eller ikke lever med samboer på varig basis.

Skatten er altså ikke trukket fra i inntektstallene som vises. Du ser beregnet skatt i et eget punkt i skattelistene. 

Nettoformue

Skattelisten viser også nettoformue. Hva betyr det?

– Nettoformue betyr formue etter skatteverdi, men dette gir ikke et riktig bilde av hva folk eier. Netto formue viser bare enn brøkdel av dette. De fleste i Norge har ikke nettoformue.

Gulbrandsen forklarer hvorfor:

– Bare 25 prosent av markedsverdien på boligen din er med i formuesberegningen, bare 30 prosent av tilsvarende verdi på fritidsbolig (i skattemeldingen for 2022 er samtidig formuesverdien på fritidsboliger oppjustert med 25 prosent) og 95 prosent av verdien på sekundærbolig. I tillegg er 75 av aksjebeholdningen din med i formuesvurderingen for 2022 og 100 prosent av det du har på konto og i rentefond. 

Og hvis dette minus gjeld blir mer enn 1,7 millioner kroner må det betales 0,95 prosent skatt på beløp opptil 20 millioner kroner. Og 1,1 prosent på det som overstiger 20 millioner kroner.

– Nettoformue er altså de verdiene som blir tatt med i formuesberegningen minus skatt.

Endringer fra 2023 gjelder fortsatt

I formuesberegningen for 2023 ble 80 prosent av aksjebeholdningen tatt med, og det skal betales 1,00 prosent skatt på beløp opptil 20 millioner kroner. På formue over 20 millioner kroner skal det i beregningen for 2024 fortsatt betales 1,1 prosent skatt, som for 2023. Det vil imidlertid ikke lenger blir gitt skatterabatt for sekundærbolig siden 100 prosent av verdien da vil bli tatt med.